Pokret Sad - konferencija za novinare  (foto: Kolubarske.rs)
Pokret Sad - konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
08.06.2024, 06:55

Pokret Sad: Za 372 mališana nema mesta u vrtiću, a gradonačelnik tvrdio da je rešena lista čekanja

č: | fb:

I pored obećanja i najave gradonačelnika Lazara Gojkovića da je, otvaranjem novih vrtića, u Valjevu rešena lista čekanja i da nijedno dete neće ostati neupisano, sudeći prema Odluci Komisije za prijem dece, za 372 mališana nema mesta u Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica".

 

"To da neće biti više liste čekanja je bilo klasično predizborno obećanje i predizborna obmana građana Valjeva", rečeno je na konferenciji za novinare Udruženja građana Pokrt Sad.

 

"Predizorna kamanja Srpske napredne stranke, gradonačelnika Lazara Gojkovića i gradskih funkcionera, među kojima je i Milan Radović, direktor valjevske Predškolske ustanove, bila je usmerena na to da, nakon izgradnje tri nova vrtića – dva u rekonstruisanoj staroj Šestoj školi i jedno u Naselju Kolubara 2, više neće biti liste čekanja, odnosno da će svako dete koje bude želelo moći da se upiše u vrtić. Ovo obećanje je trajalo samo dan nakon održanih lokalnih izbora jer je 3. juna obajvljena rang lista upisane dece iz koje se vidi da je 83-oje dece upisano u vrtić, dok 372 mališana nije upisano zbog toga što, kako je navedeno, ne ispunjavaju uslove konkursa. Takođe smo saznali i to da je 324-oro dece, koja su ranije upisana, preraspoređena u nova dva vrtića u objektu stare Šeste škole", rekla je dr Snežana Mijatović iz Pokreta Sad

Snežana Mijatović

Snežana Mijatović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Upitala je da li su tri nova vrtića otvorena samo zbog toga da bi se zapošljavao isključivo stranački kadar ili da bi se deca upisala u vrtiće, što bi roditeljima omogućilo da normalno rade i žive u ovom gradu?

 

Đorđe Pavlović iz Pokreta Sad je citirao izjavu gradonačelnika Valjeva Lazar Gojković, na svečanosti otvaranja dva nova vrtića "Palčica" i "Mali princ", 29. marta ove godine: "Ponosan sam na činjenicu da će od sada u Valjevu roditelji koji rade imati gde da ostave svoju decu na čuvanje. Rekonstrukciju stare Šeste škole finansirali smo sredstvima iz budžeta i prenamenom postojećeg objekta uspeli smo da rešimo liste čekanja dece na upis u vrtiće".

 

"Dakle, ovo je izjavio gradonačelnik mesec dana pre raspisivanja lokalnih izbora u Valjevu, a već sutradan nakon održnih izbora nije bilo mesta za našu decu u vrtićima. A cela izborna kampanja gradonačelnika i ostalih iz Srpske napredne stranke je bila bazirana upravo na dva nova vrtića, čijim otvaranjem će biti rešena lista čekanja. Da stvar bude još gora ovu informaciju je Gojković preneo predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić koja je, takođe 29. marta, istakla da se otvaranjem dva nova vrtića u Valjevu rešava problem liste čekanja za upis dece. Dakle, građani Valjeva još jednom je vaše poverenje zloupotrebljeno u predizborne svrha, zloupotrebljeno je da se baci magla i još jedno obećanje", kazao je Pavlović.

 

"U Predškolsku ustanovu Milica Nožica na konkurs se prijavilo 797-oro dece, primljeno je 373-oje, a nerešena su ostala 372 zahteva, usled nepotpune dokumentacije ili je aplicirao veći broj dece u odnosu na broj dostupnih mesta", navedeno je u obrazloženju Odluke o prijemu dece koju je donela Komisija za prijem dece, a objavljena je na sajtu Preškolske ustanove.

 

"Kada saberete broj primljene i dece koja nisu primljena u vrtić dolazimo do brojke 745, a u Odluci je navedeno da je konkurisalo 797 mališana. Nedostaje 52-oje dece, da li to Komisija nije ni razmatrala ili je smatrala da ne postoje elementarni uslovi da se razmatraju ti zahtevi, to ne znamo. U svakom slučaju i posle otvaranja dva nova vrtića, za koje je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković tvrdio da imaju kapacitet od skoro 500 mesta, i dalje ostaje nerešen problem upisa u vrtić sve dece koja to žele", rekao je Pavlović i dodao:   

 

"Nas, ali ni građane Valjeva uopšte ne interesuju objašnjenja ili opravdanja da li je neko preraspoređivao decu zato što je sistem inače već bio prenapregnut. To je problem Milana Radovića, direktora Predškolske ustanove i njegove svite, Gradskog veća i gradonačelnika Lazara Gojkovića", zaključio je Pavović.

 

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Kolubarske.rs)

Govoreći o radu Komisije za prijem dece, koja je u obrazloženju Odluke navela da je u svom radu "striktno primenila Pravilnik", naročito u pogledu propisanih prioriteta za prijem i upis dece, Pavlović pita da li to znači da se Komisija inače ne pridržava striktno Pravilnika?

 

"Komisija još navodi da je zauzela stav, obratite pažnju na ovo – zauzela stav, da nije moguće dopunjavati i menjati zahtev za prijem dece nakon početka rada Komisije, odnosno nakon završetka konkursnog roka. Dakle, građani Valjeva ovde u našem gradu postoje neke komisije koje su sklone da Pravinik utvrđuju od slučaja do slučaja, od situacije do situacije..., sednu i dogovore se kakva će pravila primenjivati, a po ovom ispada da primenjuju neka svoja pravila. Pravilnikom je jasno propisano u kojim rokovima, na koji način se podnosi dokumentacija, predviđeno je i to da li se zahtevi, eventualno, mogu dopunjavati... Ponašaju se kao da su propisi 'švedski sto' pa uzimaju šta i kako im odgovara", rekao je Pavlović.

 

Dr Snežana Mijatović je navela primer jedne mame, koja joj se obratila, a koja četiri puta pokušava da svoje dete upiše u vrtić.

 

"Kaže da je njeno dete ispunjavalo sve uslove konkursa, ali je u vrtić upisano dete koje je rođeno ove godine, verovatno 'da drži mesto'. Pozadinu svega ćemo tek videti, ali nama sve ovo govori i mi sumnjamo da se upisuju deca preko veze, podobna, dok ona koja nisu podobna ostaju neupisana", kazala je Mijatović.

 

Pokret Sad zahteva da sva deca, bez izuzetka, budu primljena u vrtić. Svih 797-oro koji su konkurisali.

 

"U Pravilniku piše da će sva deca koja konkurišu biti primljena ukoliko postoje kapaciteti. S obzirom na to da je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, a podržala ga je i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, tvrdio da se otvaranjem dva nova vrtića rešava lista čekanja, izvolite gospodo radite svj posao i rešite listu čekanja. Mi podržvamo svaku legitimnu inicijativu i protest građana sve dok taj problem ne bude rešen", poručio je Đorđe Pavlović.

 

Aktuelno