Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
10.11.2014, 13:07

Gradska kasa nije prazna

č: | fb:

“Gradska kasa nije prazna, niti je Valjevo pred bankrotom”, kaže za Kolubarske.rs zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. On je, odgovarajući na pitanje da li je gradska kasa prazna i da li ima dovoljno novca za sve korisnike kako bi mirno i spokojno sačekali kraj godine, rekao da prihodi jesu umanjeni za oko osam odsto, ali “Grad sve svoje obaveze izvršava i svi budžetski korisnici su namireni”. I pored toga što se kasnilo sa pojedinim uplatama, dok nekim izvođačima radova još uvek nije plaćeno za obavljen posao, Kovač nas uverava da u gradskoj kasi ima novca, istina “samo za ono što se mora platiti i za ono što je najvažnije”.

Jasno je da će iz određenih razloga, a jedan od njih je umanjenje prihoda, biti i manje para u gradskoj kasi. Nije moguće sada precizno reći koliko je novca manje, to ćemo tačno znati na kraju godine. Očekujemo da će ukupni prihodi biti sedam-osam posto manji od predviđenih. Ali, moram da naglasim da, to i nije neko veliko iznenađenje jer su se i do sada budžeti realizovali sa 93 posto. I nas, kao i mnoge gradove, očekuje rebalans budžeta, o čemu će se većnici izjasniti na sednici 17. novembra i odbornici na sednici Skupštine grada, koja će biti održana krajem ovog meseca.

Darija Ranković i Žarko Kovač

Darija Ranković i Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

Planiran budžet za ovu godinu iznosi 2,27 milijardi dinara. Sva je prilika da će kasa do kraja godine biti tanja za blizu 182 miliona dinara, što nisu beznačajna sredstva.

Para u gradskoj kasi bi bilo više da nije bilo majskih  poplava. Znate da je grad imao preko 52 miliona dinara troškova za sanaciju hitnih radova odmah nakon poplava. Država nam je, prvo obećala nadoknadu od 100 posto, pa 60 posto, a sada niko ništa ne pominje. Imali smo i neplanirano iznenađenje u vidu isplata po sudskim odlukama, koje su grad koštale 42 miliona dinara. Sudski spor u dokazivanju vlasništva nad jednom ulicom, koji je trajao nekoliko godina, okončan je ove godine i to tako što je Grad izgubio i to nas košta 10 miliona dinara. Drugi izgubljeni spor je mnogo veći i teži, iznosi 32 miliona dinara. Reč je o naplati radova na Transfer stanici, koje je izvelo preduzeće „Ingrap omni“. Ugovorom je bilo predviđeno da deo novca plaća grad, a drugi deo, tačnije 30 miliona dinara, trebalo je da plati Fond  za zaštitu životne sredine, koji je pri ministarstvu Poljoprivrede. Taj ugovor je jasan i po njemu, grad je izvršio svoj deo obaveza, izvođaču je plaćeno 20 miliona dinara. Međutim, Fond za zaštitu životne sredine je ukinut, pa izvođaču radova nije plaćeno 30 miliona dinara. „Ingrap omni“, je naravno tužio za taj iznos, koji je sa kamatom narastao na 32 miliona dinara, a sud je presudio, pošto je Fond ugašen, da je Valjevo dužno da taj dug nadoknadi, a neka se grad i država posle objašnjavaju, verovatno je to bio stav suda, nemam drugo objašnjenje.

Sud jeste presudio ko treba da plati za izvedene radove. Međutim, nije rečeno niti je javno prozvan krivac ili onaj ko je odgovoran za to što su novcem poreskih obveznika plaćena dva izgubljena sudska spora.

Uvek se može utvrđivati nečija, prvo odgovornost a zatim i, krivica. Da li je to moglo da bude planirano da će biti tako i da li je do sudskog spora, mislim na oba slučaja, moralo doći, ne znam. Sve to se dešavalo krajem prošle godine, kada nisam bio zamenik, niti deo vlasti, tako da sve što znam, znam iz priče aktera. Ali, ono što je najvažnije, jeste to što u ugovoru, a čitao sam ga, piše da Fond za zaštitu životne sredine ima obavezu prema izvođaču radova na izgradnji Transfer stanice. Drugo je pitanje zašto je odluka suda na štetu grada, kao i to da li je javni pravobranilac dobro zastupao Grad.

Zbog manje para u kasi moraju se umanjiti neka budžetska izdvajanja. Štedimo od gradskih uprava, peko održavanja škola i ustanova, do investicija. Novca će biti dovoljno za vrtiće, socijalnu zaštitu, nadoknade porodiljama, invalidima...

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

U ovoj godini za pet, kako je u odluci o budžetu napisano, kapitalnih investicija - školu u Brđanima, Dom vojske, sportsku halu, toplifikaciju i balon na petničkim bazenima, planirano je 248,3 miliona dinara. Malo šta je od ovog kapitalnog urađeno u ovoj godini.

Ne slažem se da je malo urađeno. Ali, pre odgovora na to pitanje, moram da Vam iznesem lični stav kad je reč o kapitalnim investicijama. Ja ne mislim da su to kapitalne investicije. One jesu u odluci o budžetu definisane kao kapitalne, a to, u skladu sa zakonom, znači da se radi o investicijama koje će biti finansirane duži niz godina, da bi dale odgovarajuće rezultate. Međutim, po meni kapitalna investicija je nastavak izgradnje puta M4 u dužini od 14 kilometara  i spajanje sa budućim autoputem. Za te radove država može da obezbedi deo novca, a deo bi trebalo da izdvoji grad. Druga kapitalna investicija jeste rešavanje problema komunalne deponije, jer je to pitanje od opšteg značaja. Rekonstrukcija vodovodne i gradnja kanalizacione  mreže, je takođe od opšteg značaja. Naravno, ja ne kažem da škola, Dom vojske, balon na bazenu, nisu značajni, ali te investicije se odnose na zadovoljenje potreba jednog broja građana, a ne na opšti značaj. Da se vratim na Vašu konstataciju da je malo šta urađeno uovoj godini. Škola u Brđanima će biti završena jer je Evropska investiciona banka odobrila 103,3 miliona dinara za završetak građevinskih i mašinsko-instalaterskih radova. Nadamo se da će do kraja godine biti završena izgradnja objekta, a mi ćemo u budžetu za sledeću godinu opredeliti novac za parterno uređenje i opremanje škole. Što se tiče Doma vojske, od planiranih 30 miliona dinara utrošena su 22 miliona dinara, a ostatak će biti prebačen za sledeću godinu. 

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da će budžet sledeće godine biti tanji za skoro 200 miliona dinara u odnosu na 2,27 milijardi, koliko je bilo planirano novca za ovu godinu. 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 55 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 44 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.