Viši sud Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
Viši sud Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
10.05.2024, 06:54

Viši sud odbio žalbu Željka Trifunovića sa liste "Svanuće" na rešenje GIK o proglašenju Ruske liste

č: | fb:

Viši sud u Valjevu odbio je žalbu šefa izbornog štaba liste "Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može" Željka Trifunovića, koju je podneo na rešenje Gradske izborne komisije kojim je proglašena izborna lista "Ruska stranka – Rusija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović".

 

Trifunović je u žalbi, pored ostalog, naveo da ima saznanja da izjave birača da podržavaju navedenu izbornu listu nisu potpisali birači navedeni u tim izjavama, već treća lica, koja su očigledno potpisivala više lica, što se može lako zaključiti jer su potpisi na više izjava gotovo identični, a neki birači se javljaju i tvrde da oni nisu potpisivali izjave što je rezultat zloupotrebe zakonskih ovlašćenja radnika Gradske uprave koji su potvrđivali izjave kao da su ih navedeni birači svojeručno potpisivali. Dalje navodi da je Rešenje GIK nezakonito i predlaže da Viši sud u Valjevu ukine doneto Rešenje i vrati prvostepenom organu na ponovni postupak sa nalogom da izvrši proveru spornih potpisa ili da podnosiocu izborne liste naloži ponovno prikupljanje potpisa koje će overiti nadležni javni beležnik. 

 

U obrazloženju presude Višeg suda u Valjevu, kojom se odbija žalba Željka Trifunovića, pored ostalog, piše da podnosilac žalbe nije priložio bilo kakve dokaze za saznanja i ne navodi o kojim se tačno potpisima radi. "Žalbom se tvrdi da su se neki od birača javljali i tvrdili da oni nisu potpisali predmetne izjave, ali pritom se ne navodi o kojim tačno biračima je reč, niti se pružaju bilo kakvi dokazi u pogledu postojanja takvih izjava", navodi se u obrazloženju presude Višeg suda u Valjevu.

 

Željko Trifunović kaže da je "Viši sud bez želje da istraži očiglednu prevaru stao na stranu onih koji žele da unište instituciju slobodnih i demokratskih izbora. Kažu, nismo im dostavili dovoljno dokaza. Jasno je da na toj 'ruskoj listi' Rusa nema ni u tragovima, kao što bi uvidom u potpise podrške toj listi bilo jasno i da su mnogi od tih potpisa pisani istim rukopisom".

Željko Trifunović

Željko Trifunović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Trifunović naglašava da dokaze nije mogao da dostavi Višem sudu jer mu Gradska izborna komisija nije dostavila kopiju dokumenta – izjave birača da podržavaju izbornu listu "Ruska stranka – Rusija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović".

 

- Dokaze tražili jesmo, i to 30. aprila kada smo GIK podneli zahtev da nam, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavi kopije potpisanih izjava podrške lažnoj ruskoj listi, kako bismo ih dostavili sudu. Međutim, Mladen Simović, predsednik Gradske izborne komisije je odgovorio da će "dokumenta dostaviti u roku do 40 dana od dana prijema zahteva zbog obimnosti zahteva". A taj rok je otprilike posle lokalnih izbora. Da podsetim, jedan od onih koji su svoj potpis dali lažnim Rusima je upravo predsednik Gradske izborne komisije Mladen Simović, inače član SNS. Kako onda sudu dostaviti dokaze koje drugi državni organ oličen u naprednom podržavaocu lažnih Rusa očigledno ne želi da da? – upitao je Trifunović i zaključio:

 

- I sve to da naprednjaci pokušaju da izbegnu izborni poraz u Valjevu. Napravljena je lažna ruska manjinska lista bez Rusa na njoj i to uz, prema našim sumnjama, falsifikovane potpise podrške, kako bi takva lista bez prelaska cenzusa osvojila odborničke mandate. Onda lažni Rusi odbornici postanu deo naprednjačkog tabora. To ne smemo da dozvolimo.

 

Željko Trifunović, šef izbornog štaba liste "Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može" pozvao je sugrađanke i sugrađane da 2. juna izađu na izbore u što većem broju i daju glas listi "Svanuću”, kako bismo jednom za svagda stali na put bezakonju i prevarama naprednjaka.

 

- Samo visoka izlaznost može da spreči pokušaj naprednjačke izborne prevare. Prošlogodišnji decembarski izbori su pokazali da naprednjaci zajedno sa svojim koalicionim partnerima nemaju većinu u Valjevu. Jun je prilika da im konačno vidimo leđa i započnemo pozitivne promene u našem gradu – poručio je Željko Trifunović.

 

 

Aktuelno

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje Pre 1 dan 11 sati

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...