Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
04.12.2014, 12:01

U planu izgradnja mini fabrike otpadnih voda

č: | fb:

Jedan od, za Valjevo, većih i značajanih projekata, čija je vrednost oko tri miliona evra, sa kojim će Grad sledeće godine konkurisati kod evropskih fondova, jeste izgradnja mini fabrike za preradu otpadnih voda. Projektom, koji uključuje i izgradnju kanalizacione mreže, bila bi obuhvaćena sva naselja i sela, na potezu od Valjeva do Divaca, gde živi preko 12.000 stanovnika.

Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić je, juče na gradilištu novog rezervoara pijaće vode u selu Rabrovica, obelodanio planove za realizaciju ovog važnog projekta. „Izgradnjom mini fabrike za preradu otrpadnih voda bio bi rešen problem kanalizacionih voda, koje sada otiču u Kolubaru. Kapacitet postojeće fabrike za preradu otpadnih voda u Goriću je pri kraju i više se ne može proširivati. U toku je izrada idejnog projekta mini fabrike za preradu otpadnih voda, dok bi sledeće godine trebalo da bude završen glavni projekat. Postoji i realna mogućnost da i izgradnja fabrike krene sledeće godine, ukoliko se obistine obećanja za finansijsku podršku zemalja EU. Za sada razgovaramo sa Slovačkom i Francuskom. Nastojimo da ceo iznos obezbedimo iz fondova EU, a ne iz gradskog budžeta“, naglašava Dragan Jeremić.

Fabrika u Goriću

Prvo postrojenje za preradu otpadnih voda u Valjevu je izgrađeno šezdesetih godina prošlog veka. Vremenom je to postrojenje postalo nedovoljno za Valjevo i tehnološki prevaziđeno, tako da je izgradnja nove fabrike otpočela pre 32 godine i to pet puta većeg kapaciteta od postojećeg postrojenja. Fabrika za preradu otpadnih voda u Goriću je građena u nekoliko faza skoro deset godina, da bi u rad bila zvanično puštena 2001. godine i od tada je u neprestanoj funkciji.

Krajem 2009. godine, tadašnje rukovodstvo Valjeva je od Češke zatražilo pomoć u vidu isporuke tehnologije i opreme za modernizaciju i poboljšanje kapaciteta postrojenja za preradu otpadnih voda u Goriću u skladu sa standardima EU, odnosno za uvođenje postupka aerobne prerade otpadnih voda. To je trebalo da bude i pilot-projekat, pošto bi takva prerada otpadnih voda mogla da bude primer za ostale fabrike te namene u Srbiji. Međutim, taj plan do danas nije relizovan. Kako kažu u gradskom Vodovodu, fabrika za preradu otpadnih voda u Goriću je u funkciji, zadovoljava potreba grada, ali joj je neophodna "tehnološka modernizacija". 

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...