Žarko Kovač potpisnik sporazuma (foto: www.valjevo.rs)
Žarko Kovač potpisnik sporazuma (foto: www.valjevo.rs)
04.11.2014, 08:54

Švajcarska pomoć i za Valjevo

č: | fb:

Za 50 domaćinstava u Valjevu, koja su pretrpela štete u majskim poplavama, biće obezbeđen građevinski materijal, tehnička i stručna podrška, u okviru projekta “Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica koje su bile pogođene poplavama u Srbiji”, saopšteno je iz Gradske uprave.

U Lazarevcu je potpisan sporazum sa predstavnicima Valjeva, Šapca i gradskih opština Obrenovac i Lazarevac o realizaciji projekta, čija je vrednost milion evra, a koji finansira Ekumenska humanitarna organizacija, u saradnji sa organizacijama HEKS - EPER (Humanitarna služba protestantskih crkava u Švajcarskoj), Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju i Švajcarskim fondom solidarnosti.

Građevinski materijal će dobiti 300 socijalno ugroženih porodica u četiri lokalne samouprave, od čega će skoro 90 posto korisnika biti romske porodice, koje žive u podstandardnim naseljima i imaju loše uslove stanovanja i življenja.

“Projekat je višedimenzionalan, jer će osim podizanja standarda života ovim porodicama, omogućiti i da sami aktivno učestvuju u tome što dobijaju”, rekao je zamenik gradonačelnika Valjeva Žarko Kovač, koji se zahvalio donatorima u ime grada Valjeva i upoznao ih sa razmerama štete na infrastrukturi i objektima na teritoriji Valjeva.

Prilikom današnjeg potpisivanja sporazuma Vladislav Ivičiak, direktor Ekumenske humanitarne organizacije i njegov zamenik Robert Bu, istakli su da je ovaj projekat rezultat zajedničkog rada humanitarnih organizacija iz Švajcarske i Vlade Švajcarske, koje su odmah nakon poplava u Srbiji, počele sa prikupljanjem novca. Naglasili su da je raspoloženje za sakupljanje pomoći u Švajcarskoj, naročito među srpskom dijasporom, bilo veliko i da se u narednom periodu očekuju dodatna sredstva.

Obaveze lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu su da revidiraju postojeća planska dokumenta (npr. da izmeste stanovanje iz zone klizišta i ponude rešenje za adekvatno stanovanje, ili da rade na legalizaciji podstandardnih naselja), da ažuriraju lokalni plan za borbu protiv elementarnih nepogoda i da obezbede i finansiraju osnovnu infrastrukturu (struju, vodu i put).

U zavisnosti od oštećenja kuće tokom poplave, definisane su četiri kategorije pomoći u okviru ovog projekta, koji će trajati do 31. decembra 2015. godine, saopštio je danas Odsek za informisanje i protokol Grada Valjeva.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 2 sati 16 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 2 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara