Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
16.10.2014, 08:47

Mala rešenja za velike probleme

č: | fb:

Neadekvatan radni prostor, nedovoljan broj staza za kretanje i zvučnih semafora u gradu, beneficije za komunalne usluge - grejanje, vodu, smeće, obrazovanje, zapošljavanje, samo su neki od problema na koje su gradskom rukovodstvu skrenuli pažnju naši slabovidi i slepi sugrađani.

U Međunarodnom danu slepih i slabovidih osoba „Dan belog štapa” sa njima su razgovarali zamenik gradonačelnika Žarko Kovač i pomoćnica gradonačelnika Svetlana Janković Beljanski, zadužena za oblast socijalne politike, koji su obećali pomoć.

Vesna Crepić

Vesna Crepić (Foto: www.valjevo.rs)

Sekretar Međuopšitnske organizacije slepih i slabovidih osoba Vesna Crepić kaže da položaj osoba sa oštećenim vidom nije na zavidnom nivou, niti kada je reč o obrazovanja niti  u pogledu zapošljavanja, kao i drugih sfera života.

„Beli štap je simbol nastojanja slepih ljudi da se samostalno kreću i dostignu što veći nivo samostalnosti u obrazovanju, radu i svakodnevnom životu. Slepe i slabovide osobe se i dalje suočavaju sa različitim oblicima nepristupačnosti na putu ostvarivanja socijalne i ekonomske nezavisnosti. Za slepe i slabovide koji se samostalno kreću pomoću belog štapa važno je da im ulice, javni gradski prevoz i javni objekti budu dostupni, kao i da u javnim ustanovama postoji osoba zadužena da pomogne slepoj osobi kad dođe da obavi neki posa”, skrenula je pažnju samo na neke probleme Vesna Crepić.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač je preneo da su predstavnici grada spremni da razgovaraju i, da u skladu sa zakonskim i finansijskim mogućnostima gradskog budžeta, rešavaju evidentne probleme i da će nastojati da im maksimalno izađu u susret u rešavanju njihovih problema.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 7 sati 15 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 10 sati 4 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.