Festival nauke u Valjevskoj gimnaziji (foto: Đorđe Đoković)
Festival nauke u Valjevskoj gimnaziji (foto: Đorđe Đoković)
04.12.2014, 14:58

„Nauka je igra“

č: | fb:

Klub „Gimnazijalac“ Valjevske gimnazije bio je danas u znaku nauke, eksperimenata, dobro pripremljenih demonstratora i posmatrača. Oni mlađi posetioci drugog Festivala nauke, koji je organizovan u okviru programa obeležavanja 144 godine postojanja Valjevske gimmazije, bili su oduševljeni eksperimentima, dok su se oni stariji podsetili svojih prvih naučnih koraka načinjenih upravo u Gimnaziji i „ponekih havarija u kabinetu hemije".

Festival nauke u Valjevskoj gimnaziji

Festival nauke u Valjevskoj gimnaziji (Foto: Đorđe Đoković)

Najviše interesovanja i oduševljenja izazvao je Teslin kalem, koji struju od 220 volti pretvara u 200.000 volti stvarajući električno polje, koje postaje izvor struje na koju može da se priključi sijalica. Jednostavno rečeno, prenosi se elektricitet kroz vazduh, objašnjavaju gimnazijalci oduševljenim osnovcima. Zadivljeni pogledi bili su uprti i u Teslino jaje, „koje radi na principu magnetne rotacije, pa tako iz mirnog i položenog prelazi u uspravan položaj“, preuzima ulogu demonstratora desetogodišnji Nikola. „Nauka je igra i zato ću kad porastem biti naučnik. Tako ću ceo život provesti u igri, a to mi je san“, reče Nikola ne odvajajući se od Teslinog kalema.

„Ideja ovog festivala je da fenomene nekih nauka svima približimo i da pokažemo da nauka nije samo teška stvar koja traži trud i znoj, nego da pokažemo i  neke paradokse, ali i neke interesantne i primenljive stvari“, kaže direktor Valjevske gimnazije dr Vojislav Andrić.

Posetioci, a bilo ih je svih uzrasta, imali su priliku da se upoznaju sa zanimljivim naučnim dostignućima, eksperimentima i fenomenima iz nekoliko oblasti, a gimnazijalci su bili više nego dobri prezenteri nauke. Anđela i njene drugarice pokazale su da balon, uprkos ekserima, i pritisnut teškim knjigama, ne može da pukne. „Pritisak je ravnomerno raspoređen, ukoliko bi bio samo jedan ekser balon bi pukao“, objašnjava Anđela.

 

Anđela pokazuje eksperiment sa balonom

Anđela pokazuje eksperiment sa balonom (Foto: Đorđe Đoković)

Dobar domaćin i promoter nauke danas je bila Emilija Stanišić. „Cilj festivala, koji organizuju zajedno profesori i učenici Valjevske gimnazije, jeste da zajedno pokažemo da je nauka zanimljiva i da je nešto više od suvoparnog bubanja 15 različitih predmeta u školi. Festival nauke je koncipiran tako što je podeljen u više oblasti: fizika, hemija, biologjja, matematika, psihologija i astronomija, i za svaku oblast su zaduženi đaci demoinstratori, koji svojim vršnjacima i ostalim posetiocima pokazuju različite eksperimente“, objašnjava  Emilija Stanišić.

Emilija Stanišić

Emilija Stanišić (Foto: Đorđe Đoković)

Ove godine gosti Festivala nauke su bili đaci osnovne škole „Nada Purić“. Sledeće godine, prema najavi organizatora, ugostiće osnovce svih valjevskih škola.

Festival nauke u Valjevskoj gimnaziji

Festival nauke u Valjevskoj gimnaziji (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 4 sati 36 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 7 sati 13 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar