Prezentacija projekta (foto: Đorđe Đoković)
Prezentacija projekta (foto: Đorđe Đoković)
27.10.2014, 15:45

Projekat za integraciju opijatskih zavisnika

č: | fb:

"I mi možemo isto”, naziv je projekta koji je danas predstavljen u Valjevu, a koji ima za cilj unapređenje pristupa u tretmanu i oporavku opijatskih zavisnika koji se leče u Psihijatrijskoj službi Opšte bolnice Valjevo. Dušan Perić predsednik Udruženja “Dobri ljudi”, koje u saradnji sa Psihijatrijskom službom, a uz uz podrsku kancelarije Ujedinjenih Nacija za borbu protiv kriminala i narkomanije, najavljuje da će naredna tri meseca biti održano nekoliko radionica kroz koje će polaznici sticati nova saznanja i veštine. “Rradionice glume, slikarstva, pravljenja paletnog nameštaja za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, radionice dekupaža, razna predavanja i obuke, kao i usluga besplatne pravne pomoći za korisnike Psihijatrijske službe Valjevo, su deo našeg projekta", kaže Perić.

 

Dušan Perić

Dušan Perić (Foto: Đorđe Đoković)

On dodaje da ovo nije prvi projekat u koji su uključeni opijatski zavisnici i naglašava da dosadašnja iskustva pokazuju uspeh ovakvih aktivnosti. „Pre četiri godine smo sa pacijentima – opijatskim zavisnicima radili kurs iz informatike i jezika i skoro polovina polazmika kursa informatike je našla zaposlenje, što govori o svrsishodnosti i uspehu ovakvih projekata”, kaže Dušan Perić. 

"Cilj projekta je da olakšamo lečenim zavisnicima da održe apstinenciju u koju su ušli tokom lečenja, kao i da se što bolje i brže integrišu u zajednicu”, kaže psiholog Psihijatrijske službe Opšte bolnice Milena Seka Maksimović, konsultant na projektu. Ona dodaje da je upravo to uključivanje u zajednicu izuzetno važno za opijatske zavisnike koji su na lečenju, jer „nažalost još uvek postoji diskriminacija prema osobama koje imaju problem sa drogom i alkoholom”.

Milena Maksimović

Milena Maksimović (Foto: Đorđe Đoković)

Maksimović objašnjava da su svim zavisnicima, trenutno ih ima 80 koji se leče u Psihijatrijskoj službi Opšte bolnice, ponudili da se naredna tri meseca uključe u ovaj projekat i radionice. „Nadamo se da će se bar polovina naših pacijenata uključiti u neku od brojnih radionica u zavisnosti od njihovih želja i afiniteta”, kaže psiholog Milena Maksimović konsultant na projektu "I mi možemo isto”.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...