Konferencija za novinare Pokret Sad (foto: Kolubarske.rs)
Konferencija za novinare Pokret Sad (foto: Kolubarske.rs)
08.04.2024, 06:22

Pokret Sad: Tri predloga za stavljanje u funkciju brane Stubo-Rovni

č: | fb:

Javno preduzeće "Kolubara" je prošle godine potrošilo oko 70 miliona dinara novca poreskih obveznika Valjeva, a istovremeno su sela u blizini brane i jezera "žedna", rečeno je na konferenciji za novinare Pokreta Sad koji ima plan na koji način brana može biti stavljena u funkciju i na korist građanima. 

 

Odbornik Grupe građana Pokret Sad u Skupštini grada Đorđe Pavlović je rekao da je oko 70 miliona dinara potrošeno na takozvane usluge po ugovoru, a o kojim uslugama je reč, to još uvek ni državna revizija nije uspela tačno da utvrdi.

 

"U ovoj godini je planirano da se potroši blizu 90 miliona dinara takođe za usluge po ugovoru, a videli ste da preduzeće ne radi apsolutno ništa. Zaposleni u preduzeću služe da sede i primaju plate, a Grad i ostale opštine, koje su zajedno sa Republikom, učestvovale u izgradnji ovog preduzeća, raspolažu ogromnim jezerom i ogromnom količinom vode sa kojom mogu da se snabdeju svi potrošači na teritoriji grada Valjeva i susednih opština. Može se koristiti za vodosnabdevaje, za poljoprivredu, u turitičke svrhe, sportske, rekreativne... Dakle ima bezbroj mogućnosti, zato se preduzeće i zove za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema", naveo je Pavlović.

 

Odbornica Pokreta Sad u Skupštini grada dr Snežana Mijatović je podsetila da na sednici Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose 2022. godine, kao čaln Komisije nije podržala predlog za imenovanje Ivana Beljića za v.d. direktora JP "Kolubara" - Stubo Rovni, jer nije imala potpunu dokumentaciju na uvid već samo CV na kome su pisale neke komunikacione veštine i njegova prethodna radna iskustva. Naglašava da je zatražila Beljićevu diplomu na uvid, ali je nije dobila.

 

"Sada bih ga zamolila da nam pokaže diplomu, da kaže da li je ispunjavao uslove konkursa, kakav je njegov društveni doprinos u prethodnih mesec dana i šta je konkretno uradio kao direktor JP Kolubara pozitivno za građane Valjeva?", kazala je Mijatović.

Mijatović i Pavlović

Mijatović i Pavlović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema rečima Đorđa Pavlovića, Pokret Sad ima plan na koji način brana može biti stavljena u funkciju i na korist građanima. On je saopštio tri predloga.

 

"Prvi predlog je da se u najkraćem mogućem roku, a to može da se uradi odmah posle lokalnih izborana, na prvoj sednici, odmah nakon konstitutivne sednice Skupštine grada, donese odluka da se tih 70 miliona, uludo potrošenih, odmah iskoristi za stavljanje u funkciju postrojenja na Jablanici i da se voda dopremi do rezervoara 'Visoka', da se i rezervoar rekonstruiše i stavi u funkciju, a za to je potrebno najviše godinu dana. Drugi predlog je da se postojeći elaborati i projekti stave u funkciju, takođe u periodu ne duže od godinu dana, da se počne sa navodnjavanjem njiva i onog poljoprivrednog zemljišta koje je tim elaboratima obuhvaćeno. Treći predlog je da se u naredne četiri godine jezero stavi u funkciju za sportsko-rekreativne sadržaje, kao što je uostalom i predviđeno da se izgardi u podbranskom delu akva park. Ovako, kako sada stavri stoje, brana ne služi ničemu, a na ovaj način bi se koristila za vodosnabdevanje, za navodnjavanje i za sportsko-rekreativne sadržaje. Mi ćemo se u Pokretu Sad upravo za to zalagati ukoliko dobijemo poverenje građana na lokalnim izborima i budemo učestvovali u donošenju odluka", poručio je Đorđe Pavlović.

 

Iznenadna poseta

 

Odbornici Mijatović i Pavlović su, nakon konferencije za novinare koja je održana ispred JP "Kolubara", predložili da zajedno sa novinarima posete to javno preduzeće, obiđu zaposlene i porazgovaraju sa direktorom Ivanom Beljićem.

 

Nekoliko kancelarija prazno, na radnom mestu ljubazna sekretarica koja odbornike obaveštava da direktor nije u kancelariji. Na pitanje da li ima neko drugi umesto direktora ko može da primi odbornike i novinare, recimo pomoćnik, finansijski direktor, neko iz pravne službe..., sekretarica odmahuje glavom i kaže – niko nije ovlašćen.

 

Potom, na molbu Pavlovića, poziva na mobilni telefon direktora, a nakon kraćeg razgovora sekretarica kaže da je direktor "negde na brani u obilasku". Pavlović predlaže da odemo svi na branu i tada mu sekretarica pruža telefon da se čuje sa direktorom. Nakon kraćeg razgovora i najave da ćemo svi doći, "baš da vidimo šta direktor radi na terenu", Beljić prihvara, ali dodaje da je ipak bolje da se čuju u ponedeljak i dogovore posetu.

 

 

Aktuelno