Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
24.11.2014, 15:53

Grad će stipendirati 225 najboljih

č: | fb:

Gradska fondacija za talentovane učernike i studente stipendiraće u školskoj 2014/2015. ukupno 225 učenika i studenata, saopšteno je danas iz Gradske uprave. Stipendije je dobilo 35 osnovaca, 32 srednjoškolaca, 152 studenta i šest studenata koji se školuju u inostranstvu. Za njih je u 2014. obezbeđeno 14,26 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Osnovci će primati 3.800 dinara mesečno, srednjoškolci 4.000 dinara, studenti 6.500 dinara, a studenti u inostranstvu 8.000 dinara.

Kako je saopšteno, ove godine je 26 stipendista više nego lane – više je 13 osnovaca i 16 studenata, manje je troje srednjoškolaca, dok je isti broj studenata na školovanju u inostranstvu.

Nisu menjani ni uslovi za dobijanje stipendija. Osnovci i srednjoškolci su morali da imaju prosečnu ocenu u prethodnoj školskoj godini najmanje 4,50 i da su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkom ili rangiranom međunarodnom takmičenju (koje je republičkog ranga) u oblasti nauke, umetnosti i sporta.

Za đake prvog razreda srednjih škola dodatni uslov je da su kao osnovci bili proglašeni za đake generacije, a za “brucoše” da su u srednjoj školi bili đaci generacije i osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim i međunardonim takmičenjima iz oblasti nauke, umetnosti i sporta.

Mogli su da konkurišu i “brucoši”, koji su srednju školu završili sa prosekom 4,50 i zauzeli jedno od prvih pet mesta na rang listi za upis na visokoškolsku ustanovu. Za studente umetnosti taj uslov je stroži, da su zauzeli jedno od prva tri mesta na rang listi.

Uslov za studente je bio prosečna ocena 9,00.

U školskoj 2014/2015. konkurisalo je 245 đaka i studenata, njih 20 nije ispunilo uslove.

 

 

 

 

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 6 sati 6 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 23 sati 11 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara