Hansgrohe (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Hansgrohe (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
03.04.2024, 07:00

Prošle godine zaposleno 2680, a sa evidencije brisano 1625 nezaposlenih

č: | fb:

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) – Filijala Valjevo, dostavljenim Kolubarskim.rs po zahtevu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, na evidenciji se krajem 2022. godine nalazilo 6.396 nezaposlenih, a krajem 2023. godine bilo je 5.554 lica.

 

Na pitanje koliko je nezaposlenih u 2023. godini pronašlo posao, a koliko njih je brisano iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje- Filijala Valjevo, navedeno je da je prošle godine 2.680 lica zaposleno sa evidencije NZS, dok je 1.625 nezaposlenih obrisano iz evidencije zbog "nepridržavanja zakonskih odredbi".

 

Na sajmu zapošljavanja, početkom aprila prošle godine, v.d. direktora valjevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Milan Đenadić je izjavio da je na evidenciji valjevske filijale oko 3.700 nezaposlenih i da je to "veliko smanjenje u odnosu na prethodnih nekoliko godina, jer je potražnja za radnicima velika zahvaljujući pojavi novih firmi i kompanija u Valjevu".

 

Na tom sajmu, u aprilu prošle godine, bio je i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković koji je najavio da će se u Valjevu u narednih šest meseci otvoriti tri velike fabrike, Hansgrohe, Bizerba i Gorenje, koje će zaposliti ukupno 2.300 radnika. Gojković nije precizirao u kom periodu će broj zaposlenih u tri komanije biti 2.300.

 

Prema podacima Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO) na dan 22.2.2024. godine, u dve nemačke kompanije zaposleno je ukupno 192 radnika. Od tog broja Bizerba ima 101 od 305 zaposlenih, koliko je planirano po završetku projekta 2026. godine, dok Hansgrohe ima 91 zaposlenog od 1000, koliko je planirano po završetku projekta 2028. godine.

 

Brisanje sa evidencije nezaposlenih

 

Prema Zakonu o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, nezaposleni se briše sa evidencije ako bez opravdanog razloga ne izvršava svoje obaveze prema Nacionalnoj službi.

 

Pored ostalog ako se ne javi Nacionalnoj službi u rokovima iz ovog zakona, ako na zahtev Nacionalne službe ne dostavi dokaz o aktivnom traženju zaposlenja, odbije ponuđeno posredovanje za odgovarajuće zaposlenje, odbije da utvrdi individualni plan zapošljavanja, odbije ili svojom krivicom napusti učešće u meri aktivne politike zapošljavanja, ako se ne odazove na poziv Nacionalne službe, ne obavesti Nacionalnu službu o svakoj promeni koja utiče na sticanje ili gubljenje prava ili obaveza po ovom zakonu, najkasnije pet dana od nastanka promene, ako obavlja rad bez zaključenog ugovora o radu ili ugovora po osnovu kojeg ostvaruje pravo na rad van radnog odnosa.

 

Aktuelno