Protest advokata (foto: Đorđe Đoković)
Protest advokata (foto: Đorđe Đoković)
08.12.2014, 14:30

„Volja za vlašću pobeđuje volju za istinom. Ali treba znati da istina oslobađa”

č: | fb:

Valjevski advokati su danas sa ptotesta, koji su organizovali na Gradskom trgu, poručili da radikalizuju svoje aktivnosti i da će se okupljati svaki drugi dan na istom msetu sa istim porukama, kako bi skrenuli pažnju javnosti na ovo što rade. “Naš protest je zapravo protest svih građana Srbije. Ovaj protest nije politički motivisan. Jedini motiv je uspostavljanje pravnog sistema Republike Srbije i zaštite Ustavnosti i zakonitosti”, poručili su valjevski advokati okupljeni u velikom broju i pored lošeg vremena i kiše i tako, kako rekoše, pokazali jedinstvo i istrajnost u svojim zahtevima.

Većina sugrađana upoznata je sa razlozima štrajka advokata i kako rekoše, „apsolutno ih podržavamo”. Dvoje je, odgovarajući na naše pitanje da li znaju zašto advokati već tri meseca štrajkuju, reklo „zbog visokog poreza” i „bune se zbog notara”. Niko, od deset sugrađana, sa kojima smo razgovarali, nije reklo da ne zna zbog čega advokati štrajkuju.

 

Duško Đukanović

Duško Đukanović (Foto: Đorđe Đoković)

Advokat Duško Đukanović kaže da su do sada na kongresima, skupštinama, upravnim odborima i internim razgovorima, pokušavali da ukažu „na svu besmisao jedne tvrdoglave politike ministra pravde Nikole Selakovića, koji se oglušava o zahteve advokata, a koji su u skladu sa zakonom i Ustavom. „Mi smo stub pravosuđa i pravnog sistema Srbije i želimo da taj stub ostane na nogama. U ova tri meseca taj stub je dosta potkopan. Nama, advokatima, koji smo najstručniji da tumačimo pravne norme i da zastupamo klijenata pred sudovima, onemogućeno je da radimo svoj posao. Već tri meseca ne prihodujemo niša, oštećeni su naši klijenti, ali i cela država, a to neko ne želi da vidi. Zašto je to tako, je pitanje za ministra pravde i Republičku vladu i nadam se da će uskoro doći do razumevanja i rešenja ovog problema”, kaže valjevski advokat. Đukanović je podsetio da advokati traže da se samo jedna jedina odredba zakona o javnim beležniocima uskladi sa Ustavom, a to je ona koja notarima daje ekskluzivitet prilikom ocene da li je sadržina jednog pravnog akta uredu ili ne. „Zašto bi to pravo imali isključivo notari”, pita Đukanović i naglašava da to, nažalost, funkcioniše samo u Srbiji, dok u svim ostalim, demokratskim, državama takve odredbe nema. „Mi tražimo slobodu izbora za sve građane, a nikako monopol za ocenjivanje validnosti jednog pravnog akta, što je neustavnom zakonskom odredbom dato javnim beležnicima”, poručio je Duško Đukanović.

 

Luka Aćimović

Luka Aćimović (Foto: Đorđe Đoković)

Advokat Luka Aćimović kaže da je ovo najteži trenutak u istoriji advokature. "Od postojanja, advokatura nije bila u težoj situaciji, a sve zbog samovolje vlasti i ministra Nikole Selakovića”, tvrdi Aćimović. On veruje da se advokati nalaze u smiraju protesta i očekuje da će u toku ove nedelje „mnoga pitanja biti rešena u pozitivnom smislu za sve, i za advokate i za građane”.

„Volja za vlašću pobeđuje volju za istinom. Ovde je reč, isključivo o volji za vlašću. Ali treba znati i da istina oslobađa”, poručuje Aćimović i dodaje da su advokati slobodni, „ u pravu smo, izdržaćmo do kraja i moramo uspeti!”

Ivan Milosavljević

Ivan Milosavljević (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Konferencija Lokalni odgovor (foto: Kolubarske.rs)
Uspešna građanska inicijativa Pre 16 sati 30 minuta

Besplatni priključci na Toplanu za građane Valjeva

Grad Valjevo je uvažio građansku inicijativu za omogućavanje besplatnih priključaka na toplovod koju je udruženje Lokalni odgovor pokrenulo u januaru ove godine. "To je dokaz da građani, kada se...

Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 5.12.2023

Đoko, majstore!

U uobičajenoj predizbornoj kampanji, uobičajeno i prljavoj, konačno pikanterija. "Eksplicitni snimak seksa!", na Pinku. I zasad, samo povlačenje Đorđa Miketića iz kampanje...   Pustimo...  · 6 komentara