Izgradnja gasovoda (foto: kolubarske.rs)
Izgradnja gasovoda (foto: kolubarske.rs)
08.04.2024, 11:36

Porodica Đukić nije dozvolila na svojoj parceli, bez rešenja, nastavak radova na izgradnji gasovoda

č: | fb:

Porodica Đukić iz sela Klanica, nadomak Valjeva, nije dozvolila da građevinske mašine firme "Milenijum tim", koja je izvođač radova na razvodnom gasovodu Beograd-Valjevo-Loznica, uđu u njihov posed jer, kako su rekli, još uvek nije doneto Rešenje o nepotpunoj eksproprijaciji parcele na kojoj je danas trebalo da budu nastavljeni radovi na izgradnji gasovoda.

Mila Đukić

Mila Đukić (Foto: kolubarske.rs)

Mila Đukić kaže da njena porodica, koja se bavi poljopivrednom proizvodnjom, nije protiv izgradnje gasovoda, niti oni mogu da spreče te radove, ali su protiv toga da se njihova njiva koristi, a da pre toga Ministarstvo finansija nije donelo rešenje o nepotpunoj eksproprijaciji, što znači da JP "Srbijagas" ima pravo trajne službenosti, uz određenu novčanu naknadu.

 

"Naša parcela, čija je ukupna površina hektar i 12 ari, je još od pre dve godine predmet eksproprijacije. Rešenje smo dobili za površinu od 78,78 ari, i na tom delu parcele su već započeti radovi, urađena je jedna trasa gasovoda. Međutim, još uvek nismo dobili rešenje za preostala 32 ara gde bi trebalo da se gradi nadzemna stanica. Mi smo u nekoliko navrata pokušavali da rešimo ovaj problem, ali do danas u tome nismo uspeli. Sve dok ne dobijemo Rešenje Ministarstva finansija, mi nećemo dozvoliti nastavak radova, a o tome smo pre dve nedelje pisanim putem obavestili i nadležne u JP 'Srbijagas'. Umesto dogovora i rešenja, nama je u petak na kućni prag došla policija koja nam je rekla da će u ponedeljak, 8. aprila, radnici 'Milenijum tima' ući u sporni deo parcele i započeti radove. Upozorili su nas da ćemo biti privedeni ukoliko budemo sprečavali radove", rekla je Mila Đukić koja je sa suprugom, sinom i nekoliko komšija jutros došla da "brani svoj posed".

Porodica Đukić

Porodica Đukić (Foto: kolubarske.rs)

U neposrednoj blizini sporne parcele, jutros su bili i radnici i mehanizacija "Milenijum tima", ali nisu ni pokušali da uđu u njivu porodice Đukić. Nešto kasnije došla je i policija u nameri da se "mirnim putem" reši problem uz molbu da se ne diže tenzija. Izostali su predstavnici investitora JP "Srbijagas".

 

"Danas, mašine nisu ušle u naš posed. Ne znamo šta će biti sutra. Mi čekamo Rešenje, verovatno će biti doneto ovih dana. Kad bude doneto mi ćemo ga naravno prihvatiti. Mi nijedno Rešenje Minisarstva finansija, koja su doneta do sada, nismo dovodili u pitanje, niti smo sprečavali i usporavali radove. Inače, nama nije isplaćen ni dinar za našu parcelu jer još uvek nismo postigli sporazum o novčanoj naknadi", naglasila je Đukić.

Parcela porodice Đuki

Parcela porodice Đuki (Foto: kolubarske.rs)

Kako nam je rečeno, visina naknade za poljoprivredno zemljište na trasi budućeg gasovoda je "drastično različita, što su parcele bliže Valjevu to su skuplje". Procenjena vrednost za poljoprivredno zemljište na teritoriji sela Klanica je 400 dinara po metru kvadratnom, susedna parcela koja pripada katastarskoj opštini Divci vredi 600 dinara, u selu Lukavac 800 dinara, dok je u Popučkama procenjena vrednost poljoprivrednog zemljišta 1000 dinara po kvadratu.

Aktuelno