Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
31.10.2014, 10:51

Nema gripa u Valjevu

č: | fb:

Vakcinisanje protiv gripa počelo je u svim domovima zdravlja Kolubarskog upravnog okruga, a među građanima koji se žale na respiratorne infekcije nije zabeležen ni jedan slučaj gripa. Za ovu sezonu domovima zdravlja isporučeno je 4998 doza sezonske vakcine od čega je za valjevski dom zdravlja obezbeđeno 2.500 doza. To je za oko 500 manje nego prošle godine, jer su tolike potrebe iskazale zdravstvene ustanove imajući u vidu slabiji odziv prethodnih godina. Od momenta primanja vakcine potrebno je da prođe najmanje dve nedelje da bi se stvorio imunitet, koji traje od šest meseci do godinu dana.

Zamenik direktora Doma zdravlja u Valjevu dr Zaven Der Hazarjan kaže da u oktobru nije registrovan ni jedan slučaj gripa, dok je broj broj pacijenata obolelih od akutnih respiratornih infekcija uobičajen za ovo doba godine.

„U ovoj nedelji registrovano je 40 pacijenata obolelih od respiratorne infekcije, što je za 14 više u odnosu na prethodnu nedelju. Među pacijentima najbrojnija su deca do 15 godina, dok su samo dva pacijenta starosti preko 64 godine zatražila lekarsku pomoć sa siptomima respiratorne infekcije”, kaže dr Der Hazarjan i dodaje da u Domu zdravlja nema gužve.

Kao osnovnu meru prevencije stručnjaci preporučuju građanima da prime sezonsku vakcinu, pre svega starija populacija, hronični bolesnici, kao i lica zaposlena u javnim službama koje su u riziku.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 2 sati 20 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 9 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.