Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
16.04.2024, 06:55

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

č: | fb:

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Prema projektu javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju, zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije na teritoriji grada Valjeva predviđena je zamena 11.782 od 12.198 svetiljki koliko čini sistem javnog osvetljenja grada Valjeva. Preostalih 416 uličnih svetiljki je ranije zamenjeno.

 

Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi do sada je zamenjeno preko 9000 starih sijalica energetski efikasnom LED rasvetom, a ceo posao biće završen do kraja meseca. Pored uličnih svetiljki zamenjena je i stara rasveta na platou Centra za kulturu, kod Muzeja, a uskoro će biti i na Desankinom vencu i BID zoni.

Nova led svetiljka

Nova led svetiljka (Foto: Kolubarske.rs)

 

Odluku o davanju saglasnosti i usvajanju projekta javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju, zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije na teritoriji grada Valjeva usvojili su odbornici Skupštine grada u maju prošle godine. Javna nabavka "Rekonstrukcija, zamena, racionalizacija i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije na teritoriji grada Valjeva" okončana je u oktobru prošle godine, ugovor vredan 1.381.629.290 dinara sa PDV-om dodeljen je grupi ponuđača koju čini šest firmi, i to po jedna iz Budimpešte i Sombora, po dve iz Beograda i Novog Sada.

 

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu traje 15 godina, za to vreme privatni partner obezbeđuje javnu rasvetu, održavanje i garantovanu uštedu za budžet grada Valjeva od 10 posto godišnje potrošnje.

 

Grad Valjevo je u obavezi da privatnom partneru plaća godišnju naknadu od 654.167 evra plus PDV, što za period od 15 godina iznosi 1.381.629.290 dinara sa PDV-om.

 

Kako je navedeno u projektu, uvođenjem ovog sistema javnog osvetljenja doneće uštedu u električnoj energiji od 79 posto, od čega privatnom partneru pripada 69 posto za investiciju i održavanje, a to godišnje iznosi 654.167 evra plus PDV, dok Gradu pripada 10 posto, odnosno godišnju uštedu od 93.689 evra u budžetu Valjeva u odnosu na dosadašnje troškove električne energije za javnu rasvetu.

Postavljanje LED rasvete

Postavljanje LED rasvete (Foto: Kolubarske.rs)

 

Projektom su obuhvaćeni:

 

Valjevo, Beloševac, Rabas, Mrčić, Paune, Klinci, Petnica, Degurić, Dračić, Ravnje, Žabari, Bačevci, Belić, Prijezdić, Donje i Gornje Leskovice, Bogatić, Lelić, Strmna Gora, Sedlari, Rađevo Selo, Kostešica, Gornja Bukovica, Oglađenovac, Miličinca, Osladić, Stanina Reka, Pričević, Balinović, Tubravić, Vragočanica, Kamenica, Stapar, Beomužević, Donja Bukovica, Sandalj, Vujanovača, Brezovice, Loznica, Veselinovac, Klanica, Babina Luka, Dupljaj, Divci, Lukavac, Zabrdica, Popučke, Jasenica, Gornja Grabovica, Brankovina, Gola Glava, Divčibare.

Aktuelno

Parking Gradske uprave (foto: Kolubarske.rs)
Raspisan tender Pre 3 sati 45 minuta

Grad kupuje 38.000 litara goriva

Gradska uprava kupuje 38.000 litara goriva, vrednost tendera je 7,1 milion dinara. Prošle godine kupljena je identična količina, a rekordna je bila 2018, potrošeno je 74.000 litara, dok je pre osam...

Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Na platou Centra za kulturu Pre 5 sati 53 minuta

Ulična akcija "Tvojih 15 minuta"

U susret lokalnim izborima 2. juna Nacionalna koalicija za decentralizaciju je pokrenula kampanju za motivisanje glasača da izađu na izbore. U petak 24. maja od 11 do 14 časova na platou Centra za...

Hala sportova Mionica (foto: Kolubarske.rs)
Od 24. do 26. maja Pre 5 sati 53 minuta

Mionica domaćin državnog prvenstva u ženskom rukometu

Mionici je pripala čast da bude domaćin Državnog prvenstva u rukometu u kategoriji Ž-12. Opština Mionica ugostiće od 24. do 26. maja preko 200 rukometašica iz 12 najboljih srpskih klubova.