Dan primirja 2014. (foto: Kolubarske.rs)
Dan primirja 2014. (foto: Kolubarske.rs)
11.11.2014, 13:59

Obeležen Dan primirja

č: | fb:

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u spomen na sve nevino stradale, u Srbiji je državni praznik i obeležava se širom zemlje nizom manifestacija. Predstavnici Vojske Srbije, grada Valjeva, Eparhije valjevske i Valjevske gimnazije na Spomen groblju iz Prvog svetskog rata položili su vence i odali počast poginulim vojnicima, vojskovođama i svim stradalim u Prvom svetskom ratu.

„Mi, pravoslavni Srbi verujemo u Boga pravde i u Boga milosti. Neka primi duše hiljada i hiljada stradalih, ratnika, vojnika, vojskovođa, svih izgnanika, logoraša i mučenika od Kosova do današnjeg dana u svim ratovima i stradanjima, koji život svoj položiše za svetu slobodu i otadžbinu”, rekao je danas prota Ljuba Adžić, odajući poštu postradalima u svim ratovima na ovim prostorima.

Predstavnici Vojske Srbije

Predstavnici Vojske Srbije (Foto: Kolubarske.rs)

Direktor Valjevske gimnazije Vojislav Andrić preneo je poruke sa Zejtinlika, Krfa, gde su učenici, pofesori i roditelji prethodna četiri dana proveli u hodočasnom putovanju sa ciljem da se poklone senima onih zahvaljujući kojim živimo i uživamo plodove njihove borbe. „Molimo vas da svojim radom, svojom posvešćenošću, ljubavlju, verom i nadom učinite sve da Srbija bude zemlja za kakvu smo se borili – srećna i ponosna”.

Delegacija grada polaže venac

Delegacija grada polaže venac (Foto: Kolubarske.rs)

Valjevska gimnazija je prihvatila teško breme da, poštujući tradiciju Udruženja oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine, obeleži sve one dane koji su od istorijskog značaja za uspeh srpske vojske u Prvom svetskom ratu. „Mi smo se obavezali da svakog 11. novembra, na Dan primirja organiuzujemo pomen palima za  naše srećnije življenje, da svakog 3. decembra na dan početka Kolubarske bitke na spomeniku vojvodi Mišiću odamo počast njemu i njegovim hrabrim vojnicima i da svakog 3. aprila na spomeniku Nadeždi Petrović, Semjuelu Albertu Kuku i Selimiru Đorđeviću na Vidraku i svim junacima Valjevske bolnice iskažemo svoje poštovanje prema žrtvi koju su oni podneli da u Valjevskoj bolnici bude manje žrtava pegavog tifusa. Takođe smo se obavezali da svakog 15. septembra na dan proboja Solunskog fronta na srpskom groblju na Petom puku odamo počast vojnicima petog pešadijskog puka Drinske divizije palim za slavu otadžbine”, poručio je direktor Valjevske gimnazije Vojislav Andrić danas obeležavajući Dan primirja.

Vojnici polažu venac

Vojnici polažu venac (Foto: Kolubarske.rs)

Na Spomen groblju iz Prvog svetskog rata vence su položili predstavnici grada Valjeva, zamenik predsednika Skupštine grada Jovan Lukić i sekretar gradske skupštine Aleksandar Janković, predstavnici Vojske Srbije, potpukovnik Aleksandar Vasiljević, zamenik komandanta kasarne "Vojvoda Živojin Mišić" i učenici Valjevske gimnazije.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum. 

U Srbiji je 11. novembar neradan dan, a praznik je prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

Aktuelno