Seminar EBRD (foto: Predrag Vujanac)
Seminar EBRD (foto: Predrag Vujanac)
10.12.2014, 15:15

Profesionalizacija kadrova za sistem javnih nabavki

č: | fb:

Stručni seminar “Javne nabavke i međunarodne finansijske institucije – praksa u Evropskoj banci za obnovu i razvoj“, održan je danas u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija, a predavač je bio Veljko Sikirica, stručnjak EBRD iz Londona sa višegodišnjim međunarodnim iskustvom.

Podsećajući da je EBRD veoma prisutna na tržištu Srbije u poslednjih 20 godina, naročito u sektorima agrobiznisa, energetike, saobraćaja i malih i srednjih preduzeća, Veljko Sikirica je danas rekao da je cilj ovog seminara ojačavanje sistema javnih nabavki u preduzećima i lokalnoj samoupravi.

Veljko Sikirica, stručnjak EBRD 

Veljko Sikirica, stručnjak EBRD  (Foto: Predrag Vujanac)

„Nama je cilj da podignemo sposobnost naših firmi i stručnog kadra, konkretno članica Regionalne privredne komore iz ovog regiona, da se što bolje pripreme, uvide svoje dosadašnje greške i pripreme što bolje ponude za projekte EBRD, jer će tako biti veći učinak za korišćenje javnih sredstava“, kaže Sikirica.

Po njegovim rečima, u Srbiji je neophodna profesionalizacija i visok nivo znanja kadra koji radi u sistemu javnih nabavki, jer statistika kojom raspolaže EBRD govori da je gotovo isti procenat gubitka potencijalnih projekata i poslova nastao zbog korupcije i neznanja.

„Pozitivna strana ove statistike jeste da su firme iz Srbije tokom prošle godine bile na prvom mestu po dobijanju poslova koje je finansirala EBRD. To je jedan pozitivan trend, ali treba znati da je veći problem zadržati taj nivo. Zbog toga je obrazovanje kadra koji se bavi javnim nabavkama neophodno i zbog toga ovakve seminare držimo širom Srbije“, zaključio je stručnjak EBRD iz Londona, preporučujući udruživanje privrednika u konkurisanju za korišćenje javnih sredstava, s obzirom da je često nemoguće da samo jedna firma dobije posao.

 

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...