Protest advokata (foto: Đorđe Đoković)
Protest advokata (foto: Đorđe Đoković)
15.12.2014, 19:05

Advokati su u pravu!

č: | fb:

Valjevski advokati su i ovu nedelju otpočeli protestnom šetnjom i skupom na Gradskom trgu, odakle su poručili da neće odustati od svojih zahteva “jer su u pravu!” Ovaj put advokati su došli u manjem broju nego prošle nedelje, ali, kako rekoše, to ne znači da nisu jedinstveni i da su se “neke kolege povukle”. I mada se još uvek ne nazire konačan dogovor na relaciji advokati – ministar, valjevski advokati su optimisti i veruju da će većina njihovim zahteva biti rešena.

Duško Đukanović

Duško Đukanović (Foto: Đorđe Đoković)

Na naše pitanje na čemu grade svoj optimizam, advokat Duško Đukanović kaže na tome “što smo u pravu”. On objašnjava da se zahtevi zasnivaju na zakonima i Ustavu Republike Srbije, koji još uvek nije promenjen. “Zašto bi mi popuštali pred bilo čijim političkim ultimatumima, ako znamo da je izmenama zakona o javnim beležnicima povređen Ustav Srbije. O tome, nažalost, Ustavni sud još uvek nije odlučivao i pored toga što je prošlo tri meseca od našeg zahteva za ocenu ustavnosti, a trebalo je da bude rešeno po hitnom postupku”, kaže Đukanović i naglašava da je za tu odluku potreban samo jedan dan. “Očigledno je i da je odluka Ustavnog suda pred velikim političkim pritiskom”, tvrdi valjevski advokat i dodaje da je “pravo na strani advokata, ali nažalost ne i politika”.

Advokatica Anđelka Đuričić Rakić u obraćanju sugrađanima i kolegama poručila je – do pobede!                                   

Ona je skrenula pažnju na brošuru “Javni beležnici – ko su i šta rade” koja je građanima Srbije deljena uz subotnje izdanje „Blica“.  

“Brošura je štampana na visokokvalitetnom papiru u punom koloru, na 43 strane, u tiražu od 162.000 primeraka, i njeno štampanje je koštalo oko pet miliona dinara ili oko 42.000 eura. Izdavač ove brošure je Javnobeležnička komora i imajući u vidu da javni beležnici u Beogradu zarađuju prosečno oko 55.000 eura, koji je zvanični podatak do kojeg su doše naše kolege iz SAD, jasno je da njima taj iznos ne predstavlja nikakvo opterećenje. Međutim, i pored sve raskoši brošure, nameće se pitanje zbog čega se baš sada, kada treba da otpočnu pregovori između advokatskih komora i Ministarstva pravde, štampa? Da li ovakav potez Javnobeležničke komore, koja je pod okriljem izvršne vlasti, upućuje na nespremnost vlasti da bilo šta promeni, što znači da valst nije iskrena i da ne želi rešenje ove situacije u kojoj se pravosuđe nalizi već tri i po meseca ili je ovo sve slučajnost”, kaže Anđelka Đuričić Rakić i dodaje da to ipak nije slučajnost.

Anđelka Đuričić Rakić

Anđelka Đuričić Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

“Nije logično da nakon tri i po meseca od uvođenja javnih beležnika u naš pravni sitem njihova Komora obaveštava građane da oni postoje, kao i da imaju određenu nadležnost, iako oni već više od 100 dana obavljaju tu  delatnost i dobro zarađuju”, kaže valjevska advokatica i skreće pažnju na jednu rečenicu u brošuri, a to je da “javni beležnici građanima pružaju potpunu sigurnost, zakonitost i pristupačnost”.

“Ovom brošurom se običnom čoveku, građaninu, laiku, želelo predstaviti da javni beležnici rade nešto novo, inovativno, izuzetno i drugačije u odnosu na period pre uvođenja javnobeležničkog sistema kod nas, čime se građani dezavuišu i dovode u zabludu.  

Stoga, izdavanje ovakve brošure u svoj svojoj raskoši i broju je samo pokušaj kićenja realnosti, pa tako i dokaz da su advokatu i pravu, a da to javni beležnici znaju!”

Advokat Anđelka Đuričić Rakić je na današnjem protestnom skupu ponovila da advokati Srbije nemaju ništa protiv uvođenja javnih beležnika u pravni sistem Srbije, a sve u skladu sa ustavnim poretkom naše zemlje.

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 16 sati 45 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 19 sati 34 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.