Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
04.12.2014, 12:01

U planu izgradnja mini fabrike otpadnih voda

č: | fb:

Jedan od, za Valjevo, većih i značajanih projekata, čija je vrednost oko tri miliona evra, sa kojim će Grad sledeće godine konkurisati kod evropskih fondova, jeste izgradnja mini fabrike za preradu otpadnih voda. Projektom, koji uključuje i izgradnju kanalizacione mreže, bila bi obuhvaćena sva naselja i sela, na potezu od Valjeva do Divaca, gde živi preko 12.000 stanovnika.

Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić je, juče na gradilištu novog rezervoara pijaće vode u selu Rabrovica, obelodanio planove za realizaciju ovog važnog projekta. „Izgradnjom mini fabrike za preradu otrpadnih voda bio bi rešen problem kanalizacionih voda, koje sada otiču u Kolubaru. Kapacitet postojeće fabrike za preradu otpadnih voda u Goriću je pri kraju i više se ne može proširivati. U toku je izrada idejnog projekta mini fabrike za preradu otpadnih voda, dok bi sledeće godine trebalo da bude završen glavni projekat. Postoji i realna mogućnost da i izgradnja fabrike krene sledeće godine, ukoliko se obistine obećanja za finansijsku podršku zemalja EU. Za sada razgovaramo sa Slovačkom i Francuskom. Nastojimo da ceo iznos obezbedimo iz fondova EU, a ne iz gradskog budžeta“, naglašava Dragan Jeremić.

Fabrika u Goriću

Prvo postrojenje za preradu otpadnih voda u Valjevu je izgrađeno šezdesetih godina prošlog veka. Vremenom je to postrojenje postalo nedovoljno za Valjevo i tehnološki prevaziđeno, tako da je izgradnja nove fabrike otpočela pre 32 godine i to pet puta većeg kapaciteta od postojećeg postrojenja. Fabrika za preradu otpadnih voda u Goriću je građena u nekoliko faza skoro deset godina, da bi u rad bila zvanično puštena 2001. godine i od tada je u neprestanoj funkciji.

Krajem 2009. godine, tadašnje rukovodstvo Valjeva je od Češke zatražilo pomoć u vidu isporuke tehnologije i opreme za modernizaciju i poboljšanje kapaciteta postrojenja za preradu otpadnih voda u Goriću u skladu sa standardima EU, odnosno za uvođenje postupka aerobne prerade otpadnih voda. To je trebalo da bude i pilot-projekat, pošto bi takva prerada otpadnih voda mogla da bude primer za ostale fabrike te namene u Srbiji. Međutim, taj plan do danas nije relizovan. Kako kažu u gradskom Vodovodu, fabrika za preradu otpadnih voda u Goriću je u funkciji, zadovoljava potreba grada, ali joj je neophodna "tehnološka modernizacija". 

Aktuelno