Deca (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Deca (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
17.11.2014, 19:50

Obrazovna inkluzija Roma u Valjevu

č: | fb:

Predstavnici Fonda za obrazovanje Roma i nemačke razvojne banke KfW izuzetno su zadovoljni koliko je i šta u prethodnih sedam godina u Valjevu urađeno na obrazovnoj inkluziji Roma.

U kojoj meri je uspeo projekat, i dao željene rezultate, „Obrazovna inkluzija Roma u Valjevu”, koji je od 2007-2010. godine realizovao Fond za obrazovanje Roma (REF) uz finansijsku podršku nemačke razvojne banke KfW, došli su da saznaju predstavnici ove dve institucije. „Valjevo je pravi primer lokalne samouprave koja je spremna da ulaže u inkluziju Roma“, rekla je novinarima predstavnica Fonda za obrazovanje Roma Nataša Kočić.  

Nataša Kočić 

Nataša Kočić (Foto: Đorđe Đoković)

Ona objašnjava da je praksa Fonda da, nakon četiri ili pet godina od završetka projekta, posete lokalnu sredinu, kako bi se uverili u dobru primenu i realizaciju ciljeva i zadataka, ali i da čuju mišljenje onih koji su direktno angažovani na realizaciji projekta. Nataša Kočić dodaje da je nemačka banka KfW bila donator REF-a do 2010. godine, zato su danas zajedno u poseti Valjevu kako bi videli kakav trag su ostavili i kakve su neke buduće potrebe romske populacije na teritoriji našeg grada.

Sastanak u Tehničkoj školi

Sastanak u Tehničkoj školi (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon obilaska vrtića u Brankovini, Tehničeke i osnovnih škola „Andra Savčić“ u Valjevu i „Sveti Sava“ u Popučkama i razgovora sa rukovodstvima škola i Grada, predstavnici Fonda i KfW banke su izuzetno zadovoljni onim što su videli i čuli.

Jedan od najznačajnijih i projekata koji je dao najveće rezultate jeste uključivanje roditelja Romske dece u Savete škola. „U periodu od 2007 do 2009. godine uspeli smo da uključimo roditelje u šest škola, koji su aktivno učestvovali u radu škole koju su pohađala njihova deca. Posetili smo tri, od šest škola, i veoma smo zadovoljni jer taj program još uvek traje, to je, zapravo, svakodnevna praksa”, kaže Naraša Kočić.

Osim što se Valjevo pokazalo kao odličan partner, značajno je i to što je REF u našem gradu realizovao nekoliko pilot projekata, koje je kasnije uspešno sproveo i u drugim gradovima u Srbiji, ali i u zemljama bivše SFRJ, smatraju u Fondu za obrazovanje Roma.

Osnovni ili najveći problem u inkluziji Roma, sa kojim se suočava i Fonda za obrazovanje Roma, jeste siromaštvo, koje je, kako kaže Kočić, globalni problem na nivou cele zemlje. „Naš rad se bazira na davanju podrške za upis u školu, podstreka za bolje ocene, da ostanu i završe školovanje. Ali ono što treba da uradi lokalna zajednica i država jeste da omoguće pripadnicima romske populacije da se zaposle, da dobiju šansu za preduzetništvo i priliku za dalje školovanje i usavršavanje”, kaže predstavnica Fonda za obrazovanje Roma Nataša Kočić.  

Da je u Valjevu u poslednjih deset godina mnogo urađeno na obrazovnoj inkluziji Roma i da se situacija vidno popravila, potvrdila je pomoćnik gradonačelnika Svetlana Janković Beljanski.

Svetlana Janković Beljanski

Svetlana Janković Beljanski (Foto: Đorđe Đoković)

Međutim još uvek ima dosta problema, koje u narednom periodu treba rešiti. „Prioriteti su da se deca predškolskog uzrasta od tri do pet godina upišu u obdanište, da rad sa tom decom počne pre pripremnog programa kako bi se aktivnije uključila u predškolski program i dala što bolje rezultate tokom školovanja“, kaže Janković Beljanski i dodaje da će Valjevo nastaviti sa dobrom praksom stipendiranja odličnih đaka i studenata, kao i pružanje finansijske pomoći za kupovinu udžbenika, obezbeđenje prevoza i užine u osnovnim i srednjim školama.

„Generalni problem je zapošljavanje. Posebno u vreme opšte krize i siromaštva, kada svaki građanin teško dolazi do posla, problemi Romske populacije ostaju na marginama društva“, zaključuje pomoćnik gradonačelnika Svetlana Janković Beljanski.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 4 sati 1 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 4 sati 1 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 4 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 4 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...