Inspekcija zatvorila gradilište (foto: Kolubarske.rs)
Inspekcija zatvorila gradilište (foto: Kolubarske.rs)
27.04.2024, 12:25

Inspekcija zatvorila nelegalno gradilište u Tešnjaru

č: | fb:

U staroj gradskoj čaršiji Tešnjar, koja je proglašena za spomenik kulture od izuzetnog značaja, u blizini nekada popularng kafića "32", porušena je istorijska građevina i započeta nelegalna izgradnja spratnog objekta.

 

Kako Kolubarske.rs saznaju, danas prepodne je po nalogu republičke građevinske inspekcije gradilište zatvoreno i naložena je obustava radova.

 

Prema rečima direktorke valjevskog  Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ksenije Stevanović, građani su ih pre nekoliko dana obavestili da su u toku građevinski radovi u dvorišnom delu placa prema Kolubari. Valjevski Zavod je proverio kod Republikog zavoda za zaštitu somenika kulture, pod čijom je inače ingerencijom Tešnjar, da li je za te građevinske radove izdata dozvola. Obavešteni su da u zoni Tešnjara deset godina nije izdata nijedna dozvola za bilo kakve radove. Potom su valjevski zaštitari Repuličkom zavodu dostavili fotografije i podrobnije informacje o tome šta se radi u zaštićenoj čaršiji.

Porušen objekat u Tešnjaru

Porušen objekat u Tešnjaru (Foto: Inspekcija)

 

Za to vreme izvođeni su građevinski radovi iza zastora podignutog ispred ulične fasade zaštićenog objekta u Tešnjaru. Nakon što su građani na društvenim mrežama postavili fotografije i obavestili Gradsku upravu o nelegalnoj gradnji u Tešnjaru,  gradske inspekcije su izašle na teren, ali nisu imale nadležnost da zatvore gradilište. Tako da su radovi nastavljeni i tokom noći (petak na subotu) i prekinuti su tek nakon dolaska policije.

Radovi u toku noći

Radovi u toku noći (Foto: Građanin)

 

Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi, alarmirani su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republički zavod za zaštitu spomenik kulture sa zahtevom za hitnu intervenciju.

 

Dalje postupanje u ovom slučaju preuzeo je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i republička građevinska inspekcija.

 

Tešnjar, jedna od retkih autentičnih gradskih celina iz 19. veka, atraktivna je turistička lokacija, ali i mesto koje je poslužilo za snimanje brojnih filmova i TV serija - "Zona Zamfirova", "Šešir profesora Koste Vujića", "Ivkova slava", "Toma", "Vreme smrti"...

Aktuelno