Uzorkovanje vode u Ćelijama (foto: Saveta za čist vazduh)
Uzorkovanje vode u Ćelijama (foto: Saveta za čist vazduh)
11.07.2024, 09:42

Važni koraci ka očuvanju reke Gradac: analiza kvaliteta vode

č: | fb:

Neformalna grupa "Savet za čistvazduh Valjevo" je, uz saglasnost upravljača Predela izuzetnih odlika "Klisura reke Gradac", a u sklopu aktivnosti na projektu "(Sa)čuvajmo Gradac", inicirala uzorkovanje vode u zaštićenom području reke Gradac na nekoliko lokacija, čije su analize precizno utvrdile kakav je kvalitet vode ove valjevske reke. Važno je napomenuti da se zahvaljujući ovom projektu prvi put rade uporedne analize kvaliteta vode na nekoliko lokacija u zaštićenom delu reke Gradac

 

Na zahtev "Saveta za čistvazduh Valjevo", sredinom maja, stručna služba Zavoda za javno zdravlje Valjevo - Centar za higijenu i humanu ekologiju izašla je na teren i uzokovala vodu na četiri lokacije: izvor Gradca, Šareno platno, Ćelije i brana Degurić.

 

Analize su obuhvatile fizičko-hemijske, mikrobiološke i analize zasićenosti kiseonikom i njihovi rezultati su pokazali da kvalitet vode na izvoru Gradca, Šarenom platnu i Ćelijma odgovara I KLASI, što znači da ima ODLIČAN ekološki status i da je pogodna za piće uz prethodnu dezinfekciju, za kupanje, rekreaciju i sportske aktivnosti na vodi. Dok, voda uzorkovana na brani Degurić pripada II KLASI, odnosno ima DOBAR ekološki status i može se koristiti za snabdevanje vodom za piće uz primenu pravilnicima propisanih tretmana: koagulacija, filtracija i dezinfekcija, kao i za kupanje, rekreaciju, sportske aktivnosti na vodi.

 

- Analize kvaliteta vode obavile su akreditovane laboratorije Zavoda za javnozdravlje Valjevo - Centar za mikrobiologiju i Odeljenje za hemiju pri Centru za higijenu i humanu ekologiju. U okviru projekta "(Sa)čuvajmo Gradac", obavili smo prvo uzorkovanje, izvršene su analize kvalitetav ode u zaštićenom predelu reke Gradac i prvi put su ti rezultati dostupni javnosti. Ovo je važan korak ka boljoj zaštiti našeg dragocenog prirodnog resursa - izjavila je Zorica Vuković iz "Saveta za čist vazduh Valjevo" i, dodala da je neophodan kontinuirani monitoring kvaliteta vode reke Gradac od strane akreditovane ustanove, kao i stroža primena zakonskih mera za zaštitu ovog Predela izuzetnih odlika.

Info tabla u Ćelijama

Info tabla u Ćelijama (Foto: Saveta za čist vazduh)

 

Pored monitoringa kvaliteta vode, u okviru projektnih aktivnosti, članovi "Saveta za čist vazduh Valjevo" i predstavnici EKOD Gradac, koje upravlja zaštićenim predelom reke Gradac, postavili su informativne table na mestima dozvoljenim za kampovanje u Ćelijma i na Šarenom platnu, koje sadrže korisne informacije i važna obaveštenja o pravilima ponašanja, kojih bi trebalo da se pridržavaju svi posetioci i korisnici ovih kamp mesta u zaštićenom području.

 

U utorak je u okviru projekta obavljeno je još jedno uzorkovanje vode na istim lokacijama - izvor Gradca, Ćelije, Šareno platno, brana Degurić, tako da će do kraja jula biti poznati i ti novi rezultati analiza kvaliteta vode, koji će takođe biti javno objavljeni. Naime, iz dve analize sprovedene u razmaku od dva meseca dobiće se kompletnija slika o kvalitetu vode reke Gradac.

 

- Projekat "(Sa)čuvajmo Gradac" predstavlja važan korak ka uspostavljanju neophodnog kontinuiranog monitoringa kvaliteta vode u reci Gradac. Dobijene analize poslužiće kao početna baza za sakupljanje i obradu podataka, te biti važna osnova za upoređivanje budućih rezultata, što je bitno za praćenje očuvanja i napretka stanja kvaliteta vode u zaštićenom području reke Gradac, kao i u donošenju pravilnih odluka na putu ka ostvarenju tog cilja - istakla je Slađana Stanković, jedna od članica "Saveta za čistvazduh Valjevo" koja je uključena u projekat.

Marko Milić iz ZZJZ i Slađana Stanković

Marko Milić iz ZZJZ i Slađana Stanković (Foto: Saveta za čist vazduh)

 

Projekat "(Sa) čuvajmo Gradac" realizuje se kroz program podrške neformalnim grupama "Heroji u zelenoj boji", koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta "Zajedno za životnu sredinu", a koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

 

 

 

Aktuelno

Tužilaštvo (foto: Đorđe Đoković)
Nakon saslušanja Pre 17 sati 54 minuta

Trojici inženjera "Krušika" određen pritvor

Trojici inženjera "Krušika", koji su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža, određen je pritvor do 30 dana, saznaju Kolubarske.rs. Kako se navodi u saopštenju policije, sumnja...  · 9 komentara