Policija (foto: Đorđe Đoković)
Policija (foto: Đorđe Đoković)
27.11.2014, 18:48

Otkud evri u policijskom automobilu?

č: | fb:

U jednom od službenih automobila valjevske polciije ovih dana pronađena je pozamašna svota evra, saznaju nezvanično Kolubarske.rs. Prema našim izvorima reč je o 8.300 evra, uglavnom u apoenima od po 500 evra, otkrivenim u gepeku jednog od policijskih automobila „sakrivenih tako da se vide iz aviona“!

Obavljen je uviđaj, a o svemu su obaveštene i više instance. Prema istim izvorima, čekaju se nalazi DNK analiza, a korišćen je i detektor laži (poligraf). Određene indicije o tome odakle novac u službenom automobilu postoje, niko još nije pritvaran, a mogući osumnjičeni tvrde kako ga je tu najverovatnije stavio jedan od ilegalnih migranata.

Policija se nije oglašavala, a prema saznanjima Kolubarskih.rs „pitanje je šta se tu iza brda valja, te da neko igra mnogo prljavo“. Vrh policije tvrdi kako nema govora o ljudima za koje se eventualno smatra da su umešani. Naprotiv, sve ovo doživljava se kao pokušaj da se čestiti policajci diskredituju i spreče u tome da svoj posao i dalje rade po pravilima službe. Štaviše, njihovi pretpostavljeni spremni su da podnesu osravke i na taj način preuzmu odgovornost ukoliko se dokaže suprotno.

Ne poriču da je sporni novac otkriven u službenom automobilu ali tvrde kako ga je tu „odbacio jedan od privođenih“, ne precizirajući pritom o kome je reč, zbog čega je i kada privođen. Naši sagovornici iz policije takođe tvrde da će zavođenje reda i čišćenje sopstvenih redova, započeto hapšenjem dvojice inspektora iz Odeljenja za borbu protiv narkomanije, biti nastavljeno, te da će biti pohapšeni svi oni koji su se ogrešili o zakon bez obzira na to ko su, šta rade i kako se zovu.

Suđenje tim inspektorima započeto je pred Višim sudom u Valjevu ali i prekinuto, uz ostalo i zbog štrajka advokata, pa je teško poverovati da će biti nastavljeno 8. i 9. decembra, za kada je zakazan nastavak glavnog pretresa. U međuvremenu, tim inspektorima je pre nekoliko dana ukinut pritvor i oni su sada u „kućnom zatvoru“ sa obaveznim „nanogicama“.

Obračun „klanova“

Inače, među poznavaocima valjevskih kriminogenih prilika, smatra se kako u ovdašnjoj policiji postoje dva klana, te da je i najnovija afera plod njihovog međusobnog obračuna. Dok jedni tvrde kako su optuženi inspektori „čisti“, drugi smatraju da postoje dokazi koji potkrepljuju optužnicu. (inspektori su optuženi da su navodno „reketirali“ korisnike opijata, odnosno da su jednom od njih prodali značajnu količinu heroina). Zbog tog „reketa“ je, tvrde, droga na „valjevskom tržištu“ skuplja nego u drugim delovima Srbije.

O klanovima u valjevskoj policiji, što bi u određenim krugovima mogla biti i dežurna tema, govorilo se i tokom policijske akcije „Sablja“, u vanrednom stanju, koje je u Srbiji bilo uvedeno 2003. posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Tada su pojedinci, posle izlaska iz „banje pored Obnice“, valjevskim novinarima nudili svedočenje „iz prve ruke“ o tome kako „naši policajci hapse njihove saradnike i doušnike“ (i obrnuto). Sebe su, po običaju, proglašavali „kolateralnom štetom“.

 

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...