Skupština (foto: Đorđe Đoković)
Skupština (foto: Đorđe Đoković)
28.11.2014, 11:59

Sat i po rasprave do dnevnog reda

č: | fb:

Odbornicima Gradske skupštine u Valjevu, koja danas zaseda, trebalo je gotovo sat i po vremena da usvoje dnevni red. Najpre je utvrđen kvorum od 44 odbornika (sedam je odsutno), te da sednici mogu prisustvovati predstavnici Organizacije potrošača. Ni posle dva glasanja nije prihvaćen zahtev raščinjenog monaha SPC Antonija (Dragana Davidovića) o izgradnji hidrosistema „Rovni”.

Prvobitni predlog dopunjen je, pa će odbornici danas raspravljati o 25 tačaka dnevnog reda, što je podržao 31 prisutan.

Prihvaćena je ostavka člana Gradskog veća dr Jelene Višić iz GG „Pobeda”, kao i svih članova upravnih i nadzornih odbora iz „Pobede”, koje su podnete 1. avgusta, a tek danas su se našle u Skupštini. Umesto njih, danas će biti izabrani novi članovi Gradskog veća, upravnih i nadzornih odbora, kao i školskih odbora osnovnih i srednjih škola.

Na dnevnom redu biće i izbor direktora Apotekarske ustanove (po konkursu), a raspisan je i novi konkurs za direktora JP „Kolubara”, koje gradi hidrosistem „Rovni”. Jedini kandidat na prethodnom konkursu Petar Živojinović, kako je objašnjeno, loše je ocenjen – dobio je ocenu nešto iznad 3,5 od mogućih 10 poena.

Dosta reči bilo je i o nakani GG „Pobeda” da odbornički mandat Vladana Tomaševića vrate Dragoljubu Krstiću, bivšem zameniku, pa pomoćniku gradonačelnika. Sa samo osam glasova „za” taj predlog nije prihvaćen. Skupština grada usvojila je ostavke odbonika Milorada ilića (SPS), koji je izaban za pomoćnika gradonačelnika i Vladana Tomaševića (Pobeda). Umesto  Ilića novi odbornik je Milorad Minić, dok Tomašević nema naslednika, jer je Pobeda predložila, i na tome insistira, da odbornik bude Dragoljub Krstić, koji je svojevremeno mandat odbornika vratio kada je izabran za gradonačelnika. U međuvremenu Krstić je podneo ostavku na mesto gradonačelnika, pa je potom bio pomoćnik grdonačeika, da bi se i sa te funkcije dobrovoljno povukao. Sekretar Skupštine grada je objasnio da Krstiću ne može biti vraćen odbornički mandat, jer ga je izgubio izborom na mesto pomoćnika gradonačelnika. S obzirom na to da nije izabran novi odbornik, umesto Tomaševića, Skupština grada trenutno broji 50 umesto 51 odbornka. Iz Pobede ustvrdiše da tako "krnja" Skupština ne može zasedati i donositi odluke,j er nije po Statutu grada i Zakonu o lokalnoj samoupravi, tako da je predsednik Skupštine Mihailo Jokić bio primoran da proglasi pauzu.

Prekinuta sednica Gradske skupštine

Pošto je potvrđen mandat Miloradu Nidži Miniću (SPS), umesto Milorada Ilića, sednica je prekinuta zbog nesporazuma sa mandatom GG „Pobeda”, koji je „zbog porodičnih problema” vratio Vladan Tomašević. Ljubomir Bradić je insistirao na tome da mandat može da dobije Dragoljub Krstić, koji ga je „vratio kao zamenik, a ne pomoćnik gradonačelnika”, a odbornička većina okupljena oko socijalista to nije prihvatala. Bradića je podržao i dr Milan Marković (SNS), pa je proglašena pauza.

Nakon toga, predsednik gradskog parlamenta Mihailo Jokić ušao je u salu i odbornike obavestio kako je odlučio da se sednica prekine dok se iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije ne dobije zvanično tumačenje. Jokić je rekao da će sekretar Aleksandar Janković u ponedeljak ići u ministarstvo u Beograd. 

SPS je pokušavao da izdejstvuje nastavak zasedanja jer ima kvorum (od bar 26 odbornika), da predsedava zamenik Jovan Lukić (SPS), ali se tome usprotivio Ljubomir Bradić, koji je „zaposeo” govornicu i ne dozvoljava nastavak. Janković je pokušao da objasni kako sednicu prekidaju svojom odlukom odbornici, a ne predsednik, ali Bradić i dalje izlaže za govornicom.

Ljubomir Bradić

Ljubomir Bradić (Foto: Đorđe Đoković)

Inače, na današnjoj sednici Skupštine grada odbornici je trebalo da se izjašnjavaju o drugom rebalansu gradskog budžeta, kojim su budžetska sredstva u odnosu na prvi rebalans smanjena za 2,26 posto ili za 51,9 miliona dinara. Prvi rebalans usvojen je krajem juna i iznosio je 127,44 miliona dinara, tako da će u gradskoj kasi u ovoj godini biti manje oko 180 miliona dinara. Gradsko rukovodstvo objašnjava da je rebalans neophodan jer su u prvih deset meseci smanjeni prihodi, pre svega prihodi od poreza na zarade, kao i zbog smanjenih nenamenskih transfernih sredstava. U slkadu sa rebalansom budžeta korekcije će pretrpeti i program gradske Direkcije za izgradnju i to po treći put u ovoj godini. Odbornici će se izjasniti o završnom računu budžeta Grada za 2013. godinu, koji je realizovan sa 92 posto.

Tek što su građanima uručena poreska rešenja na imovinu za 2014. godinu, gradska vlast je odlučila da poveća broj zona. Predloženo je da umesto dosadašnje dve – po jedna gradska i seoska, bude pet zona, i to tri gradske i dve seoske, za obračun poreza na imovinu. O ovom predlogu kao i o novim tržišnim cenama nekretnina za utvrđivanje i obračun poreza odbornici će se izjašnjavati na današnjoj sednici lokalnog parlamenta.

Na dnevnom redu naćiće se i odluka, kako je naznačeno, o pristupanju donošenja novog poslovnika Skupštine grada. Podsećamo, odluka o donošenju novog poslovnika doneta je na julskoj sednici, kada je formirana komisija za pripremu poslovnika, koja se, do danas, sastala samo jednom. Ukoliko odbornici daju zeleno svetlo Valjevo će otpočeti pripreme za članstvo u novoj regionalnoj agenciji “Zapad”. Skupština će se izjašnjavati i o izmenama Lokalnog plana akcije za decu, po kojima će umesto do 2015. godine, trajati tri godine duže.

Aktuelno

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 21 sati 12 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara

Socijalistička partija Srbije (foto: Đorđe Đoković)
Skretanje pažnje dok se završavaju krupni državni poslovi Pre 20 sati 10 minuta

SPS: Otadžbina se brani slobodom!

Gradski odbor SPS najsnažnije stoji iza predsednika SPS-a Ivice Dačića u svim istupanjima kojima se čuva i štiti sloboda, nezavisnost i teritorijalna celovitost Srbije, navidi se u saopštenju za...  · 14 komentara

Privredna zona (foto: Kolubarske.rs)
Valjevo se zadužuje za 155 miliona dinara Pre 23 sati 10 minuta

Investitori strani, a finansijeri domaći

Da bi nemačkim investitorima obezbedili infrastrukturu grad Valjevo će se kreditno zadužiti 155 miliona dinara. Pre dve godine tim investitorima je poklonjeno preko 24 hektara zemlje koju su...  · 10 komentara