Snežana Mijatović i Đorđe Pavlović (foto: Kolubarske.rs)
Snežana Mijatović i Đorđe Pavlović (foto: Kolubarske.rs)
15.04.2024, 06:53

Pokret Sad: Postoji rešenje za Polet, javno preduzeće koje je pravi primer partijskog plena

č: | fb:

Zbog čega je JKP "Polet", koje gazduje gradskim pijacama, u višegodišnjim finansijskim problemima, a ostvaruje značajan prihod od mesečne zakupnine, dnevnih karata za tezge, kao i od izdavanja poslovnog prostora? Ovo pitanje su na konferenciji za novinare postavili Đorđe Pavlović i dr Snežana Mijatović, odbornici Pokreta Sad u Skupštini grada i predložili tri moguća rešenja kako bi ovo komunalno preduzeće pozitivno poslovalo.

 

"Ovo preduzeće je pravi primer partijskog plena u kome su zaposleni ljudi koji su uglavnom došli preko partije i koji su nezainteresovani za posao, a njihove plate i doprinosi se delom finansiraju iz budžeta Valjeva", rekla je dr Snežana Mijatović.

 

Đorđe Pavlović je podsetio da je "Polet" 2023. godine iz budžeta Valjeva dobio subvencije od 10,5 miliona dinara, a ove godine je planirana subvencija od 12,4 miliona dinara i to samo za tekuće poslovanje.

 

"Što znači da, i pored toga što ima prihod od naplate i što radi i obavlja delatnost, preduzeće nije u stanju da finansira svoje osnovne obaveze, kao što su isplata zarada i isplata poreza i doprinosa. A kolika je neozbiljnost, površnost i neodgovornost lokalne vlasti prema delatnosti koje to preduzeće obavlja, što je i ključna stvar za građane Valjeva, pokazuje činjenica da je na kraju 2022, budžetom bilo predviđeno 70 miliona dinara ili preko pola miliona evra za rekonstrukciju stare zelene pijace. Ali je gradska vlast, nakon manje od tri meseca, odustala od rekonstrukcije pijace. Obrazloženje je bilo da će novac usmeriti na neke, po njima važnije stvari", naveo je Pavlović.

 

Dodao je da je to dokaz da se gradska vlast igra sa novcem građana Valjeva, novac prebacuje sa pozicije na poziciju što znači da od početka nisu ni imali nameru da rekonstruišu pijacu, već je ideja bila da zamažu oči javnosti kao da se oni time ozbiljno bave.

 

"A kako se bave delatnošću Poleta, najbolje govori činjenica da je najveći uspeh preduzeća u 2023. godini bio taj što su uspeli da isplate zarade zaposlenima. Ono što je poslednja odluka sa sednice Skupštine grada u martu jeste da se to preduzeće pripoji Vidraku - gradskoj čistoći, čime se ono praktično u potpunosti gasi", rekao je Pavlović smatrajući da to nije rešenje nego je to samo tehničko rešenje problema tog komunalnog preduzeća.

Snežana Mijatović i Đorđe Pavlović

Snežana Mijatović i Đorđe Pavlović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema rečima Đorđa Pavlovića, Pokert Sad ima tri predloga za rešenje problema JKP "Polet", ali i za novi izgled gradske pijace.

 

"Prvi predlog, u građavinskom i estetskom smislu, jeste da se stara pijaca rekonstruiše, za to već postoje nacrti i projekti, po ugledu na moderne pijace u gradovima u Srbiji, da se urbanistički uklopi sa Hramom, da se na tom prostoru zadrže tezge koje bi se prepodne koristile, a popodne uklonile, čime bi se dobio lep novi trg. Drugi predlog, ili ključno rešenje, jeste poslovno povezivanje delatnosti 'Poleta' sa preduzećem 'Agrorazvoj' čime bi se u potpunosti zaokružio proces proizvodnje i prodaje poljpoprivrednih proizvoda - 'od njive do trpeze', a od toga bi veliku korist imali i proizvođači i kupci. To bi moglo da bude realizovano za šest meseci donošejem odgovarajućih akata na Skupštini. Treće rešenje, pošto je Vlada Srbije donela Uredbu da poljoprivredni proizvođači svoje proizvode mogu da prodaju na kućnom pragu, jeste da preduzeće koje bude obavljalo pijačnu delatnost omogući proizvođačima da budu posrednici i da omogući prodaju na kućnom pragu", predložio je Pavlović.

 

Na podsećanje novinara da je gradska vlast najavila projekat uređenja prostora od "kapije Tešnjara" do Hrama, a upravo zbog tog projekta će biti uklonjena i benzinska pumpa, a tada bi i gradska pijaca dobila novi izgled, Pavlović je rekao da je "raznih predloga bilo".

 

"Sećate se da je bilo predloga i za stavljanje u funkciju zgrade Štedionice, pa i dalje čekamo. Ne vidim nijedan jedini razlog zašto bi građane Valjeva interesovalo kakve probleme ima gradska vlast, njih zanima da li je njihov problem rešen ili nije, a pitanje pijace nije rešeno. Kako će vlast to da projektuje, kako će to da uklapaju, koliko će sve to da traje, ja zaista ne znam. Bila je gomila takvih ideja, pa setite se fast parka – parking koji je trebalo da bude izgrađen prekoputa zgrade Grada. Gradskoj vlasti, koja na tako neozbiljan, neodgovoran i površan način pristupa rešavanju problema, niko živi više ne veruje", zaključio je Đorđe Pavlović, odbornik Pokreta Sad.

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 11 sati 14 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 7 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 16 sati 24 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara