Beba i Milica Krstivojević, embriolog (foto: Đorđe Đoković)
Beba i Milica Krstivojević, embriolog (foto: Đorđe Đoković)
27.11.2014, 14:56

Societe Generale banka prikupila 1,7 miliona dinara

č: | fb:

Societe Generale banka je uz pomoć poslovnih partnera, saradnika, klijenata i zaposlenih prikupila 1, 7 miliona dinara za Centar za vantelesnu oplodnju u Valjevu. Povodom završetka velike akcije prikupljanja sredstava ova banka organizaovala je donatorski skup, kome su pored brojnih donatotra prisustvovali roditelji sa bebama, koje su začete u valjevskom Centru za vantelesnu oplodnju.

Jakov je dvomesečna beba iz sela Viriovaca i on je prva beba začeta iz zamrznutog embriona. Roditelji Rajko i Ljiljana Stepanović su Jakova čekali pet godina. Odlučili su se za Valjevo jer je, kako rekoše „blizu”, a i svi su im govorili da su „tu lekari najbolji”. Potvrdilo se da jesu, jer su posle pet godina,  iz drugog pokušaja, dobili Jakova. Kažu da „u prvi tren, kada se Jakov rodio, reči nije bilo, samo suze”.  

Jakov Stepanović sa mamom i tatom

Jakov Stepanović sa mamom i tatom (Foto: Đorđe Đoković)

Dvomesečni Jakov je jedna od 33 beba, koliko je rođeno od 2012. godine, kada je valjevski Centar za vantelesnu oplodnju počeo sa radom do danas, a na putu je još 30 beba, s ponosom najavljuje tim Centra za vantelesnu oplodnju na čijem je čelu dr Branko Budinirović.

Centar za vantelesnu oplodnju, koji funkcioniše u okviru Opšte bolnice Valjevo, je jedini koji je formiran na sekundarnom nivou i najmlađi je centar u sistemu državne zaštite Srbije. „Mi smo i dalje jedini Centar, koji ima mogućnost da zamrzava višak embriona i da ih naknadno odmrznemo”, kaže dr Budiumirović i naglašava da iza svega ovoga stoji dug i naporan rad, edukacija, entuzijazam, trud. „Mnogi ljudi dobre volje sve to su prepoznali i puno su nam pomogli, od reči podrške pa do novčanih sredstava. Da toga nije bilo Centar sigurno ne bi funkcionisao na ovom nivou. Imali smo i veliku podršku lokalne samouprave, na čemu smo zahvalni”, kaže dr Budimirović.

Branko Budimirović

Branko Budimirović (Foto: Đorđe Đoković)

Član Izvršnog odbora Societe Generale banke Pjer Bosk kaže da se povod za pokretanje akcije bazira se na činjienici da je plodnost u Srbiji ispod praga proste reporodukcije, i da svaki sedmi bračni par u zemlji ima problem sa plodnošću, dok svaki dvanaesti ne uspe da ostvari želju da dobije dete. „Ovi zvanični podaci za nas su bili dovoljna motivacija da podržimo vantelesnu oplodnju, što je možda i jedini osnov da se promeni ova sumorna statistika. Uveren sam da ćemo svi mi biti spremni da podržimo ovakve akcije kako bi bilo što više beba, što vam iskreno želim ”, poručio je Pjer Bosk.

Pjer Bosk

Pjer Bosk (Foto: Đorđe Đoković)

Centar za vantelesnu oplodnju u Valjevu značajan je utoliko što predstavlja regionalni centar za vantelesnu oplodnju koji pokriva 20 gradova odnosno područje centralne i zapadne Srbije. 

Beba sa mamom, Pjer Bosk i Milica Krstivojević

Beba sa mamom, Pjer Bosk i Milica Krstivojević (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 21 sati 1 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara

Socijalistička partija Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Skretanje pažnje dok se završavaju krupni državni poslovi Pre 19 sati 59 minuta

SPS: Otadžbina se brani slobodom!

Gradski odbor SPS najsnažnije stoji iza predsednika SPS-a Ivice Dačića u svim istupanjima kojima se čuva i štiti sloboda, nezavisnost i teritorijalna celovitost Srbije, navidi se u saopštenju za...  · 14 komentara

Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo se zadužuje za 155 miliona dinara Pre 22 sati 59 minuta

Investitori strani, a finansijeri domaći

Da bi nemačkim investitorima obezbedili infrastrukturu grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara. Pre dve godine tim investitorima je poklonjeno preko 24 hektara zemlje koju su...  · 10 komentara