Nove kante (foto: Đorđe Đoković)
Nove kante (foto: Đorđe Đoković)
20.10.2014, 10:28

Nove korpe, ali ne za ceo grad

č: | fb:

U centru grada postavljene su nove ulične kante za đubre, koje su daleko lepše i primerenije od glomaznih, betonskih uličnih đubrijera, koje ruže grad već godinama. Kroz projekat „Bid zone“ postavljene su 24 korpe na livenim stubovima u ulici Vuka Karadžića, od pošte do muzeja, ispred Muselimovog konaka i u ulici Vojvode Mišića, od Desankinog venca do biblioteke. Direktor „Bid zone“ Milan Đurđević najavljuje da će uskoro postaviti takve korpe za đubre u Pop Lukinoj i u delu Dušanove ulice, koje pripadaju Bid zoni.

„Namera nam je bila da iz ovog dela grada izbacimo velike betonske đubrijere u koje su naši sugrađani bacali otpad iz kuće i butika. Ostalo ih je još nekoliko u ulici Vuka Karadžića, koje ćemo takođe ukloniti sledeće nedelje“, kaže Đurđević i naglašava da, od kada su postavljene, u nove korpe niko ne baca ili bolje rečeno „ne gura“ kućno smeće, što i jeste bio cilj kada su postavljene nove, manje kante za đubre u centru grada. Vrednost novih korpi za đubre na livenim stubovima je oko 300.000 dinara.

Nove kante

Nove kante (Foto: Đorđe Đoković)

Dirktor Gradske direkcije Dragan Jeremić kaže da u budžetu trenutno nema novca kako bi sve betonske kante u centru grada bile uklonjene i zamenjene korpama na livenim stubovima. „U planu nam je, početkom sledeće godine, sređivanje parkova gde će biti postavljene nove korpe za đubre“, kaže Jeremić, koji se slaže da su betonske đubrijere nepraktične i da ruže grad.

Niko ne zna tačan broj đubrijera koje su postavljene u centralnim gradskim ulicama. Ono što je poznato jeste da te đubrijere radnici „Vidraka“ pranzne i do pet puta dnevno, jer građani u njih bacaju kućno smeće. Direktor Vidraka Đorđe Milanović kaže da se tačno zna u kojim delovima grada se u ulične đubrijere baca smeće iz kuća i butika - u naselju Kolubara 2, u parku kod Limenke, na uglu Pantićeve i Hajduk Veljkove, zatim ugao Hajduk Veljkove i Karađorđeve, u ulici Vojvode Mišića, skoro celom dužinom do duplih traka, kao i u ulici Vuka Karadžića. Smeće iz butika i kafića najčešće je završavalo u uličnim đubrijerama u Birčaninovoj i Knez Miloševoj ulici.

„Ulične betonske kante budu prepune đubreta u roku od par sati, koje raznose kučići i to je dodatni problem. Naši radnici nekoliko puta u toku dana prazne te đubrijere, ali građani u njih uporno bacaju kućno smeće, jer ih mrzi da odu do prvog kontejnera. Pojedini vlasnici kuća u centru grada čak nemaju kantu za đubre nego ga bacaju isključivo u đubrijere. Isti je slučaj i sa pojedinim vlasnicima kafića i butika“, kaže direktor Vidraka.

On smatra da je jedino rešenje – kažnjavanje. „Ne treba zbog neodgovornih pojedinaca uklanjati ulične đubrijere, makar one bile glomazne i ružne“, kaže Milanović. On ne misli da su rešenje manje kante, „jer će sugrađani, ako im na pođe za rukom da u manju korpu uguraju đubre, kesu će spustiti pored kante“.

Kanta u Pantićevoj ulici

Kanta u Pantićevoj ulici (Foto: Đorđe Đoković)

Kamere za „hvatanje“ prekršaja

Načelnik Komunalne policije Siniša Đurić kaže da komunalci redovno obilaze „kritična“ mesta, upozoravaju i kažnjavaju vlasnike butika i kafića, kao i građane koji bacaju smeće u ulične đubrijere. Mandatna kazna za takav prekršaj iznosi 2.500 dinara.

I pored toga što su komunalnoj policiji poznata mesta gde se najčešće baca smeće u ulične kante, nije moguće da devet policajaca 24 časa pokrije ceo grad. Đurić kaže da će nakon nabavke prenosivih kamera biti lakše da se otkriju i kazne počinioci. „Kamere su već postavljene u Birčaninovoj i ulici Kneza Miloša, tako da je svaki prekršaj zabeležen, što nam olakšava u dokazivanju prekršaja i identifikovanju prekršioca“, objašnjava načelnik komunalne policije i dodaje da će se kamere po potrebi „seliti“ i u druge delove grada, gde će, kao što je to trenutno u Tešnjaru, biti vidno obeleženo da je prostor pod video nadzorom.

 

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara