Penzioner (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Penzioner (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
29.05.2014, 08:40

Nestabilno vreme i zdrave obara

č: | fb:

Nagle vremenske promene ne prijaju nikome, pogotovo onima koji već imaju neke zdravstvene tegobe. U protekle dve nedelje je na kardiologiji Opšte bolnice Valjevo povećan broj pacijenata, rekla je za Kolubarske.rs šef tog odeljenja dr Irena Matić.

- Od 15. maja je u angio-sali zbrinuto šestoro pacijenata sa akutnim infarktom, ali je bilo mnogo više pacijenata sa drugim oblicima akutnog koronarnog sindroma. Bilo je i onih koji u vreme poplava zbog zatvorenih puteva nisu odmah mogli da dođu do nas, iz Šapca, Koceljeve, Ljubovije, Krupnja, Loznice, Bajine Bašte. Pacijenti sa tih područja koji su imali infarkt praktično su ga „pregurali na nogama“, tako da su kasnije zbrinuti, kao i svi ostali kojima je pomoć u Valjevu bila potrebna – kaže dr Matić i dodaje da se u angio-sali svakodnevno uradi četiri-pet intervencija,  materijala ima dovoljno, a ekipe su pripravne za sva hitna stanja.

 

Povećan broj pacijenata i u Hitnoj

 

Hitna služba Doma zdravlja tokom prošle nedelje imala je povećan broj pacijenata, dnevno je bilo i  do 30 intervencija. Pomoć su uglavnom tražili srčani bolesnici i astmatičari. U čekaonicama Doma zdravlja nema većih gužvi.

- Gužvi nema jer su hronični bolesnici disciplinovani, drže se saveta lekara i znaju kada treba da dolaze na redovne preglede, a ostalih pacijenata nema mnogo. Nakon poplava imamo obavezu da evidentiramo pacijenate sa crevnim infekcijama, ali je taj broj uobičajen za ovo doba godine. Iz donacije smo dobili probiotike koje besplatno delimo i za sada smo podelili  malu količinu – kaže prim. dr Radiša Jokić, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih.

 

Ipak, nagle vremenske promene utiču i na zdrave. Na svakom koraku, u prodavnicama, na ulici, u redovima za plaćanje računa, čuju se žalbe na učestale glavobolje, umor, pospanost, neraspoloženje... Očigledno je da vreme „obara“ sve, bez obzira na godine i trenutno zdravstveno stanje, pa je pitanje kako da se zdravi sa nestabilnim vremenom izbore. Dr Radiša Jokić za zdrave ima samo jednu, ali jasnu poruku - umerenost je u svemu vrlina!

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 2 sati 56 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 3 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara