Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
05.12.2014, 10:18

Grad plaća zakup 200.000 dinara

č: | fb:

Podatak da, zakup desetog sprata „solitera“ na Gradskom trgu, Grad plaća 200.000 dinara mesečno, koji je gradonačelnik Stanko Terzić saopštio na poslednjoj sednici Skupštine grada, otvorio je pitanje gradske imovine, njenog korišćenja i gazdovanja. 

Na desetom spratu smešteno je Odeljenje za utvrđivanje i naplatu poreza, a za korišćenje tog prostora Grad mesečno Regionalnoj privrednoj komori, koja je pored osmog i devetog vlasnik i desetog sprata, plaća 200.000 dinara. Istovremeno pojedini lokali i objekti, koji su u vlasništvu grada „zvrje“ prazni ili je u neke od njih smeštena gradska arhiva, poput Jovanovića kuće u ulici Vuka Karadžića.

Zgrada u Vuka Karadžića

Zgrada u Vuka Karadžića (Foto: Đorđe Đoković)

Jovanovića kuća, u kojoj je nekada bila smeštena televizija, je prošle godine renovirana, promenjen je krov i uveden optički kabl, i bio je plan da se u taj objekat preseli Odeljenje za utvrđivanje i naplatu poreza. Tako bi, osim što bi građanima bilo lakše da stignu do poreskih službenika, Grad uštedeo 200.000 dinara. U međuvremenu je umesto „poreskog“ tu privremeno smešten deo arhive Grada Valjeva, kako objašnjava načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović, "dok se ne završi adaptacija nekadašnje osnovne škole u Donjoj Grabovici, gde bi trebalo trajno preseliti arhivu, a prostor u ulici Vuka Karadžića osloboditi i tu useliti Odeljenje za utvrđivanje i naplatu poreza". Međutim, Udruženje boraca, koje je ostalo bez prostorija, sada traži za sebe deo kuće Jovanovića, tačnije lokal u prizemlju gde je bila smeštena Opštinska stambena agencija. „Što se tiče opremljenosti i uslova, Odeljenje za utvrđivanje i naplatu poreza može da se preseli u zgradu u Vuka Karadžića odmah po iseljenju arhive, međutim sada se razmatra predlog Udruženja,da se oni tu privremeno usele, koji je na poslednjoj sednici izneo odbornik Ljubomir Bradić, predsednik Udruženja boraca“, objašnjava Jelica Stojanović.

Jelica Stojanović

Jelica Stojanović (Foto: Đorđe Đoković)

Ona kaže da je Jovanovića kuća u trajnom vlasništvu grada, kao i bivša Valjevska štedionica, u kojoj su danas Radio Valjevo i Napred, tako da ne mogu biti vraćeni naslednicima nekadašnjih vlasnika. I dok Radio Valjevo, kao gradska ustanova ne plaća zakup u lepoj i vrednoj zgradi Valjevske štedionice, vlasnici Napreda zakup prizemlja od 55 kvadrata plaćaju 650 dinara po metru kvadratnom ili oko 300 evra mesečno.

Malo je objekata koji su u funkciji.

Najveći broj objekata, kojima gazduje Grad je bez struje i vode, ili su u takvom stanju da je neophodna totalna rekonstrukcija da bi mogli da se koriste. „Jedino su u dobrom stanju i mogu se koristiti tri lokala u prizemlju stambeno-poslovne zgrade u Prešernovoj ulici. Nažalost, nema interesovanja za zakup tih lokala, površine 29, 32 i 48 kvadrata, jer su dosta udaljeni od centra grada. Trenutno su prazni i ne koriste se, a režijske troškove svakog meseca plaća Grad. Takođe se ne koriste ni lokali ukupne površine 46 kvadrata u Pop Lukinoj ulici broj 8, u jednom od njih bio je smešten Fudbalski savez sudija. Danas je taj prostor prazan, isključena je struja i neophodna je rekonstrukcija“, kaže načelnica Jelica Stojanović. Prema planu urbanista na toj lokaciji gradiće se poslovno-stambeni blok.

Od poslovnog prostora, koji je u vlasništvu Grada Valjeva, a koji se ne koristi su i tri proizvodne hale i objekat bivše upravne zgrade „Stefila“, u Industrijskoj zoni i zgrada Doma vojske. U vlasništvu Grada su i tri prostorije u zgradi u Pantićevoj ulici broj 70, za koje je u toku sudski postupak za iseljenje jer se prostorije koriste bez pravnog osnova, dok je na parceli gde se nalazi sportski teren „Student“ upisano šest objekata.

Dom vojske, čija je rekonstrukcija u toku, još uvek je bez namene. Bilo je nekoliko predloga od Doma umetnosti, preko biblioteke do gradske kuće. Svojevremeno je postojala i ideja da se zgrada nekadašnje Valjevske šredionice, u Ulici vojvode Mišića 21, pretvori u “gradsku kuću”. Ta ideja povremeno su čula posle 2000-te, kada je pominjana mogućnost da se dva valjevska glasila, Radio Valjevo i Napred presele u Dom kulture i tamo stvori KIC, PIC ili VIC – Kulturni (Poslovni, ili Valjevski) informativni centar.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 2 sati 22 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara