Krušik (foto: Kolubarske.rs)
Krušik (foto: Kolubarske.rs)
12.04.2024, 06:54

Ministarstvu odbrane iRevolucija predala inicijativu za zamenu energenta u HK Krušik

č: | fb:

Udruženje građana iRevolucija predalo je Ministarstvu odbrane, uz obimnu dokumentaciju, inicijativu koju je podržalo 2208 građana za zamenu energenta u kompaniji HK Krušik.

 

Kako navodi ovo udruženje, po procenama Svetske zdravstvene organizacije svake godine u Valjevu 242 osobe prevremeno izgube život od posledica aerozagađenja. Kao najveći pojedinačni zagađivač prepoznat je "Krušik", koji utiče na kvalitet vazduha u iznosu od 20-25 posto u zimskom periodu.

 

Po prijavi udruženja iRevolucija, Privredni sud je u junu 2023. godine kaznio valjevsku fabriku zbog prekomernog zagađenja vazduha, ali do danas promene ponašanja HK "Krušik" nije došlo.

Potpisivanje inicijative iRevolucija

Potpisivanje inicijative iRevolucija (Foto: Kolubarske.rs)

Udruženje iRevolucija pokrenulo je u februaru 2024. godine kampanju pod nazivom #50godinaznamo. Tokom ove kampanje, prikupljeno je 2208 potpisa podrške građanskoj inicijativi za zamenu energenta u HK "Krušik".

 

Ova inicijativa proistekla je iz saznanja iRevolucije o prekomernom emitovanju zagađujućih materija od strane pomenute kompanije tokom perioda od 2018. do 2023. godine. Na osnovu tih saznanja, iRevolucija je 2022. godine podnela prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu, što je rezultiralo kažnjavanjem HK "Krušik" u junu 2023. godine zbog kršenja Zakona o zaštiti životne sredine. Imajući u vidu nedostatak promena u ponašanju valjevske fabrike, koja je u većinskom vlasništvu Ministarstva odbrane, iRevolucija je uputila zahtev Ministarstvu u vezi sa izradom projektne dokumentacije i početkom implementacije projekta u 2024. godini.

 

Kako bi ovaj zahtev bio efikasan, iRevolucija je pripremila obimnu dokumentaciju, uključujući potpise građana Valjeva u štampanoj i elektronskoj formi, koju je dostavila Ministarstvu odbrane.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 11 sati 45 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 7 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 16 sati 55 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara