Protest advokata (foto: Đorđe Đoković)
Protest advokata (foto: Đorđe Đoković)
15.12.2014, 19:05

Advokati su u pravu!

č: | fb:

Valjevski advokati su i ovu nedelju otpočeli protestnom šetnjom i skupom na Gradskom trgu, odakle su poručili da neće odustati od svojih zahteva “jer su u pravu!” Ovaj put advokati su došli u manjem broju nego prošle nedelje, ali, kako rekoše, to ne znači da nisu jedinstveni i da su se “neke kolege povukle”. I mada se još uvek ne nazire konačan dogovor na relaciji advokati – ministar, valjevski advokati su optimisti i veruju da će većina njihovim zahteva biti rešena.

Duško Đukanović

Duško Đukanović (Foto: Đorđe Đoković)

Na naše pitanje na čemu grade svoj optimizam, advokat Duško Đukanović kaže na tome “što smo u pravu”. On objašnjava da se zahtevi zasnivaju na zakonima i Ustavu Republike Srbije, koji još uvek nije promenjen. “Zašto bi mi popuštali pred bilo čijim političkim ultimatumima, ako znamo da je izmenama zakona o javnim beležnicima povređen Ustav Srbije. O tome, nažalost, Ustavni sud još uvek nije odlučivao i pored toga što je prošlo tri meseca od našeg zahteva za ocenu ustavnosti, a trebalo je da bude rešeno po hitnom postupku”, kaže Đukanović i naglašava da je za tu odluku potreban samo jedan dan. “Očigledno je i da je odluka Ustavnog suda pred velikim političkim pritiskom”, tvrdi valjevski advokat i dodaje da je “pravo na strani advokata, ali nažalost ne i politika”.

Advokatica Anđelka Đuričić Rakić u obraćanju sugrađanima i kolegama poručila je – do pobede!                                   

Ona je skrenula pažnju na brošuru “Javni beležnici – ko su i šta rade” koja je građanima Srbije deljena uz subotnje izdanje „Blica“.  

“Brošura je štampana na visokokvalitetnom papiru u punom koloru, na 43 strane, u tiražu od 162.000 primeraka, i njeno štampanje je koštalo oko pet miliona dinara ili oko 42.000 eura. Izdavač ove brošure je Javnobeležnička komora i imajući u vidu da javni beležnici u Beogradu zarađuju prosečno oko 55.000 eura, koji je zvanični podatak do kojeg su doše naše kolege iz SAD, jasno je da njima taj iznos ne predstavlja nikakvo opterećenje. Međutim, i pored sve raskoši brošure, nameće se pitanje zbog čega se baš sada, kada treba da otpočnu pregovori između advokatskih komora i Ministarstva pravde, štampa? Da li ovakav potez Javnobeležničke komore, koja je pod okriljem izvršne vlasti, upućuje na nespremnost vlasti da bilo šta promeni, što znači da valst nije iskrena i da ne želi rešenje ove situacije u kojoj se pravosuđe nalizi već tri i po meseca ili je ovo sve slučajnost”, kaže Anđelka Đuričić Rakić i dodaje da to ipak nije slučajnost.

Anđelka Đuričić Rakić

Anđelka Đuričić Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

“Nije logično da nakon tri i po meseca od uvođenja javnih beležnika u naš pravni sitem njihova Komora obaveštava građane da oni postoje, kao i da imaju određenu nadležnost, iako oni već više od 100 dana obavljaju tu  delatnost i dobro zarađuju”, kaže valjevska advokatica i skreće pažnju na jednu rečenicu u brošuri, a to je da “javni beležnici građanima pružaju potpunu sigurnost, zakonitost i pristupačnost”.

“Ovom brošurom se običnom čoveku, građaninu, laiku, želelo predstaviti da javni beležnici rade nešto novo, inovativno, izuzetno i drugačije u odnosu na period pre uvođenja javnobeležničkog sistema kod nas, čime se građani dezavuišu i dovode u zabludu.  

Stoga, izdavanje ovakve brošure u svoj svojoj raskoši i broju je samo pokušaj kićenja realnosti, pa tako i dokaz da su advokatu i pravu, a da to javni beležnici znaju!”

Advokat Anđelka Đuričić Rakić je na današnjem protestnom skupu ponovila da advokati Srbije nemaju ništa protiv uvođenja javnih beležnika u pravni sistem Srbije, a sve u skladu sa ustavnim poretkom naše zemlje.

 

 

Aktuelno

Tužilaštvo (foto: Đorđe Đoković)
Nakon saslušanja Pre 18 sati 55 minuta

Trojici inženjera "Krušika" određen pritvor

Trojici inženjera "Krušika", koji su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža, određen je pritvor do 30 dana, saznaju Kolubarske.rs. Kako se navodi u saopštenju policije, sumnja...  · 9 komentara