08.05.2024, 06:59

Priznanja za razvoj sestrinstva na kongresu "Ispružimo ruke - da pobedi život"

č: | fb:

Medicinske sestre i tehničari Doma zdravlja Valjevo imali su zapaženo učešće na Međunarodnom kongresu Udruženja zdravstvenih radnika i saradnika Republike Srbije "Eskulap" na Zlatiboru.

 

Viša medicinska sestra-specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović dobila je nagradu za višegodišnji doprinos razvoju sestrinstva i podršku udruženju "Eskulap", a Udruženje zdravstvenih radnika i saradnika Kolubarskog okruga "Budućnost" za uspešnu saradnju i doprinos iz oblasti medicinske edukacije.

 

Kao istaknuti višedecenijski učesnik rada strukovnih udruženja, Slavica Filipović je imala čast da se zahvali u ime nagrađenih. Pomoćnik direktora za primarnu zdravstvenu zaštitu ZC Valjevo dr Jasmina Jevtić bila je član Počasnog odbora kongresa i uputila pozdravnu reč na svečanom otvaranju.

 

Međunarodni kongres "Ispružimo ruke - da pobedi život", održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Lekarske komore Srbije, Komore MSZTS i Balkanske asocijacije medicinskih sestara, okupio je oko 600 učesnika, a Zdravstveni centar Valjevo (Opšta bolnica i Dom zdravlja) predstavljalo je 16 učesnika sa devet radova. Akreditovani predavači u okviru okruglog stola posvećenog savetovališnom radu na unapređenju zdravlja majke i deteta bile su: Slavica Filipović - moderator i predavač, Slađana Stefanović Pešić i Vesna Jevtić sa Pedijatrije DZ Valjevo, spec. nutricionista-dijetetičar Snežana Marinković ZZJZ Valjevo, predstavnici obrazovnih i zdravstvenih ustanova iz Beograda i Šapca. Nakon okruglog stola, u okviru te sesije predstavljeno je još 45 radova iz Srbije i zemalja regiona.

 

Izlagači na kongresu bili su i: glavna sestra Doma zdravlja Gorica Vujović, Branka Madžarević i Mirjana Gledović iz Odeljenja opšte medicine, Olivera Mutić iz Hitne službe, Slavica Savić-UZRSKO ,, Budućnost'', Milica Kitić -Medicinska škola Valjevo (koautorski rad sa Slavicom Filipović). Sve naše medicinske sestre su i članovi Udruženja zdravstvenih radnika i saradnika Kolubarskog okruga "Budućnost".

 

"Bilo je zadovoljstvo biti deo tog međunarodnog kongresa koji je zasluženo dobio najvišu bodovnu vrednost Lekarske komore Srbije, Komore medicinskih sestara i tehničara Srbije i Zdravstvenog saveta Srbije. Na impozantnom svečanom otvaranju dobili smo laskava priznanja za višegodišnji doprinos razvoju sestrinske profesije i radu udruženja 'Eskulap'. Zaista možemo biti ponosni što smo podelili radost i privilegiju prestižnog priznanja koje se dodeljuje sa poštovanjem i prihvata sa velikom emocijom. Jako je lepo kada vas pohvale korisnici, pacijenti, mediji..., ali kada dobijete priznanje od kolega iz struke, na najvišem nivou, onda je to više od zadovoljstva. Imali smo neprocenjivu podršku našeg menadžmenta", rekla je pomoćnik direktora za primarnu zdravstvenu zaštitu ZC Valjevo dr Jasmina Jevtić.

 

Slavica Filipović ističe da priznanja nisu došla odjednom jer se zdravstveni radnici i saradnici trude da pruže maksimalan doprinos u stručnom usavršavanju, kako kroz Edukativni centar DZ i ZC Valjevo, tako i kroz stručno-profilsko udruženje "Budućnost", koje postoji 14 godina.

 

"Nama je interesna sfera kontinuirana medicinska edukacija, unapređenje znanja, sticanje novih veština i usvajanje preporuka za poboljšanje kvaliteta rada. Moram da zahvalim kolegama i koleginicama koje nesebično sebe daju svakoga dana na svom radnom mestu, koji su motivisani da se usavršavaju, jer samo obrazovana i stručno osposobljena sestra može biti dobar član tima. Sestrinstvo je veliki deo zdravstvenog sistema, najbrojnija profesija i učesnik u timskom radu. Sa sestrom u zdravstvenoj ustanovi sve započinje i sve se završava. Medicinska sestra je zdravstveni profesionalac koja najpre mora da bude dobar domaćin i organizator u svom odeljenju ili službi, kao i na nivou ustanove. Takođe, mora da bude izuzetan posrednik između pacijenta, porodice i lekara. I vrlo bitno - radimo puno na promociji zdravlja i prevenciji bolesti, što je i osnovni zadatak primarne zdravstvene zaštite", rekla je Filipović.


Sestrinska profesija na putu svog razvoja ima i dosta problema, što je bila tema posebnog okruglog stola u plenarnom delu drugog dana kongresa.

 

"Neophodno je da se reforma sestrinske profesije uredi zakonskom regulativom, da se priznaju sestrinska zvanja, diplome i stečene kvalifikacije, za šta ulažemo višedecenijske napore. Srećni smo što nas razumeju Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, Kancelarija za dualno obrazovanje. Njihovi predstavnici bili su na ovom skupu, tako da hoćemo da verujemo da postoji razumevanje za donošenje Zakona o sestrinstvu i babištvu, kao i Zakona o zdravstvenoj nezi i da se konačno uredi sestrinska profesija po ugledu na države Evropske unije, da to bude jedan faktor sigurnosti", kazala je Slavica Filipović.

 

Na kongresu, osim predstavnika Doma zdravlja, koji su i članovi Udruženja "Budućnost", učestvovali su iz Opšte bolnice Valjevo lekari i sestre iz Službe za anesteziju i reanimaciju i Odseka za neonatologiju, kao i dečji hirurg dr Aleksandar Kitić. Osim njih, dr Aleksandra Filipović, Snežana Marinković i Slađana Stanković iz Zavoda za javno zdravlje, nastavnik zdravstvene nege Milica Kitić iz Medicinske škole. Psiholog u penziji Živana Pantić svojim prisustvom bila je podrška stručnom delu, timu s kojim je godinama zajednički radila, takođe je aktivno učestvovala u završnoj diskusiji i zaključcima okruglog stola.

 

Međunarodni kongres "Ispružimo ruke - da pobedi život" ispunio je sva očekivanja učesnika savremenom i aktuelnom tematikom: u plenumu, panel diskusiji, velikom broju okruglih stolova, kao i sa približno 400 stručnih saopštenja. Velika čast je bila biti aktivni učesnik ovakvog skupa i sarađivati sa najboljima u Srbiji i regionu.

 

Aktuelno

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje Pre 8 sati 41 minuta

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 1 dan 12 sati

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 9 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 9 komentara