Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
27.10.2014, 13:24

Manje obolelih od karcinoma dojke

č: | fb:

U prvih deset meseci ove godine na teritoriji Kolubarskog upravnog okruga registrovano je 70 novoobolelih od karcinoma dojke, dok je prošle godine rak dojke otkriven kod 105 pacijentkinja. „Nikada nećemo sprečiti bolest, ali je možemo na vreme otkriti i lečiti, što i jeste cilj“, poručula je dr Vesna Krstevski predsednica podružnice Društva Srbije za borbu protiv raka. Ona je navela podatak da su od svih otkrivenih u ovoj godin čak 10 posto mali karcinomi, veličine do jednog centimetra, koji su izlečivi. „Moja agitacija na ranom otkrivanju bolesti je najprisutnija među srednjoškolskom populacijom, prvenstveno u Medicinskoj školi. Zadovoljna sam rezultatima, jer od 70 novoobolelih, šest pacijentkinja su majke mojih učenika. Reč je o mladim ženama, koje nisu obuhvaćena skriningom“, kaže dr Krstevski.

Dr Vesna Krstevski

Dr Vesna Krstevski (Foto: Đorđe Đoković)

Prevencija i skrining su značajni u ranom otkrivanju karcinoma, naglašava dr Aleksandra Milutinović, šef odseka Onkologije Opšte bolnice i navodi podatak da je prošle godine bilo 33 novoobolelih od karcinoma grlića materice, dok je u prvih devet meseci ove godine evidentirano 17 pacijentkinja. "Skriningom se otkrivaju, ne samo maligne bolesti nego i premaligna stanja, koja se uspešno hirurški uklanjaju i tako se sprečava pojava karcinoma", objašnjava dr Milutinović. Najbrojniji su maligniteti dojke, slede pluća, grlića materice i debelog creva, a u poslednje vreme sve je veći broj obolelih od karcinoma štitaste žlezde, što je, kaže dr Milutinović, posledica velike količine radioaktivnih materija, koje su bačene na našu zemlju u bombardovanju.

Poražavajuće – u Srbiji je 300 posto povećan broj novoobolelih od karcinoma štitaste žlezde

Na teritoriji Kolubarskog upravnog okruga u prvih devet meseci ove godine evidentirane su 244 novoobolele pacijentkinje od karcinoma, dok su u prošloj godini obolele 384 žene. Prema podacima Opšte bolnice, broj novoobolelih muškaraca u prvih devet mseci ove godine u odnosu na broj žena je veći i iznosi 261, dok je prošle godine broj obolelih muškaraca u odnosu na žene bio manji, kada je evidentirano 379 pacijenata. 

Dr Aleksandra Milutinović

Dr Aleksandra Milutinović (Foto: Đorđe Đoković)

Srbija je 18 zemlja u Evropi po broju obolelih od karcinoma, dok je druga na listi po broju umrlih, što je poražavajući podatak i zato treba što veću pažnju posvetiti ranom otkrivanju bolesti i apelovati na stanovništvo sa porukom da su preventivni pregledi izuzetno važni. „Na skrining se moramo odazivati u što većem broju. Svi koji su pozvani treba da shvate da rano otkrivanje maligniteta znači veliku uspešnost u lečenju, ali i izlečenju bolesti“, poručila je dr AleksandraMilutinović, šef odseka Onkologije Opšte bolnice.

 

 

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 19 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...