Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
21.11.2014, 08:15

Za Sajam 10.000 dinara nema, za kopir aparat hiljade evra ima

č: | fb:

Ove godine neće biti organizovan Sajam zapošljavanja, jer Nacionalna služba za zapošljavanje Republike Srbije nema novac za organizaciju i ostale troškove Sajma. Valjevska filijala je o ovome obaveštena neposredno pred termin jesenjeg Sajma zapošljavanja, koji se već godinama održava u novembru. „Sve smo bili pripremili, ali nemamo novac za iznajmljivanje sale, tako da smo odustali od organizacije Sajma zapošljavanja”, kaže direktor valjevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Mihailo Milutinović.

Ovo je prvi put za šest godina da jesenji Sajam zapošljavanja neće biti organizovan u Valjevu, jer Nacionalna služba za zapošljavanje nema 10.000 do 20.000 dinara, koliko košta iznajmljivanje sale, u Grand hotelu ili Omni centru, gde je prethodnih godina organizovan Sajam. Međutim, samo nekoliko meseci ranije Nacionalna služba za zapošljavanje kupila je za valjevsku filijalu digitalni kopir aparat, koji košta nekoliko hiljada evra, što višestruko premašuje cifru za organizaciju Sajma zapošljavanja.

Za ovogodišnji Sajam bilo je zainteresovano 20 poslodavaca sa ponudom do 150 radnih mesta. Dosadašnja iskustva, a i podaci ovdašnje filijale Nacionalne službe pokazuju da su Sajmovi najuspešnija mera zapošljavanja, jer svaki deseti, a na sajmu bude i do 1.100 nezaposlenih, dobije posao u roku od šest meseci.

Direktor Valjevske filijale ne misli da su uštećeni oni koi traže posao zbog toga što ove godine neće biti održan Sajam, jer kako reče ”poslodavci koji žele da zaposle radnike, učiniće to i bez sajma”.

Milutinović kaže da nisu pokušali da, uz pomoć Grada, obezbede besplatno salu. „Nemam pravo da od Grada tražim novac za našu delatnost, za nešto što je posao Nacionalne službe, a ne lokalne samouprave”, kaže Milutinović.

U Užicu uz pomoć  Grada organizovan Sajam zapošljavanja

Međutim, za razliku od Valjeva, gde je prošle godine bilo 9.005 nezaposlenih, u Užicu, gde je 5.500 ljudi bez posla, organizovali su jesenji Sajam zapošljavanja i bez finansijske pomoći Nacionalne službe, ali u saradnji sa Gradom. U Užičkoj filijali kažu da je i njima rečeno da novca za organizaciju sajma nema, ali su se za pomoć obratili lokalnom rukovodstvu, koje je obezbedilo besplatnu salu. Tako je u Užicu Sajam zapošljavanja održan sredinom oktobra u holu Gradskog kulturnog centra, na kome je učestvovalo 19 poslodavaca sa ponuđenih 300 radnih mesta.

I hol valjevskog Centra za kulturu mogao je da se na pet sati pretvori u prostor za Sajam zapošljavanja, da su iz Valjevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje zatražili pomoć Grada. To su mogli učiniti preko Lokalnog saveta za zapošljavanje, koji je osnovan 2008. godine sa ciljem sprovođenja mera za smanjenje nezaposlenosti. Kordinacija rada između Gradske uprave i Nacionalne službe u cilju smanjenja broja nezaposlenih, kao i finansiranje iz gradskog budžeta zapošljavanje lica sa evidencije, su neki od programa i zadataka Lokalnog saveta za zapošljavanje Grada Valjeva. Međutim, rukovodstvo ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje to očigledno ne zna, ili ne želi da zna. Tek, ove godine u Valjevu bez Sajma za zapošlavanje.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 20 sati 2 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 20 sati 3 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara