Transparent (foto: Kolubarske.rs)
Transparent (foto: Kolubarske.rs)
29.03.2024, 07:42

Građani sprečili prezentaciju projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto

č: | fb:

Građani Valjeva, pretežno ekološki aktivisti, sinoć nisu dozvolili predstavnicima kompanije Rio Tinto da održe prezentaciju projekta "Jadar" koja je trebalo da bude održana u hotelu Omni.

 

"Niste dobrodošli, nema razgovora, nema priče, nas vaši projekti ne zanimaju, odlazite, nismo na prodaju, nema kopanja u Srbiji, napolje, Marš iz Srbije", poručili su građani, a na to su predstavnici Rio Tinta odgovorili da razumeju i poštuju građane, te im predlažu da saslušaju prezentaciju i da učestvuju u dijalogu zasnovanom na činjenicama, što su građani odbili.

 

"Ja ne želim da vi budete ovde, a za razliku od vas ja nemam gde da odem", poručio je građanin predstavnicima kompanije Rio Tinto.

Chad Blewitt i građani

Chad Blewitt i građani

 

Nakon polučasovnih pregovora, koji su u jednom trenutku bili na ivici incidenta, izvršnog direktora projekta "Jadar" Čad Blevita sa građanima, predstavnici Rio Tinta su saopštili da otkazuju prezentaciju i najavili da će biti održana "nekog drugog datuma".

 

Na prezentaciju ili sesiju o projektu "Jadar" pozvani su "predstavnici lokalne zajednice", ali nikome nije bilo jasno ko su predstavnici lokalne zajednice s obzirom na to da nisu pozvani zvaničnici Gradske uprave i Kolubarskog upravnog okruga, niti su na to pitanje odgovorili iz kompanije Rio Tinto. 

 

Pred početak sesije ispred hotela Omni okupilo se nekoliko stotina građana, koji su iz raznih izvora saznali za ovaj skup s obzirom na to da nigde nije bio zvanično najavljen, sa ciljem da spreče održavanje prezentacije i da organizatorima poruče da nisu dobrodošli. Bili su aktivisti Ekološkog ustanka, pokreta "Marš sa Kolubare", predstavnici koalicije opozicionih partija "sVAnuće", udruženja građana Valjevski pokreti otpora, Udruženja arhitekata Valjeva…, kao i građani koji nisu članovi ni udruženja, ni partija. Neki od njih su nosili transparente – "Vlast je vaša, ali je zemlja naša", "Marš sa Kolubare", "Svanuće pa šta ćete onda"... 

 

Građani sprečili prezetaciju Rio Tinta

Građani sprečili prezetaciju Rio Tinta (Foto: Kolubarske.rs)

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, koji se pridružio građanima Valjeva, preneo je okupljenima da su organizatori skupa poručili da svi mogu da prisustvuju prezentaciji, ali da je zabranjeno snimanje i fotografisanje. Građani i aktivisti, ignorišući taj zahtev uz pitanje "šta ima da se krije na javnoj prezentaciji", ušli su u salu i nakon žustre rasprave sa predstavnicima međunarodne kompanije sprečili održavanje prezentacije projekta "Jadar".

 

Prema rečima advokata Sretena Đorđevića, koji se bavi pravom zaštite životne sredine, ova prezentacija je zapravo pokušaj velike prevare građana Valjeva.

 

"Sumnjam da je plan bio da ovaj javno-tajni skup bude održan u tišini, da bi onda kompanija izdala javno saopštenje u kome bi istakla, na primer, da građani Valjeva podržavaju realizaciju projekta. Taj plan je onemogućen i jedina ispravna stvar koja se desila je upravo ovo da građani ne dozvole održavanje ove lažne prezentacije projekta", rekao je Đorđević.

Sreten Đorđević

Sreten Đorđević (Foto: Kolubarske.rs)

 

Advokat Sreten Đorđević je upitao kako je moguće da Rio Tinto promoviše projekat "Jadar" u situaciji kada je uredbom Vlade Srbije taj projekat ukinut?

 

"Očigledno je da je to privremenog karaktera i da kompanija očekuje neke strateške promene u politici Republike Srbije koje bi dovele do toga da se reinkarnira ovaj projekat. Građani Srbije treba da znaju da je ova kompanija, a to proizilazi iz njenih finansijskih izveštaja za poslednje tri godine, u 2021. i 2022. godini na konsalting i menadžment  potrošila preko 145 miliona dolara, a da podsetim da je pre dve godine projekat ukinut. Toliko potrošenog novca znači da njima ne pada na pamet da obustave projekat, a to može da ukaže na sumnju da postoje paralelne strukture i paralelni dogovori koji stimulišu kompaniju da nastavi sa svojim istraživanjem", naveo je advokat Sreten Đorđević.

 

Predstavnici kompanije Rio Tinto obećali su izjavu za medije "kada se raziđu nezadovoljni građani", međutim pred novinarima, koji su ih uporno čekali, nisu se pojavili.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 48 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...