Beba i Milica Krstivojević, embriolog (foto: Đorđe Đoković)
Beba i Milica Krstivojević, embriolog (foto: Đorđe Đoković)
27.11.2014, 14:56

Societe Generale banka prikupila 1,7 miliona dinara

č: | fb:

Societe Generale banka je uz pomoć poslovnih partnera, saradnika, klijenata i zaposlenih prikupila 1, 7 miliona dinara za Centar za vantelesnu oplodnju u Valjevu. Povodom završetka velike akcije prikupljanja sredstava ova banka organizaovala je donatorski skup, kome su pored brojnih donatotra prisustvovali roditelji sa bebama, koje su začete u valjevskom Centru za vantelesnu oplodnju.

Jakov je dvomesečna beba iz sela Viriovaca i on je prva beba začeta iz zamrznutog embriona. Roditelji Rajko i Ljiljana Stepanović su Jakova čekali pet godina. Odlučili su se za Valjevo jer je, kako rekoše „blizu”, a i svi su im govorili da su „tu lekari najbolji”. Potvrdilo se da jesu, jer su posle pet godina,  iz drugog pokušaja, dobili Jakova. Kažu da „u prvi tren, kada se Jakov rodio, reči nije bilo, samo suze”.  

Jakov Stepanović sa mamom i tatom

Jakov Stepanović sa mamom i tatom (Foto: Đorđe Đoković)

Dvomesečni Jakov je jedna od 33 beba, koliko je rođeno od 2012. godine, kada je valjevski Centar za vantelesnu oplodnju počeo sa radom do danas, a na putu je još 30 beba, s ponosom najavljuje tim Centra za vantelesnu oplodnju na čijem je čelu dr Branko Budinirović.

Centar za vantelesnu oplodnju, koji funkcioniše u okviru Opšte bolnice Valjevo, je jedini koji je formiran na sekundarnom nivou i najmlađi je centar u sistemu državne zaštite Srbije. „Mi smo i dalje jedini Centar, koji ima mogućnost da zamrzava višak embriona i da ih naknadno odmrznemo”, kaže dr Budiumirović i naglašava da iza svega ovoga stoji dug i naporan rad, edukacija, entuzijazam, trud. „Mnogi ljudi dobre volje sve to su prepoznali i puno su nam pomogli, od reči podrške pa do novčanih sredstava. Da toga nije bilo Centar sigurno ne bi funkcionisao na ovom nivou. Imali smo i veliku podršku lokalne samouprave, na čemu smo zahvalni”, kaže dr Budimirović.

Branko Budimirović

Branko Budimirović (Foto: Đorđe Đoković)

Član Izvršnog odbora Societe Generale banke Pjer Bosk kaže da se povod za pokretanje akcije bazira se na činjienici da je plodnost u Srbiji ispod praga proste reporodukcije, i da svaki sedmi bračni par u zemlji ima problem sa plodnošću, dok svaki dvanaesti ne uspe da ostvari želju da dobije dete. „Ovi zvanični podaci za nas su bili dovoljna motivacija da podržimo vantelesnu oplodnju, što je možda i jedini osnov da se promeni ova sumorna statistika. Uveren sam da ćemo svi mi biti spremni da podržimo ovakve akcije kako bi bilo što više beba, što vam iskreno želim ”, poručio je Pjer Bosk.

Pjer Bosk

Pjer Bosk (Foto: Đorđe Đoković)

Centar za vantelesnu oplodnju u Valjevu značajan je utoliko što predstavlja regionalni centar za vantelesnu oplodnju koji pokriva 20 gradova odnosno područje centralne i zapadne Srbije. 

Beba sa mamom, Pjer Bosk i Milica Krstivojević

Beba sa mamom, Pjer Bosk i Milica Krstivojević (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 8 sati 33 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 5 sati 43 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 8 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara