Protest advokata (foto: Đorđe Đoković)
Protest advokata (foto: Đorđe Đoković)
22.12.2014, 15:49

Ne plašimo se ni napada, ni pritisaka!

č: | fb:

Valjevski advokati su danas, nakon još jedne šetnje, na protestnom skupu na Gradskom trgu osudili napad na kuću koleginice Tanje Arsić, člana pregovaračkog tima, što smatraju jednom vrstom pritiska i zastrašivanja advokata. „Ni takvi napadi nas ne plaše, jer smo u pravu i borimo se za poštovanje Ustava i zakona“, poručili su ovdašnji advokati.

Advokatska komora Srbije i Minisatarstvo prosvete ne pregovaraju, smatraju advokati. „Reč je o nagovorima, a ne pregovorima, jer Ministarstvo umesto dijaloga ispoljava svu svoju silu, moć i monopol“, kaže advokat Duško Đukanović.

Bez obzira na tok razgovora, mi nećemo odustati od našeg protesta i pokušaja da se „reši ova sramota i pravna ujdurma“, koja traje više  tri i po meseca. Vrh država se bavi drugim stvartima, a advokatura i pravosuđe kao da ne postoje.

„Ipaki verujemo da će vlast udostojiti pažjnje i razgovora  8,5 hiljada advokata, intelektualaca ove zemlje i rešiti naše zahteve, za koje je potrebno samo nekoliko minuta“, kaže Đukanović.

Duško Đukanović

Duško Đukanović (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevski advokati i danas su zamerili sudijama Ustavnog suda Srbije, koje i dalje ćute i ignorišu zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o javnim beležnicima i seta pratećih zakona, koji su podneli advokati. Sudije ustavnog suda ignorišu kolaps u kome se nalazi pravosudni sistem Srbije, smatraju advokati. „Sudije Ustavnog suda su ili zaplašene ili nesposobne da reše pitanje i to je najveća tragedija pravnog sistema. Upravo sudije Ustavnog suda treba da budu rukovodeći pravnici u ovoj zemlji, a ne poslušnici političara“, kaže Đukanović, jer kako drugačije objasniti njihovo ćutanje više od tri meseca.

Raduje i ohrabruje to što nas podržava Međunarodna unija advokata, koja je aktivno uključena u rešavanje ovog problema, svesni da se ovakva situacija nikada i nigde nije dogodila, niti će se dogoditi.

Na pitanje Kolubarskih.rs kako komentariše to što premijer Srbije Aleksandar Vučić  ignoriše protest advokata i to što se na predizbornom skupu u Mionici pohvalio kako je jedini premijer koji je posetio neko mioničko selo i koji je na skupu govorio o uspesima vlasti, ali ne i o protestima koji potresaju Srbiju, advokata i prosvetara, Đukanović kaže da je „to komentar sam za sebe“.

„Advokatska komora je više puta tražila da se sastane sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, međutim on je taj zahtev ignorisao, samim tim i advokate, i uvek je slao ministra pravde Selakovića, koji očigledno pokušava da reši problem tako što nas nipodaštava“, kaže Đukanović i potkrepljuje rečenicom da pregovarači Ministarstva pravde na početku svakog razgovora sa Advokatskom komorom kažu – „mi smo vam dali ono što smo imali, više od toga vam nećemo dati!“

Valjevske advokate danas je podržao Dušan Vukajlović, kako reče građanin koji je na strani vladavine prava i poštovanja zakona. On smatra da oni koji ne čuju advokate i ignorišu njihove zahteve, moraju da odu.

„Ova sramota mora da se reši u narednih 15 dana“, poručili su sa današnjeg protestnog skupa valjevski advokati i novi protest zakazali u pet do dvanaest u sredu.

Aktuelno

Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
Zbog ulaganja u Privrednu zonu Pre 11 minuta

Prvi rebalans budžeta već na početku godine

Prvim rebalansom budžeta Valjeva za 2023. godinu gradska kasa biće "teža" za 326,6 miliona dinara. Novac je neophodan za ulaganje u Privrednu zonu. Korekcija gradske kase rađena je i u februaru...

Prizanje za Mionicu (foto: www.mionica.rs)
U 2022. godini Pre 10 minuta

Priznanje Mionici za unapređenje e-Uprave

Opština Mionica jedna je od najuspešnijih lokalnih samouprava prema ostvarenim rezultatima na polju razvoja eUprve u lokalnoj zajednici u 2022. godini.

Karikatura za Makija (1999.) (foto: Dušan Arsenić)
Ars Vivendi Pre 22 sati 25 minuta

Maki

"Sloboda čoveka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi",  Žan Žak Ruso.   Znao sam da je teško bolestan, ali, znajući ga, mislio sam – boriće...  · 6 komentara