Registracija Prijava preko FB
Ministar Velimir Ilić (foto: Đorđe Đoković)
Ministar Velimir Ilić (foto: Đorđe Đoković)
30.05.2014, 12:18

Ministar Velimir Ilić obećao pomoć

č: | fb:

Nakon susreta, u kabinetu, sa  gradonačelnikom Valjeva, prvo mesto na koje se uputio ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić bio je most na Jadru. Gledajući u razrušeno korito i uništen kej,  ministar se  zapita - Šta bi bilo da Valjevo nema regulisanu Kolubaru kroz grad?

Jasno je, šteta i posledice bi bile mnogo veće. Šteta od poplava i klizišta  procenjena je na oko 950 miliona dinara, rekao je gradonačelnik Stanko Terzić naglašavajući da je procena štete rađena u skladu sa metodologijom iz 1987. godine i takav izveštaj je danas gradsko rukovodstvo uputilo Vladi Srbije.

- Sada su nam najveći  problem klizišta, kojih trenutno ima oko 200 u kojima je oštećeno 770 kuća, od čega je 50 kuća srušeno, a isto toliko nije bezbedno za stanovanje. Oštećeno je preko 220 kilometara lokalnih i nekategorisanih puteva i 21 most. Pričinjena je i ogromna šteta na poljoprivrednom zemljištu. Pod vodom je bilo blizu 10.000 hektara zemljišta, a  skoro 100 hektara  je odnela vodena stihija- informisao je ministra i novinare gradonačelnik Stanko Terzić.

Ministar Velimir Ilić

Ministar Velimir Ilić i gradonačelnik Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Šta je moglo da  nam se dogodi, dobro smo prošli.

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić obećao  je  brzu i efikasnu pomoć svima koji su pretrpeli štetu u katastrofalnim poplavama.

- Svaki građanin kome je kuća oštećena ili porušena zna da iza sebe ima jednu stabilnu  Vladu i premijera koji će raditi na tome, da se sve to dovede u stanje. Neće moći sve odjednom, ali za nekoliko meseci to će se odraditi. Nadamo se da će zimu svako dočekati u svome objektu koji će biti regulisan a šteta nadoknađena. Popravićemo i seoske puteve. U prvoj fazi ćemo nasuti i uvaljati , a u drugoj fazi trajno rešiti svaki put za svako selo - poručio  je ministar Ilić.

Jedno od novinarskih pitanja bilo je kako komentariše činjenicu da su na akumulaciji „Rovni“ bili  spušteni zatvarači, za koje prošle godine iz državne kase nisu dobijene pare, poplava ovakvih razmera ne bi zadesila Valjevo, Lajkovac i Obrenovac.

Ministar Ilić je  podsetio da u Srbiji ima nekoliko nezavršenih brana, među njima je i akumulacija  „Rovni“

- Branu treba završiti. Mislim da je to u programu, da se što pre završi. Tačno je da bi štete bile manje da su brane završene,  jer bi se male bujične vode zadržale, akumulirale. Zbog krize, ali nisu ni kreditne linije išle u tom smeru, bilo je uvek nešto preče i važnije, nije investirano u završetak brane. Nadam se da će sada i to biti dovedeno u red i mislim da je brana „Rovni“ u prioritetu - kaže ministar.

Ministar Velimir Ilić

Ministar Velimir Ilić u razgovoru sa valjevskim novinarima (Foto: Đorđe Đoković)

Izgradnja će početi pre jeseni. Pomoćiće i država

- U izgradnju i sanaciju oštećenih kuća i infrastrukture krenuće se pre jeseni, jer postoje  gotovi projekti-tipskih kuća koji će biti ponuđeni građanima. Brzina početka radova zavisi od lokalne samouprave. Ako se brzo odrede i komunalno opreme lokacije, izgradnja može da krene na leto, a na tim poslovima biće angažovane lokalne građevinske firme. Država će obezbediti deo novca za izgradnju putne infrastrukture, dok lokalne samouprave deo sredstava treba da obezbede kroz rebalans budžeta - poručio je Velimir Ilić.

Vučić mi je  dao nalog da branim Moravički okrug.

 Na pitanje Kolubarskih.rs gde je ministar  bez portfelja zadužen za vanredne situacije  bio 14. i 15. maja, Ilić kaže:

 -  Tačno u 01.30 je  bio najveći vodeni udar i probijen je nasip u Čačku na Čemernici. Pravili smo kilometre bedema. Premijer je tražio od mene da odem u Moravički okrug i dole oko Požege, Lučana, Kraljeva, organizujem odbranu. Premijer mi je to veče dao nalog da hitno odem u Čačak i da sve to organizujem. Drago mi je da smo sve te gradove spasili. Neka sela su poplavljena. Mi smo tamo imali velike bujice. Skidali smo narod sa krovova helikopterima. To je bio težak period - zaključio je ministar Velimir Ilić.  

Aktuelno

Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
Trupni portret Pre 10 sati 24 minuta

Vučiću, sedi, i pokri se

Ove nedelje, na N1, emitovan je dokumentarni film "Vladalac" – politička biografija Alerksandra Vučića – ekipe novinara Slaviše Lekića. Šta se videlo, ono što se zna, i što treba ponavljati, da je...  · 4 komentara

Parking u centru grada (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće prihvatilo program poslovanja parkirališta Pre 1 dan 9 sati

Prihod od naplate parkiranja 61,2 miliona dinara

Od naplate parkiranja planiran je prihod od 61,2 miliona dinara. U ovoj godini u gradu će biti još 150 novih parking mesta u palvoj zoni, a služba Parkinga planira da ukloni 70 nepropisno...  · 3 komentara