Registracija Prijava preko FB
Đorđe Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
Đorđe Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
28.05.2014, 14:13

Izlila se i fekalna kanalizacija

č: | fb:

Obilne padavine otvorile su još jedan  problem u gradu – funkcionisanje kišne i fekalne kanalizacije. Nakon jučerašnjeg nevremena, kada je za manje od jednog  časa palo 20 litara kiše, izlila se kišna, ali i fekalna kanalizacija, zbog čega se, po prestanku padavina, u pojedinim delovima grada širio neprijatan miris. Direktor Gradskog vodovoda Đorđe Pavlović kaže da problema u funkcionisanju kanalizacione mreže nema, međutim sistem nije mogao da primi veliku količinu vode koja je pala za kratko vreme. Odgovor na pitanje Kolubarskih.rs zar to što se izlila  fekalna kanalizacija, na koju ne bi trebalo da utiče količina padavina, nije veliki problem,  Pavlović priznaje da jeste, zbog toga što nisu razdvojene kišna i fekalna kanalizacija.

- Valjevo, na žalost, nema potpuno odvojen sistem kišne i fekalne kanalizacije. Tačnije nije urađen separatni sistem kanalisanja. U centru grada i pojedinim novim kvartovima, razdvojene su kišna i fekalna kanalizacija. Međutim, u ostalim delovima je opšti sistem kanalisanja, tako da u jednom sistemu završavaju obe kanalizacije. Zato i fekalna kanalizacija prima kišu i, usled obilnih padavina, i ona se  izliva  – kaže Đorđe Pavlović.

Direktor Gradskog vodovoda pojašnjava da je juče, nakon obilnih kiša, bio poplavljen i Jadar, gde se izlila i fekalna kanalizacija i pored toga što su u tom delu grada razdvojene kišana i fekalna kanalizacija.

- To je problem tzv velikih slivova  gde, i pored razdvojenih kanalizacija, dolazi do mešanja kišne i fekalne zbog velikog broja priključenih korisnika. Jedan od najočiglednijih primera je Sinđelićeva ulica, kod Starog grudnog, gde oba sistema primaju vodu sa celog Petog puka, što je ogromna količina vode i zato u vreme kiša teku potoci vode Sinđelićevom ulicom - pojašnjava Pavlović.

Problem prave i građani

Mnogi neodgovorni građani su oluke priključili u fekalnu kanalizaciju što povećava količinu vode u tim sistemima i dolazi do izlivanja. Pavlović kaže da je to je zločin prema fekalnoj kanalizaciji , ali da, i pored saznanja ko je kišnu  priključio na fekalnu kanalizaciju, prekršioci ostaju nekažnjeni.

- Kažnjavanje nije u nadležnosti Gradskog vodovoda. Sve nelegalne priljučke mi prijavimo  inspekcijama  i one bi trebalo da reaguju i kazne neodgovorne građane. Jer njihova neodgovornost pravi veliku materijalnu štetu, ali  može da prouzrokuje brojne probleme, poput izlivanja fekalne kanalizacije - upozorava direktor Gradskog vodovoda.

On navodi i primer sugrađanina koji je u fekalnu kanalizaciju bacio nekoliko kilograma kupusa, a juče je upomoć zvao Vodovod jer mu se u dvorište izlila fekalna kanalizacija.

Jadar (opet) pod vodom

Jadar (opet) pod vodom (Foto: Đorđe Đoković)

Ima rešenja, ali nema para

Problem može da se reši, ali za razdvajanje sistema kišne i fekalne kanalizacije trebaju pare.

- Valjevo je jedan od retkih gradova koji ima sistemski plan širenja vodovodne mreže i genralni plan kanalisanja  kišne i fekalne kanalizacije. Ovaj problem, koji trenutno imamo, tehnički može da se reši,  postoje planovi i projekti, ali za njihovu realizaciju sada  nemamo novca - kaže  Pavlović.

Na pitanje Kolubarskih.rs da li, svaki put nakon obilnih padavina, valjevske ulice moraju da liče na jezero, Pavlović odgovara da je kišna kanalizacija  dimenzionisana da prima atmosferske vode, ali ne u količinama koje imamo ovih dana.

- Ni jedna kišna kanalizacija, na svetu, nije projektovana  za 400 litara kiše po metru kvadratnom za manje od mesec dana. Tendencija u zemljama Evropske unije je da se, zbog klimatskih promena, sistem kišne kanalizacije predimenzionira, jer sadašnji kapaciteti  nisu dovoljni da prime ogromnu količinu padavina – pojašnjava direktor Gradskog vodovoda  Đorđe Pavlović i dodaje da je i za te radove potreban novac.

Dakle, dok ne skupimo dovoljno novca ili dok ne počnemo da planiramo trošenje budžetskih para po prioritetu i značaju, a ne prema ličnim željama i afinitetima pojedinaca, grad će, nakon svake veće kiše, plivati i u fekalijama, što može izazvati zarazu ozbiljnih razmera.

Jadar

Jadar (Foto: Đorđe Đoković)

Da li su ulice dezinfikovane i oprane?

Zavod za javno zdravlje, ukoliko uoči nedostatke ili opasnost po zdravlje ljudi (izlivanje fekalne kanalizacije može da ugrozi zdravlje ljudi), daje predlog da se  primene mere higijensko epidemiološke zaštite. Komunalna inspekcija, ukoliko uoči problem, (izlivanje fekalne kanalizacije jeste problem) treba da naloži preduzeću zaduženom za čistoću grada da opere, a potom i dezinfikuje ulice.

Prema saznanjima Kolubarskih.rs nekoliko ulica, među kojima su Knez Miloševa i Užička, radnici Vidraka su sinoć oprali, ali ni jedna nije dezinfikovana. Direktor ovog javnog preduzeća  Đorđe Milanović kaže da je Vidrak samoinicijativno i na poziv građana prao ulice koje su prekrile fekalije i blato.

- Znamo kritične lokacije gde se posle svake obilnije kiše izlije kanalizacija. Tako da odmah po prestanku padavina peremo te ulice, što smo učinili i sinoć- kaže Milanović i dodaje da, verovatno, nisu sve ulice gde se izlila fekalna kanalizacija oprane.

Zbog čega nisu sve ulice kojima su sinoć tekle fekalije oprane i dezinfikovane, pitanje je bez odgovora. Najčešći odgovor je bio – nije u našoj nadležnosti.

Aktuelno

Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
Trupni portret Pre 8 sati 35 minuta

Vučiću, sedi, i pokri se

Ove nedelje, na N1, emitovan je dokumentarni film "Vladalac" – politička biografija Alerksandra Vučića – ekipe novinara Slaviše Lekića. Šta se videlo, ono što se zna, i što treba ponavljati, da je...  · 1 komentar

Parking u centru grada (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće prihvatilo program poslovanja parkirališta Pre 1 dan 7 sati

Prihod od naplate parkiranja 61,2 miliona dinara

Od naplate parkiranja planiran je prihod od 61,2 miliona dinara. U ovoj godini u gradu će biti još 150 novih parking mesta u palvoj zoni, a služba Parkinga planira da ukloni 70 nepropisno...  · 3 komentara