Centar za socijalni rad (foto: Đorđe Đoković)
Centar za socijalni rad (foto: Đorđe Đoković)
29.05.2014, 13:34

U Centru za socijalni rad situacija je haotična

č: | fb:

U Centru za socijalni rad „Kolubara“ situacija je već mesecima haotična, bez naznaka da će brojni problemi biti rešeni. Račun je u blokadi, v.d. direktora je bez deponovanog potpisa i na funkciji  bez saglasnosti  Ministarstva. Rasapisan je  novi konkurs za izbor direktora a da prethodni nije poništen. Na konkurs se javilo šest kandidata a samo jedan ispunjava uslove, ali za njega nisu članovi Upravnog odbora...

Račun Centra za socijalni rad je u blokadi 65 dana sa dugom od 691.708 dinara. Predsednica Upravnog odbora  Centra za socijalni rad  Nataša Perišić, i pored toga što je na čelu UO tek tri meseca, upoznata je sa svim problemima i razlozima blokade računa koja je nastala  početkom marta zbog duga od dva miliona dinara.

- Centar za socijalni rad je 2003. godine prodao jedan lokal bez dozvole Republičke direkcije za imovinu. Zbog toga je javni pravobranilac pokrenuo postupak za poništaj tog ugovora, nakon čega  je kupac  tužio Centar za socijalni rad tražeći da mu se vrati oko 600.000 dinara koliko je platio lokal. Sudski postupak je trajao deset godina, tako da je  dug sa kamatom narastao na oko dva miliona dinara, za koliko je račun Centra blokiran - kaže  Nataša Perišić.

U vreme kada je nastao sudski spor,  zbog koga je i danas račun Centra u blokadi, direktorka je bila Kaja Jovanović. Zanimljivo je da je Skupština grada, krajem februara ove godine, upravo Kaju Jovanović imenovala  za v.d. direktora  Centra za socijalni rad. Međutim, novoimenovana direktorka nije dobila saglasnost Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike  za obavljanje te funkcije.

- Prve informacije sa kojima se suočio UO bile su da je račun blokiran za dva miliona dinara  i da v.d. direktorka Kaja Jovanović nema saglasnost Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike koje je naložilo da se  raspiše konkurs za izbor direktora. Konkurs je raspisan sredinom aprila,  prijavilo se šest kandidata, među njima je i troje zaposlenih u Centru za socijalni rad. Samo jedan kandidat je ispunio formalne uslove konkursa, dok ostali nisu dostavili svu  potrebnu dokumentaciju – objašnjava predsednica Upravnog odbora.

Upravni odbor se izjašnjavao samo o jednom kandidatu, doskorašnjem v.d. direktora Aleksandru Grujiću, međutim on nije dobio podršku, tako da  je Skupštini grada, koja imenuje direktora, dostavljeno mišljenje da ni jedan kandidat nema dovoljno glasova da bi bio predložen za izbor direktora.  

- Ovakva situacija se do sada nije dogodila. Na potezu su odbornici. Mi smo Skupštini grada  dostavili izveštaj u kome navodimo da Upravni odbor nije doneo pozitivno mišljenje o jednom jedinom kandidatu koji je ispunio sve uslove  konkursa i očekujemo odgovor Skupštine da li je u mogućnosti da  izabere direktora Centra za socijalni rad i bez pozitivnog mišljenja Upravnog odbora – kaže za Kolubarske.rs  predsednica UO Nataša Perišić.

Haos je počeo pre godinu dana

Situacija u Centru za socijalni rad „Kolubara“ je haotična jer Republika i Grad, koji finansiraju ustanovu i koji treba da upravljaju, nisu saglasni oko izbora direktora. Haos je počeo još prošle godine, sredinom maja,  kada je za direktora Centra za socijalni rad  konkurisao samo jedan kandidat, i to tadašnji  vršilac dužnosti direktora, Aleksandar Grujić, koji je ispunio  uslove konkursa, dobio podršku UO i  saglasnost Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike. Međutim Skupština grada se o ovom kandidatu  nije izjašnjavala osam meseci iz, još uvek, nejasnih razloga. Za to vreme Grujić je obavljao funkciju vršioca dužnosti, da bi na sednici lokalnog parlamenta  28. februara bio razrešen. To je bilo u vreme kada su naprednjaci napustili lokalnu vlast, pa su socijalisti smenili sve direktore i načelnike, koje je predložila SNS, i postavili svoje kandidate.

Haotičnoj situaciji koja otežava poslovanje Centra za socijani rad, a kojoj su doprineli sukobi  dojučerašnjih koalicionih partnera socijalista i naprednjaka, ali i podele u SNS, ne nazire se kraj. Kako reče predsednica Upravnog odbora Centra za socijalni rad na potezu su odbornici Skupštine grada.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 8 sati 3 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 59 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 14 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara