Tehnička škola (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Tehnička škola (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
20.11.2014, 09:51

Sve više valjevskih prosvetara u štrajku

č: | fb:

Broj prosvetnih radnika valjevskih osnovnih i srednjih škola, koji učestvuju u štrajku je sve veći, a prema poslednjim podacima časovi na 30 minuta jedino nisu skraćeni u Poljoprivrednoj školi i u tri seoske škole. Vesna Andrić predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u Valjevu kaže da od 1.100 prosvetara, koji su članovi tog sindikata, u štrajku je blizu 1.000 prosvetnih radnika ovdašnjih osnovnih i srednjih škola. Andrić dodaje da je većina škola ispoštovala skraćenje časova od 30 minuta, međutim u nekoliko škola, koje su takođe u štrajku, zvono se oglašava i na 45 minuta, zbog desetak profesora koji drže pun čas.

Predsednica Unije sindikata podseća da su prosvetari stupili u štrajk još 1. septembra i naglašava da su zahtevi isti. “Tražimo, pre svega, da što pre počnu pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru. To je važan dokument, koji se donosi na tri godine, i regiuliše sva značajna pitanja za prosvetne radnike, od zarada, radnog staža, jubilarnih nagrada, prevoza…Taj zahtev smo ministarstvu uputili još u martu, međutim odgovora nema”, kaže Andrić i ističe da poseban kolektivni ugovor ističe u januaru sledeće godine. Prosvetni radnici takođe traže da budu izuzeti od smanjenja plata za 10 posto i da se donese jedinstven zakon o platnim razredima za ceo javni sektor.

Dogovori sa Ministarstvom prosvete se ne naziru, a prosvetari poručuju da će štrajk sa skraćenim časovima od 30 minuta trajati do ispunjenja njihovih zahteva. Predstavnici četiri sindikata prosvetnih radnika poručili su još da je štrajk prosvetara tek počeo i da "ne treba niko da očekuje da će se tek tako završiti", ističući da očekuju sastanak sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Aktuelno