Omladina JAZAS-a (foto: Đorđe Đoković)
Omladina JAZAS-a (foto: Đorđe Đoković)
01.12.2014, 15:30

Testiranje je prvi korak

č: | fb:

I ovog 1. decembra, kada se obeležava Svetski dan borbe protiv side, brojke opominju i upozoravaju. Na teritoriji Kolubarskog okruga, od prvog slučaja obolelog od AIDS-a pre 24 godine do danas, evidentirano je 28 obolelih, dok je sedmoro umrlo od posledica ove bolesti. Od 1985. godine, kada je počela evidencija obolelih u Srbiji, do sada nficirano je 3.057 građana, od kojih je 1.711 obolelo, a 1.161 umrlo. U prvih šest meseci ove godine registrovano je 54 novoobolelih u Srbiji, dok je u Valjevu u ovoj godini evidentirana jedna novoinficirana osoba. Za razliku od ranijih godina, kada se uglavnom prenosio iglom među intravenskim narkomanima, u poslednje vreme virus HIV-a prenosi se seksualnim kontaktima. 

Aleksandar Tomić

Aleksandar Tomić (Foto: Đorđe Đoković)

Aleksandar Tomić iz JAZAS-a skreće pažnju da je prethodnih godina bilo daleko više onih koji su se dobvrovoljno testirali u odnosu na ovu godinu.  „U 2012. godini čak 154 osobe su javile u savetovalište Zavoda za javno zdravlje u Valjevu za dobrovoljno, poverljivo i besplatno testiranje na HIV, dok je ove godine to učinilo samo njih 25-oro.To možemo povezati sa činjenicom da su organizacije koje se bave prevencijom side u našem gradu značajno smanjile svoje aktivnosti zbog materijalno tehničkih mogućnosti”, objašnjava Tomić i poziva sugrađane, pre svega mlade, da večeras od 18 časova dođu u zgradu Gradske uprave gde će se obavljati besplatno i anonimno testiranje na HIV. „To su brzi i pouzdani testovi, tako da će svako za pet minuta znati svoj HIV status”, kaže Tomić. On skreće pažnju da će u budućem periodu biti sve manje onih koji će finansijski pomoći akciju borbe i prevenciju protiv side.

„Global fond, koji je olakšavao i pomagao borbu protiv AIDS-a u poslednjih nekoliko godine se povlači iz Srbije odlazeći na neka druga krizna žarišta, tako će Srbija, ali i Valjevo morati da naprave sopstvenu strategiju kojom će se smanjiti broj inficiranih. To se, pre svega, odnosi na nabavku testova i edukaciju srednjoškolaca”, poručuje Aleksandar Tomić.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od početka epidemije virusom HIV-a inficirano je više od 75 miliona ljudi, od kojih je 36 miliona umrlo. Na kraju prošle godine bilo je 35 miliona obolelih, a umrlo milion i po. U većini zemalja ova bolest je stavljena pod kontrolu, preventivnim delovanjem, a posebno 2013. godine kada je najveći broj, oko dva miliona obolelih, započeo terapiju. U poređenju brojeva novoobelih i umrlih u svetu zapažen je pad smrtnosti i povećan broj osoba koje su započele terapiju i žive sa HIV-om.

Omladina JAZAS-a u akciji

Omladina JAZAS-a u akciji (Foto: Đorđe Đoković)

Omladina JAZAS - a, Asocijacije za borbu protiv SIDE, koja ove godine obeležava 15. godina postojanja i rada, danas su zajedno sa učenicima Medicinske škole, Zavodom za javno zdravlje i Preventivne službe Doma zdravlja na Gradskom trgu delili propagandni materijal i prezervative.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 16 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...