Goran Mitrović (foto: Đorđe Đoković)
Goran Mitrović (foto: Đorđe Đoković)
29.10.2014, 13:01

Šlog je najčešći uzrok smrti

č: | fb:

Šlog, ili akutni moždani udar, najčešći je uzrok smrti u Srbiji, rekao je danas neurolog Valjevske bolnice dr Goran Mitrović na konferenciji za novinare upriličenoj povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv moždanog udara.

Od te „hronične nezarazne bolesti“ u Kolubarskom okrugu je tokom 2013. obolelo 1.389 pacijenata, a smrtnost je iznosila od 18 do 23 odsto, zavisno „od meseca do meseca“. Bilo je meseci kada je stopa umiranja šlogiranih bila i ispod 18 odsto, što je veliki napredak u poređenju sa nekim ranijim vremenima kada je taj procenat iznosio i 30 odsto. „Svaki treći oboleli je tada umirao, a dva preživela bila su teški invalidi“, pojasnio je dr Mitrović. „Samo polovina tih pacijenata može se vratiti nekom poslu, uz promenu radnog mesta, ostalo su invalidski penzioneri“, dodao je.

Akutni moždani udar, ili šlog, pojašnjenja radi, nastaje u situacijama kada su zapušeni krvni sudovi mozga, dok je akutni hemoragični udar poznatiji kao izliv krvi u mozak. U terapiji šloga, poslednjih godina i u Valjevskoj bolnici primenjuju se savremene metode lečenja među kojima je tromobolitička terapija vodeća. Reč je „razbijanju tromba“ uz uslov da je pacijent do bolnice stigao u optimalnom „terpaijskom prozoru“ od tri do maksimalno šest sati, a na lekaru je da i tada proceni neće li tromboliza eventualno izazvati moždano krvarenje, koje se, takođe, može završiti smrtnim ishodom.

„U svakodnevnim uslovima, tek 10 odsto pacijenata može da primi trombolitičku terapiju“, kazao je dr Mitrović apelujući na edukaciju od malih nogu s obzirom na to da šlogirani pacijenti u bolnicu najčešće dolaze „kad je kasno za bilo kakvu svrsishodnu terapiju“!

Akutno ishemijsko začepljenje krvnih sudova (šlog) zastupljen je kod 75-80 odsto pacijenata, dok ostatak do 25 odsto zauzima akutni hemoragični udar (izliv krvi u mozak), što je najčešće posledica neregulisanog krvnog  pritiska. Primarna prevencija je, naglašava dr Mitrović, zdrav način života sa, recimo, pet dnevnih obroka bogatih voćem i povrćem, doziranom fizičkom aktivnmošću, kontrolom glikemije (nivoa šećera u krvi), što usporava aterosklerozu krvnih sudova. Podrazumeva se i izbegavanje masne i slane hrane i prestanak pušenja.

Opterećujući faktori su gojaznost, kod nas prisutna od malih nogu, stres, nasledni faktori. „Takođe, kod pacijenata sa predispozicijama za šlog, na vreme treba uraditi dopler krvnih sudova vrata, karotidnih arterija koje snadevaju mozak, kako bi se ustanovilo ko su kandidati za vaskularni hirurgiju i operativni zahvat, koji po potrebi podrazumeva i ugradnju stentova“, kaže neurolog Valjevske bolnice dr Goran Mitrović.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 sati 24 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 1 sati 24 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 1 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 1 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...