Protest advokata (foto: Kolubarske.rs)
Protest advokata (foto: Kolubarske.rs)
12.12.2014, 15:15

„Dobro je da je vlast počela da razgovara sa nama“

č: | fb:

„Dobro je da je vlast počela da razgovara sa nama, jer ako razgovarate imate mogućnost da neki problem i rešite. Do sada nismo imali mogućnost dijaloga. Zato je jučerašnji sastanak veliki i značajan iskorak i nadamo se da će doneti rezultate i prekid tromesečnog štrajka“, poruka je valjevskih advokata sa današnjeg protestnog skupa održanog na Gradskom trgu.

Ministar pravde Nikola Selaković i predstavnici advokature i međunarodnih advokatskih organizacija dogovorili su rešenje za paušalno operezivanje advokata. Pitanje poreza biće rešeno tako što će iznos paušalnog poreza advokatima u ovoj godini biti povećan za 10 odsto u odnosu na 2013. u skladu sa zahtevima advokature, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku u Beogradu. Na jučerašnjem sastanku predstavnici Ministarstva pravde i advokature dogovorili su takođe da stručni tim sastavljen od predstavnika obe strane počne sa radom u ponedeljak, koji bi razmatrao sve zahteve advokata.

Slobodan Milutinović

Slobodan Milutinović (Foto: Kolubarske.rs)

Predsednik Advokatska komore Šapca Slobodan Milutinović, koji je učestvovao u protestu valjevskih advokata, kaže da ohrabruje to što su konačno počeli zvanični razgovori i to na osnovu amandmana koje je pre dva meseca uputila Advokatska komora Srbije, a koje do sada Ministarstvo pravde uopšte nije razmatralio. „Došlo je vreme da nam se pruži prilika da saopštimo razloge našeg protesta i da o njima razgovaramo sa minstrom pravde. Naše primedbe se odnose na set zakona, među kojima su zakoni o javnim beležnicima i o prometu nepokretnosti“, kaže Milutinović.

On dodaje da se amandmani odnose na neustavne i nezakonite odredbe koje su sadržane u tim zakonima i da se iz zakona izbriše apsolutna dominacija notara. Drugi zahtevi advokata se odnose na zakone koji nisu usvojeni, koji su u nacrtu i u postupku usvajanja, a to je zakon o besplatnoj pravnoj pomoći i javnim nabavkama, koje su, kako kaže Milutinović, veoma važne za strane ulagače. „Advokati se, tim predloženim zakonima, dovode u nepravednu situaciju jer neće imati mogućnost da na zakonit način učestvuju u ponudama za javbnu nabavku i u dobijanju posla javnih nabavki u državnim organima“, objašnjava predsednik Advokatske komore Šapca. On kaže da je rezultat jučerašnjih razgovora i to što je oformljena komisija koja će raditi na promeni tih zakona, pa čak, kako se nadaju advokati, i na povlačenju tih predloga iz procesa usvajanja da bi se ispoštovao princip, na kome insistiraju i evropski parlamentarci, a to je princip javnosti i mogućnost javne rasprave.

„Najveće primedbe koje su predstavnici Evropske unije stavili Ministarstvu pravde Srbije je upravo taj postupak hitnosti, po kome su doneti svi ovi zakoni. Oni se zalažu, i na tome insistirju kod Ministarstva pravde, za širok spektar javne rasprave uz učešće svih aktera koji će izneti primedbe na predložene zakone, pa tek nakon toga ih usvajati. Ovaj korak koji je načinila Vlada Srbije i otpočinjanje ozbiljnih i konkretnih pregovora, je prvi korak koji je vlast napravila nakon tri meseca od našeg protesta i nadamo se da ćemo postići dogovor, naći adekvatna rešenja i otkloniti sve neustavne i nezakonite odredbe u ovom setu zakona“, kaže Slobodan Milutinović. Advokati su zadovoljni što je Vlada prihvatila da iznos paušalnog poreza u ovoj godini bude povećan za 10 odsto u odnosu na 2013. godinu. „Sa tom odlukom smo zadovoljni, ali to neće vredeti ništa ako ne budu rešena ova važnija pitanja, zakon o javnim beležnicima i prometu nepokretnosti, koja se ne tiču samo advokata, nego svih građana Srbije“, poručuje Slobodan Milutinović.

Na naše pitanje da li su advokati odustali od zahteva za smenu ministra pravde Nikole Selakovića, Milutinović kaže da taj zahtev i dalje važi. „Nismo odustali ni od jednog našeg zahteva. A smenu minstra Selakovića tražimo zbog nepostupanja i dovođenja celokupnog pravosuđa u tešku situaciju. Odluku o njegovoj, eventualnoj smeni, donosi ipak premijer", kaže predsednik Advokatske komore Šapca Slobodan Milutinović.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 19 sati 57 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 22 sati 34 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara