Trg vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
Trg vojvode Mišića (foto: Đorđe Đoković)
11.11.2014, 09:19

Dan primirja

č: | fb:

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u spomen na sve nevino stradale, u Srbiji je državni praznik i biće obeležen širom zemlje nizom manifestacija. U Valjevu će u 11.00 časova na Novom groblju predstavnici Vojske Srbije i grada Valjeva položiti cvće na spomen groblje iz Prvog svetskog rata.

Učenici i kolektiv Valjevske gimnazije, nastavljajući aktivnosti ''Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova 1912-1918'', danas će prigodnim svečanostima obeležiti stotu godišnjicu tragičnih stradanja Srba koji su svoje živote položili da bi generacije kojima i mi pripadamo imali budućnost. Polaganje cveća i pomen na spomen groblje poginulima u Prvom svetskom ratu na valjevskom Novom groblju je u 11.00 časova. U podne je polaganje cveća i čas istorije na Trgu Vojvode Živojina Mišića, a jedan čas kasnije cveće će položiti na spomenik Nadeždi Petrović, Semjuelu Albertu Kuku i Selimiru Đorđeviću na Vidraku

(Foto: Đorđe Đoković)

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum. 

U Srbiji je 11. novembar neradan dan, a praznik je prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 36 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...