Zoran Živković (foto: Đorđe Đoković)
Zoran Živković (foto: Đorđe Đoković)
07.11.2014, 21:01

Nova mobilizacija protiv loše vlasti

č: | fb:

Akcija “Nova mobilizacija” Nove stranke dovela je danas u Valjevo predsednika te stranke i narodnog poslanika Zorana Živkovića, gde je razgovarao sa građanima i novinarima. “Namera  nam je da iz prve ruke saznamo kakvo je realno stanje u svim gradovima Srbije. U zadnjih nekoliko godina postoje dve istine u Srbiji – jedna je ono što se gleda na državnim medijima i čita u spinovanim tabloidima i druga istina, a ona se zove život, je realnost”, kaže lider Nove stranke.  

Bila je to prilika da sa Živkovićem, koji je pre 11 godina bio premijer Vlade Srbije, demokrata sa sedmogodišnjim stažom u vlasti, a danas lider opozicione Nove stranke i narodni poslanik u Skupštini Srbije, porazgovaramo na nekoliko tema. Opredelili smo se za aktuelne – medijska scena u Srbiji, nevidljiva opozicija, fantom - firma premijerovog brata i puštanje na slobodu Vojislava Šešelja.

Zoran Živković

Zoran Živković (Foto: Đorđe Đoković)

- Očigledno je da su svi mediji koji su posebno važni za vlast, a to su mediji sa nacionalnom frekvencijom i mediji sa velikim tiražom, pod nekom vrstom kontrole države. Praktično među urednicima, ako izuzmemo neke portale, nema nijednog koji može da kaže - ja uređujem svoje novine ili svoj program onako kako mislim da treba i da je to profesionalno i dobro. Danas svi srpski mediji na sva zvona zvone i pričaju ili pišu kako će Francuzi da grade metro u Beogradu. Pre tri meseca su nam metro gradili Rusi, pre pola godine to su bili Arapi i pitanje je ko će do Nove godine još doći i najaviti izgradnju metroa. Zanimljivo je da niko ne govori da za beogradski metro još uvek ne postoji ni plan, ni projekat. Grad Beograd još ne zna gde će biti stanice, a da i ne govorim o parama, kojih nema ni na vidiku. Da zaključim, medijska scena u Srbiji je razglasna stanica Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića. Naravno da ima izuzetaka, ali oni nisu među nacionalnim medijima. Ima ih u lokalnim glasilima i portalima. Nikada nije bilo većeg zagađenja medijske scene u Srbiji od ove danas.

Kada uporedi medijsku sliku danas sa onom od pre 14 i više godine i sa vremenom vladavine Slobodana Miloševića, Zoran Živković tvrdi da je danas mnogo gore i navodi najsvežiji primer, koji najbolje oslikava stanje u srpskim medijima.

- U našoj zemlji dva dana boravi francuski premijer Manuel Vals. Do prekjuče niko u Srbiji nije ni znao kako se zove francuski premijer, jer funkcija premijera u Francuskoj nije tako važna kao premijerska funkcija u Srbiji. Juče smo imali tri časa(!) direktnog prenosa njegove posete. Danas je ponovo oko 11 časova bio prenos o poseti francuskog premijera i specijalna emisija. To nije bilo ni u vreme Tita, a takva vrsta izveštavanja ne postoji danas čak ni u Severnoj Koreji. To je propagandna mašinerija na nivou Gebelsa. Naravno, ne poredim Srbiju sa ideologijom i sa stanjem u fašističkoj Nemačkoj, ali po metodologiji korišćenja medija, to je praktično isto.

Zoran Živković

Zoran Živković (Foto: Đorđe Đoković)

Govoreći o opoziciji u Srbiji, Živković smatra da su jedina iskrena opozicija ovoj vlasti Nova stranka i Demokratska stranka.

- Opozicija ima obavezu da kontroliše vlast, da je hvata u greškama, lažima, prevarama, korupciji, kriminalu, i mi iz Nove stranke to shvatamo ozbiljno. Nažalost nema nas puno. Mogu da pohvalim Demokratsku stranku da se u nekoliko zadnjih meseci vraća na ono što je bila pre, svi ostali spavaju sa idejom i željom da će i oni sutra postati deo te, vladajuće, koalicije i da će i oni uzeti mrvicu tog kolača korupcije, privilegija… Zato smo krenuli u akciju “Nova mobilizacija”, da pričamo svaki dan sa građanima u svim gradovima Srbije, što je uostalom i najstariji način političke komunikacije. Istovremeno, koristimo i najmoderniji vid komunikacije kao što su društvene mreže za kontakt sa populacijom koja više koristi internet.

