Željko Trifunović (foto: Kolubarske.rs)
Željko Trifunović (foto: Kolubarske.rs)
08.05.2024, 07:01

Krivična prijava i protiv zakonskog zastupnika Ruske stranke i protiv još jedne službenice Gradske uprave

č: | fb:

Koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" podneće Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu još dve krivične prijave zbog, kako navode, nezakonitog proglašenja izborne liste "Ruska stranka – Rusija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović", saopšteno je na konferenciji za novinare koalicije.

 

"Jedna krivična prijava biće podneta protiv zakonskog zastupnika te liste jer je svesno i namerno obmanuo Gradsku izbornu komisiju i prekršio zakone koji regulišu kandidovanje manjinske liste na lokalnim izborima. Drugu krivičnu prijavu podnećemo protiv još jedne službenice Gradske uprave. Naime, došli smo do saznanja da je još jedna službenica overavala potpise građana bez prisustva građana, bez da su se svojeručno upisali u knjigu overe i na obrasce koji su predati Gradskoj izbornoj komisiji", rekao je Željko Trifunović, šef izbornog štaba koalicije "Ujedinjeno Valjevo može".

 

On je podsetio da je koalicija prošle nedelje Osnovnom javnom tužilaštvu podnela krivične prijave protiv dve službenice u Gradskoj upravi, koje su overavale potpise podrške toj manjinskoj listi bez prisustva građana, a Gradskoj izbornoj komisiji su podneli prigovor protiv Rešenja kojim je proglašena izborna lista "Ruska stranka – Rusija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović". Prema rečima Trifunovića, Gradska izborna komisija je većinom glasova odbila njihov prigovor.

 

"Rezultat glasanja je bio pet prema tri. Napominjem da u tom trenutku, iako smo predložili, nismo imali člana u proširenom sastavu Gradse izborne komisije. Znači u GIK postoji troje ljudi koji smatraju da Ruska lista nije trebalo da bude proglašena, ali je nažalost njih petoro mislilo drugačije. Prema našim saznanjima, i predsednik Gradske izborne komisije je, kao građanin, potpisao podršku toj listi. U ponedeljak smo uredno, u zakonskim rokovima, uložili žalbu Višem sudu u Valjevu i očekujemo da Viši sud postupi po Zakonu i da nalog da se ova lista 'obori', odnosdno da se ispoštuje Zakon i član 76, koji nedvosmisleno kaže da članovi GIK moraju izvršiti uvid u sav izborni materijal koji predaje svaka izborna lista. Mislimo da je Zakon grubo prekršen. Došli smo do saznanja, veoma zabrinjavajućih, da kandidati na toj izbornoj listi čak nisu ni potpisali izjave kako to nalaže Zakon. Imamo svedočenje pojedinih kandidata sa liste Rusku stranke da je sin zakonskog zastupnika liste uzeo njihove lične karte", naveo je Trifunović.

 

Dodao je da je, prema sumnjama koalicije, reč o "manipulaciji i mahinaciji Srpske napredne stranke kako bi nekako uspela da osvoji većinu na lokalnim izborima u Valjevu, a očigledno je da će 'Svanuće' imati većinu u budućem sazivu gradskog parlamenta i da će gradonačelnik Valjeva biti Ivan Manić sa liste 'Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može'".      

Aktuelno

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje Pre 6 sati 12 minuta

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 1 dan 10 sati

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 8 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 8 komentara