Opšti pregled lekara (foto: Branko Petrović)
Opšti pregled lekara (foto: Branko Petrović)
28.03.2024, 10:25

Preventivni pregledi za zaposlene u organizaciji Doma zdravlja

č: | fb:

Već duže vreme u radu Preventivnog centra Doma zdravlja Valjevo ističu se i besplatni preventivni pregledi organizovani za zaposlene u valjevskim kolektiva, o čemu govori šef centra dr Milica Milićević.

 

- U toku prošle godine završeno je 280 preventivnih pregleda koji su obuhvatili zaposlene osnovnih škola "Vladika Nikolaj Velimirović" i "Nada Purić", Poljoprivredne škole, kompanije "Bosis" i kolektiva našeg Doma zdravlja. Od početka godine do danas smo obavili oko 120 preventivnih pregleda zaposlenih u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija, Prvoj osnovnoj školi i OŠ "Andra Savčić". U planu su pregledi zaposlenih u Policijskoj upravi Valjevo, Medicinskoj školi, Gradskoj upravi i Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja - kaže dr Milićević.

 

Navodi da su preventivni pregledi veoma sadržajni i obuhvataju: merenje telesne visine i težine na osnovu čega se izračunava bodimas indeks; merenje nivoa šećera u krvi, holesterola i triglicerida; popunjavanje preventivne karte na osnovu koje procenjujemo faktore rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti; ultrazvuk stomaka; fizikalni pregled, merenja krvnog pritiska i individualne zdravstveno-vaspitne savete. Za žene je obezbeđen ginekološki pregled i obuka za samopregled dojki. Cilj ovakve akcije je prevencija hroničnih nezaraznih bolesti i unapređenje javnog zdravlja u lokalnoj zajednici.

Dr Milica Milićević

Dr Milica Milićević (Foto: Branko Petrović)

 

- Interesovanje i zadovoljstvo sprovedenim pregledima je izuzetno, čak stižu i pisma zahvalnosti od pojedinih kolektiva, a među pregledanima već ima prijavljenih za novi krug sistematskih preventivnih pregleda. Realizuju se najčešće dve subote u mesecu, u ordinacijama Doma zdravlja - kaže dr Milićević.

 

Izdvojila je i obuku prosvetnih radnika za zbrinjavanje hipoglikemije (pada nivoa šećera) kod dece obolele od dijabetesa tipa 1, koja je u saradnji sa pedijatrima sprovedena početkom školske godine na inicijativu Ministarstva prosvete.

 

- To su dramatične situacije i tu prosvetni radnici imaju zadatak da budu pribrani, da pruže prvu pomoć dok ne stigne Hitna pomoć. Obuka se odnosila na prepoznavanje hipoglikemije kod dece i brzu reakciju dok su deca još svesna. Dobili su Glukagone – injekcije hormona koji podiže šećer u takvim situacijama i pokazali smo im kako se primenjuju. Zatim su škole izabrale svoje ekipe iz obe smene i poslali ih u Dom zdravlja, gde smo im na praktičnim primerima pokazali kako se primenjuje injekcija Glukagona - kaže dr Milica Milićević.

 

Uz kontinuirani rad Savetovališta za dijabetes i Savetovališta za pravilnu ishranu, Preventivni centar Doma zdravlja Valjevo svoju misiju ispunjava i drugim aktivnostima, kao što su zdravstvene tribine i radionice, obeležavanje važnih datuma u Kalendaru javnog zdravlja i slično, zajedno sa Službom polivalentne patronaže. Tako da je akcenat na prevenciji u radu Doma zdravlja, kao ustanove primarne zdravstvene zaštite, sve izraženiji.

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 17 sati 28 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 12 sati 53 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar