Koalicija Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Koalicija Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
29.03.2024, 12:30

"Ujedinjeno Valjevo može" o javno-tajnoj prezentaciji Rio Tinta

č: | fb:

Koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" juče je, sa građanima i zainteresovanom javnošću, bila tamo gde se od nje i očekuje, na javno-tajnoj prezentaciji rudarskog konglomerata "Rio Tinto", čiji početak je bio zakazan za 18 časova u prostorijama "Omni centra" u Valjevu, a o kojoj nije bilo zvaničnih poziva lokalnoj zajednici, građanima, niti medijima, navodi se u saopštenju koalicije "Ujedinjeno Valjevo može".

 

Kako javnost nije bila upoznata sa stvarnim namerama ove kompanije jer se do poslednjeg trenutka nije znalo da li će prezentacija ponovo biti odgođena (prvobitni termin bio je 21. mart), koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" putem ovog saopštenja postavlja važna pitanja koja zahtevaju odgovore:

 

1. Kome je bila namenjena ova prezentacija? Ko su ti "zainteresovani građani, članovi lokalne zajednice, nezavisno od njihove profesije, stepena obrazovanja ili poznavanja Projekta Jadar", koji su na prezentaciju pozvani, a da "javna prezentacija" ipak ostane tajna za ostale članove lokalne zajednice koji su svoju zabrinutost nemali broj puta javno iskazali?

 

2. Da li je možda ova javna prezentacija ostala tajna jer je bila namenjena određenim, saradljivim očima i ušima? Rudarski projekti poput ovog koji kroz "veliki broj prezentacija širom Srbije" kompanija Rio Tinto pokušava da predstavi, veoma su unosni. Da li je prezentacija namenjena onima koji u svemu vide ličnu korist, čak i ako je ona u suprotnosti za željama i voljom dominantne većine građana koji su protiv iskopavanja i eksploatacije litijuma?

 

3. Kako to da, iako je Vlada Republike Srbije stopirala "Projekat Jadar", promotivne i lobističke aktivnosti ove kompanije ne jenjavaju, već se pojačavaju? Zar sama ta činjenica nije dovoljna da objasni bojazan i zabrinutost koju građani sa pravom osećaju? Živimo u zemlji u kojoj se vlasti ne može i ne sme verovati, jer svojim nečinjenjem, nebrigom, korupcijom i poslušništvom prema krupnom kapitalu jasno stavljaju do znanja da je i vlast i zemlja njihova lična svojina.

 

4. Da li je slučajno to da je po našim saznanjima ovo bila prva prezentacija na koju nisu bili pozvani ni predstavnici medija? Ako je sve tako javno, zašto barem novinari, čija je dužnost i obaveza da o temama važnim za lokalnu zajednicu, a ovakve prezentacije su bez sumnje primer takve teme bez presedana, nisu pozvani da čuju ono što su predstavnici Rio Tinta imali da saopšte?

 

Gospodo, čini se da ste pogrešno procenili Valjevo i Valjevce. Nas nije tako lako prevariti. Vreme je da shvatite - vlast možda još neko vreme jeste vaša, ali su zemlja, voda i vazduh naši. I branićemo ih, sVAnuće uskoro, pa šta ćete onda, navodi se u saopštenju Koalicije "Ujedinjeno Valjevo može".

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 2 sati 14 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 2 sati 14 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 12 sati 36 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...