Policija (foto: Đorđe Đoković)
Policija (foto: Đorđe Đoković)
13.10.2014, 13:01

Među uhapšenima i Valjevac

č: | fb:

Beogradska policija uhapsila je šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica i oštetili SP "Lasta" Beograd za više od 43,6 miliona dinara, prenosi Tanjug. Među uhapšenima je i vlasnik GP “Grading” iz Valjeva.

Kako je navedeno u saopštenju MUP-a, uhapšeni su odgovorno lice Komisije za izbor izvođača radova na rekonstrukciji i dogradnji hotela "Riboteks" u Ljuboviji u vlasništvu SP "Lasta" D. R. (52) i član te komisije N. R. (44).

Zadržavanje je određeno i odgovornim licima privrednih društava "Komfor gradnja" J. M. (56), "SZGR Tešić" Ljubovija S. T. (50), "Grading" Valjevo P. Ž. (54) i privrednog društva "Ingral - Neimar" Ljubovija D. A. (51).

Postoje osnovi sumnje da su predsednik i član Komisije N. R i D. N, bez prethodne provere tržišnih cena građevinskih radova i materijala, odlučili da je najpovoljniji ponuđač za izvođača radova na rekonstrukciji i dogradnji hotela "Riboteks" u Ljuboviji preduzeće "Komfor gradnja".

Kako je navedeno, sumnja se da su N. R. i D. N. po prethodnom dogovoru sa okrivljenim J. M. uputili zahteve za dostavljanje ponuda, pored preduzeća "Komfor gradnje" i privrednim društvima "Grading", SZGR "Tešić" i "Ingral-Neimar", kako bi interno ispoštovali obavezu komisije da prikupi više ponuda i izabere najpovoljniju.

Osumnjičeni P. Ž. i S. T. su, u dogovoru sa J. M. dostavili ponude sa cenama neznatno uvećanim u odnosu na ponudu "Komfor gradnje", nakon čega su SP "Lasta" i "Komfor gradnja" zaključuju dva ugovora o izvođenju građevinskih radova, u prvoj fazi na iznos od 10.409.757 dinara, a u drugoj fazi na 8.234.359,10 dinara.

U saopštenju je navedeno da su kasnije te cene aneksima uvećane na 93.034.691,14 dinara, a kako "Komfor gradnja" nije imala građevinsku operativu, sa čime su bili upoznati članovi komisije, angažovala je podizvođače, kojima je izvođenje radova i građevinski materijal isplaćeno 49.396.196,28 dinara, koliko iznosi realna vrednost izvedenih radova.

Na taj način osumnjičeni su privrednom društvu "Komfor gradnje", od aprila 2012. do septembra 2013. godine, omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi od 43.638.494,86 dinara, za koliko je oštećena SP "Lasta".

Beogradska policija zadržavanje je odredila i odgovornom licu privrednog društva "Komfor gradnja" Ž. M. (27), zbog postojanja osnova sumnje da je u saizvršilaštvu sa J. M. počinio krivično delo pranje novca.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni deo imovinske koristi, proistekle iz zloupotrebe položaja odgovornog lica, od 37.733.146,00 dinara iskoristili za kupovinu građevinske lokacije i izgradnju stambeno-poslovnog objekta u Beogradu.

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 21 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 6 sati 21 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 6 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 6 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...