Radnici EMS-a prilikom intervencije (ilustracija)        (foto: EMS)
Radnici EMS-a prilikom intervencije (ilustracija) (foto: EMS)
12.12.2014, 09:34

Valjevski monteri najbolji u Majdanpeku

č: | fb:

Direktor ogranka Elektromreže Srbije (EMS), nekadašnjeg Elektroistoka, Miloš Danilović rekao je danas Kolubarskim.rs, s nemalim ponosom, kako su valjevski monteri „od starta“ bili najsnalažljiviji i najbolji tokom radova na obnovi porušenih dalekovoda u Majdanpeku i okolini.

„Iskren da budem, to je delom i posledica majskih poplava u Srbiji – posebno Valjevu i Obrenovcu, odnosno junske oluje na području Uba, Lazarevca i Aranđelovca. Tu smo, svi zajedno, dodatno ispekli zanat“, rekao je Danilović, koji kao elektroinženjer – energetičar već 18 godina radi u EMS-u.

„Naši monteri su znali da na teren treba ići sa više vozila, u kojima će biti manje ljudi, dobro opremljenih alatom i materijalom“, pojašnjava. „U Majdanpeku i okolini, do oba Krivelja – Velikog i Malog, zavejanim putevima najpre treba stići do dalekovoda, potom ’motorkama’ skloniti polomljena stabla i prokrčiti put do trase, pa tek onda započeti posao na podizanju stubova i uspostavljanja pokidanih vodova“.

Dodaje da je, što se EMS-a tiče, posao u tom delu Srbije, na tri od četiri dalekovoda, bio okončan za 48 sati, te da za to što pojedina sela danima nisu imala struju, ili je još uvek nemaju, nije odgovarn EMS već onaj deo sistema koji održava niskonaponsku mrežu. Dakako, priznaje da je posao kolega iz sistema elektrodistributera daleko teži.

Radnici EMS na terenu

Radnici EMS na terenu (Foto: EMS)

Valjevski monteri, na području koje pokrivaju, trenutno rade na obnovi četiri dalekovoda u opštinama Krupanj i Ljubovija.

„Struje tamo ima, dalekovodi su pod naponom iako će neki stubovi tek morati da budu izmeštani. Kablovi nisu u prekidu, ali su klizišta aktivirana posle kiša i poplva otkinula i načela stope pojedinih stubova. Mi smo ih (stubove) privremeno ankerisali i osposobili, a pravi rad na osposobljavanju sistema tek predstoji“, kaže Danilović.

Taj posao će koštati nešto preko milion evra, novac je obezbedio EMS, a koliko će para trebati za obnovu sistema u Majdanpeku i drugim opštinama istočne Srbije tek će se izradčunati. To EMS neće moći sam da finansira, siguran je Danilović.

Remonti su urađeni na vreme, ne bi trebalo da bude problema

On ne očekuje veće probleme zimus, iako je to nezahvalno prognozirati, a područje koje pokriva valjevska ispostava EMS-a, jedna od pet u Srbiji, prostire se od Drine i Save do Zlatibora, Čačka, Gornjeg Milanovca, Sjenice... „Remonti su urađeni na vreme, što je veoma važno u ovom poslu“, primećuje Danilović.

Miloš Danilović

Miloš Danilović (Foto: Đorđe Đoković)

Dodaje i to da je Srbija (geografski) „na zgodnom mestu“ , izemđu ozbiljnih proizvošača struje, Rumunije i Grčke, s kojima se, na osnovu međudržavnih ugovora, lako razmenjuje električna energija. Posebno u redovnom režimu, u havarijskom je to nešto teđe jer je struja tada, kada vam je preko potrebna, i najskuplja. A za struju, stara je istina, „špajze“ još niko nije izmislio!

Na kraju razgovora za Kolubarske.rs, Danilović razvejava zablude nas laika i „običnih smrtnika“ o tome, nisu li možda stubovi dalekovoda, koji su popadali, stari i konstrukciono prevaziđeni. „Ne, takvi su i u zemljama EU, od Slovenije do Nemačke“, kaže i na PC računaru pokazuje fotografije iz tih zemalja, kojima te tvrdnje nedvojbeno potkrepljuje.

Usput, dodaje kako su valjevski monteri bili na posebnoj obuci u Sloveniji, gde su nabavljeni i „montažni“ stubovi za dalekovode, koji su omogućili da se za 24 sata saniraju velike junske havarije na području Lazarevca i Aranđelovca, posle stampeda („pijavice“) koja je tim opštinama protutnjala. „Ti stubovi nisu mogli biti korišćeni na području Majdanpeka zbog konfiguracije terena i nadmorske visine na kojoj su dalekovodi postavljeni“, ističe Danilović.

Direktor ogranka EMS-a sa posebnim zadovoljstvom priča o solidarnosti montera, njihovoj spremnosti da pomognu gde god mogu i gde god treba, ne pitajući za radno vreme, posao koji će raditi, ili uslove u kojima će biti. „Kad su zaludni, naši ljudi počnu da ’burgijaju’, a kada su stvari ozbiljne to su drugi ljudi, slobodno se može reći mirnodopski heroji“, kaže Miloš Danilović.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 47 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...