Protestna šetnja advokata (foto: Đorđe Đoković)
Protestna šetnja advokata (foto: Đorđe Đoković)
10.12.2014, 17:17

„Mi smo na ulici jer imamo hrabrosti da kažemo – dosta!”

č: | fb:

"Mi smo danas na ulici jer imamo građanske hrabrosti da kažemo – dosta!” Poruka je valjevskih advokata koji su današnji protest otpočeli šetnjom gradskim ulicama, Pantićevom, Vojvode Mišića, Karađorđevom do Gradskog trga. Advokati su prošli i pored zgrada suda, u kojima tri meseca nema suđenja, upravo zbog štrajka advokata. Na to se, niko ne obazire ne razmišljajući o posledicama koje će biti vidljive i merljive već početkom sledeće godine.

Protest advokata

Protest advokata (Foto: Đorđe Đoković)

I današnjem skupu prisustvovali su skoro svi valjevski advokati, jedinstveni i istrajni u svojim zahtevima i, kako rekoše, „u odbrani Ustava ove zemlje”. Oni su i danas ponovili da je suština njihovog protesta borba za zaštitu ustavnih i građanskih prava, koja su narušena usvajanjem zakona o notarima - uvođenjem notarijata na jedan neuobičajen i način nesvojstven uređenoj pravnoj državi. 

Mlada advokatica Jana Aćimović Planojević, koja potiče iz advokatske porodice, završivši pravni fakultet sa najvećom ocenom i položivši advokatski ispit, ni sanjala nije da će ostvarenje prava i poštovanje zakona tražiti na ulici i u protestnim šetnjama.

„Osećam neopisiv gnev kada pomislim šta smo sve kao građani ove zemlje preživeli. Živimo i radimo u uslovima mediokritetske torture, svakodnevno se borimo sa poremećenim vrednostima ovoga društva. Sada pokušavaju da uruše našu profesiju, da nam preko noći neustavnim zakonima oduzmu posao”, kaže Aćimović i poručuje da advokati nisu taoci Advokatske komore, nego su taoci samovolje države i koruptivnog sistema vlasti.

„Zapanjujuće je da u 21. veku, naša vlast ne poštuje osnovna načela pravne države, a to su: da je vlast ograničena ustavom, da zakoni moraju biti pravedni i u skladu sa ustavom kao najvišim pravnim aktom, sudstvo nezavisno, ljudska prava neprikosnovena. Kod nas je suprotno – vlast ničim nije ograničena, svesno krši odredbe ustava i ljudska prava, preko noći donosi neustavne zakone kojima se prikriva pljačka države i naroda od strane šačice pojedinaca”, kaže Jana Aćimović.

Jana Aćimović Planojević

Jana Aćimović Planojević (Foto: Đorđe Đoković)

Ona upozorava da je situacija u Srbiji zabrinjavajuća, a da se u vreme opšte krize, kada se građanima smanjuju plate i penzije, država bahato odriče svog prihoda iz budžeta i omogućava pojedincima da se enormno obogate.

„Prema podacima koje je objavilo Srpsko advokatsko društvo 55.000 evra je prosečna mesečna zarada po jednom notaru u Beogradu. 55.000 evra. Je li to cena za koju su žrtvovali ustav? Je li to cena za koju su žrtvovali advokaturu, i prava građana. O kakvim reformama i socijalnoj pravdi oni govore? Koji im je cilj? Da nam oduzmu posao zarad bestidnog bogaćenja, da mladi advokati počnu da napuštaju zemlju, kao što je to učinilo hiljade doktora i inženjera, da inteligencija zanemi. Udar na advokaturu je udar na inteligenciju Srbije. Zaboravljaju da je ovo i naša zemlja, da ćemo se boriti da postane pravna država dostojna svojih građana”, poručila je sa današnjeg skupa sugrađanima, ali i vlastima, mlada advokatica Jana Aćimović Planojević.

Valjevski advokati protest nastavljaju i u petak kada će se ponovo, nakon protestne šetnje centralnim gradskim ulicama, okupiti na Gradskom trgu u pet do dvanaest.

Protestna šetnja advokata

Protestna šetnja advokata (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 2 sati 14 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara