Rakići ispred nove kuće (foto: Dragan Todorović)
Rakići ispred nove kuće (foto: Dragan Todorović)
21.11.2014, 13:50

Ujedinjeni Arapski Emirati izgradili četiri kuće

č: | fb:

Radovi na izgradnji četiri kuće za postradale u majskim poplavama čiju izgradnju sa 15 miliona dinara finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati biće završeni do 6. decembra, kada će se u nove domove useliti četiri porodice iz Valjeva i Rebelja.

I dok su radove na četiri kuće na Petom puku obilazili ambasador UAE Džuma Rašid, ministar Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije Marko Blagojević, predstavnica UNDP-a Steliana Nedera i gradonačelnik Stanklo Terzić, sedamdesetogodišnja Mašinka Pešić iz Rebelja nije se odvajala od svog novog doma. Obilazila je oko kuće, išla iz prostorije u prostoriju, zagledala... Kaže da je srećna i zadovoljna što će dobiti novi dom i što će se završiti njene muke. Više nikad se neće vratiti u Rebelj, jer njenog sela nema, setna je Mašinka uz iskreno pitanje - šta ću ja radti sama u ovolikoj kući u gradu.

Džuma Rašid, Stanko Terzić i Mašinka Pešić

Džuma Rašid, Stanko Terzić i Mašinka Pešić (Foto: Dragan Todorović)

Porodica Rakić iz Valjeva čija je kuća srušena na klizištu sa nestrpljenjem očekuje useljenje u novi dom posle šest meseci života beskućnika. Najsrećnija je mala Ana Rakić koja detinje iskreno zameri ministru Aleksandru Vulinu što njena kuća nema fasadu.

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata Džuma Rašid Sejf Zajid Al Daheri kaže da je njegova zemlja donirala milion evra za izgradnju 35 kuća za porodice iz Valjeva, Krupnja i Obrenovca.

 „Ovo je poklon mog naroda i kako bi smo mi rekli od srca srcu. Uvek ćemo biti tu da vam pmognemo, mada se nadam da više nikada nećete imati prirodne  katastrofe. Dobro je što je rok za useljenje 6. decembar, dakle pre zime će svi biti zbrinuti“, rekao je nakon obilaska kuća i razgovora sa budućim vlasnicima ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vulin, Terzić i Džuma Rašid

Vulin, Terzić i Džuma Rašid (Foto: Dragan Todorović)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Republičkoj vladi Aleksandar Vulin kaže da zahvaljujući politici koju Srbija vodi „imamo prijatelje i na istoku i na zapadu“ i da uz pomoć prijatelja, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati nedaće i probleme lakše rešavamo.

„Ujedinjeni Arapski Emirati nisu zemlja koja nam nešto duguje. Srbija ih kroz istoriju nije ničim zadužila , a oni su potpuno uz nas i to je nešto što moramo da cenimo. I ne samo da budemo zahvalni nego i da učimo da ljudima treba pomagati bez obzira na to da li imate ili ne politički i ekonomski interes. Važno je imati ljudski interes, pomoći čoveku u nevolji, kao što to čine naši prijatelji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.“, kaže Aleksandar Vulin.

Ministar je podsetio da je Valjevu država puno pomogla i obezbedila pomoć za sve kojima je bila najpotrebnija, bilo da je u izgradnji kuća, novcu ili sanaciji oštećenih objekata. „Obezbeđena je i pomoć za presejavanje 180 hektara zemlje, kao i materijalnu pomoć za sve pogođene poplavama. Nažalost bilo je i onih koji su pokušali da zloupotrebe ovu nesreću i da obmanu lokalnu samoupravu i državu. Prema njima će biti preduzete odgovarajuće sankcije i sigurno će biti procesuirani“, poručio je ministar Vulin.

Grad je obezbedio lokaciju i komunalne priključke za četiri kuće, dva po 80 i po jedna od 100 I 60 kvadrata, koje se grade na Petom puku za porodice Pešić, Janković, Jovičić i Rakić. Uz zahvalnost za donaciju gradonačelnik Stanko Terzić je podsetio da se trenutno na teritoriji Valjeva gradi 26 kuća, deset porodica je dobilo novac za izgradnju objekata, dok je 217 sugrađana čije su kuće oštećene dobilo novčanu pomoć za sanaciju.

Džuma Rašid, Vulin i Maksimović

Džuma Rašid, Vulin i Maksimović (Foto: Dragan Todorović)

 „Ponosni smo što ćemo uz pomoć Kancelarije, Grada i Fondacije ovaj posao uskoro završiti“, kaže Steliana Nedera predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Ona naglašava da se radovi privode kraju zahvaljujući i dobrim izvođačima, GP „Kej“, koji su posao uradili kvalitetno, „ tako da će se ove porodice uskoro useliti u svoje nove kuće“.

Vulin i Blagojević

Vulin i Blagojević (Foto: Dragan Todorović)

Bojazan novinara da će zima ubrzo doći i da će, možda i sneg, preduhitriti useljenje u kuće koje će biti vlažne i neuslovne za život, odagnao je Marko Blagojević, rekavši da je ovo 21. vek.

„Ni gradnja nije više kao što je bila pre nekolikod decenija. Sada se gradi nezavisno od sezone, što i mi upravo činimo. Ovog trenutka imamo 218 pravosnažnih rešenja lokalnih samouprava za izgradnju novih kuća i upravo se toliko kuća radi na teritoriji cele Srbije. Na preko 170 lokacija  radovi su u poodmakloj fazi, kao što je to slučaj u Valjevu i u Obrenovcu gde se gradi 25 kuća iz Kuvajtske donacije, 14 kuća iz donacije UAE, osam finansira EU i 17 kuća se gradi u Krupnju. Na mesec dana smo od zime i mi verujemo da će se većina useliti u svoje nove domove pre snega i da će među njima biti i ove četiri porodice iz Valjeva“, poručio je Marko Blagojević direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Borivoj Jakovljević šef gradilišta

Borivoj Jakovljević šef gradilišta (Foto: Dragan Todorović)

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 18 sati 59 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 48 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.