Akcija “Nova mobilizacija” ne podrazumeva samo razgovor sa građanima i upoznavanje sa realnim stanjem u srpskim gradovima. Nešto od tih saznanja, uočenih problema i nerešenih pitanja biće “odneto” u parlament.  

- Kolega Vladimir Pavićević i ja smo verovatno najaktivniji poslanici u Skupštini Srbije. To i nje tako teško jer ima toliko stvari, situacija, događaja za koje smo čuli ili se čak i direktno susreli obilazeći gradove i razgovarajući sa ljudima. Naravno, mnogo toga je u Srbiji danas nemoguće popraviti, ali ima i lako rešivih problema, koje ova vlast namerno neće da rešava. Mi nećemo samo kritikovati vlast, naša obaveza je i da predlažemo dobra rešenja i zakone koji će doprineti da u Srbiji bude bolje. Pri tom, svesni smo da nije realno očekivati da će bilo koji naš predlog prihvatiti ova skupštinska većina, koja je na nivou mehaničkog zeca koji, bez previše razmišljanja, glasa na impuls svog predsednika.

Zoran Živlović je u politici preko 22 godine, od toga je sedam godina bio u opoziciji, tako da je opozicija njegovo “prirodno stanje”, deo je odgovora na pitanje – kako je danas opoziciji u Srbij?.

- Bilo je za nijansu opasnije devedesetih u smislu da je Milošević bio spreman da ubije svoje političke protivnike. U svim drugim aspektima, danas je mnogo, mnogo teže biti opozicija. Devedesetih su postijali bar neki mediji koji su davali mogućnost da se čuje još neko osim vlasti. I najveći problem, čega je nekada bilo a danas nema, to je nada. I za to što danas nema nade krivi su mangupi u demokratskim redovima, koji su od 2004. do pre dve godine razočarali građane ne čineći ono što je bio posao demokratske opozicije, koja je postala vlast, nego su se prepustili političkom manekenstvu, ličnim i grupnim privilegijama, i stvorili uslove da se Miloševićevi pioniri i omladinci iz devedesetih sada vrate kao nosioci vlasti.

Zoran Živković

Zoran Živković (Foto: Đorđe Đoković)

Premijer Srbije je rekao da će podneti ostavku ukoliko se kao tačna pokaže tvrdnja Zorana Živkovića da je njegov brat Andrej Vučić vlasnik privatne firme Asomacum, čiji je račun blokiran, zbog duga od oko 22 miliona dinara. Umesto ostavke stiglo je objašnjenje da je Andreju Vučiću neko ukrao ličnu kartu i na njegovo ime otvorio fantomsku firmu.

- Mi u Srbiji prvi put u istoriji imamo premijera koji kad kaže nešto što je istina u državi je nacionalni praznik. Premijer Vučić nas je uveravao  da je u vezi fantomske firme sve rešeno još 2009. godine, pa se ispravio da je rešeno 2010. godine, a onda dobijemo podatak da je njegov brat Andrej Vučić tek pre neki dan, 31.oktobra tražio brisanje svoje firme iz APR-a. Ja sam, kao predsednik Nove stranke, nadležnom tužilaštvu poslao zahtev za informacijom od javnog značaja i očekujem da dobijem informaciju za akt tužilaštva kojim je ispitivano poslovanje te firme. Ako ne dobijem ta dokumenta ili ukoliko ih dobijem u prepravljenoj formi, onda će to biti krunski dokaz da smo na tragu, ne afere, nego dokaza kriminalnog delovanja.

Najavu da će lider SRS Vojislav Šešelj biti pušten na uslovnu slobodu i da se vraća u zemlju, Zoran Živković nije želeo da komentariše. Odgovarajući na pitanje da li će Šešeljev povratak u zemlju izazvati neka pomeranja, Živković kaže da to pitanje nije za njega.

- Što se mene tiče Šešelj je potpuno nevažna figura bio devedesetih, zatim početkom dvehiljadite, pa tako i danas. To je pitanje za njegove kumove, poletarce, za njegove učenike i za sve one koje je on proizveo, a to su oni momci, ako se sećate, što su nosili majice i bedževe sa njegovim likom. Jedan se zove Tomislav Nikolić, drugi je Aleksandar Vučić, a ima ih bogme još!

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 40 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...